Valverde (© Reuters)
Valverde (© Reuters)

Bijelsa je uzalud gledao svaki meč Primere: Erensto Valverde treći put među Baskima

Vreme čitanja: 2min | sub. 25.06.22. | 15:05

Sve kao posledica predsedničkih izbora na San Mamesu

Dobro poznato lice na klupi Atletik Bilbaa. Na San Mames se vraća Ernesto Valverde. Iskusni stručnjak će treći put u karijeri postati trener baskijskog kluba i zameniti Marselina Garsiju Torala, kome 1. jula formalno ističe ugovor, a klub mu nije ponudio nastavak saradnje.

Iza odluke da ga nesledi Valverde krije se ishod predsedničkih izbora u Bilbau. Na njima je u petak veče pobedio Đon Uriarte, čiji je adut za poziciju šefa stručnog štaba bio upravo strateg koga na San Mamesu obožavaju. Na taj način je izbio štihove iz ruku preostala dva kandidata, od kojih je ozbiljnije delovao Injaki Aričabaleta, zagovarnik povratka Marsela Bijelse, čak je Argentinac u svom domu minulih sedmica pogledao svaku utakmicu La Lige minule sezone, kao i sve mečeve mladog tima Atletik Bilbaa, kako bi se informisao o potencijalu ekipu i onim što ga čeka u španskom fudbalu.

Izabrane vesti

Na kraju, kad su izbori održani, ispostavilo se da je oko 22.000 članova kluba poverenje poklonilo Uriarteu (dobio 10.979 glasova), kao drugoplasirani je završio Aričabaleta (7.927), dok je treći kandidat Rikardo Barkala skupio tek 4.262 glasa.

Valverde je ostavio dubok trag na San Mamesu, gde je najpre radio od 2003. do 2005, u drugom mandatu (2013-2017) vratio je ekipu u Ligu šampiona i osvojio Superkup Španije, a prvom narednom pobedom postaće suvlasnik rekorda po broju pobeda na klupi ovog tima, pošto je trenutno na prvom mestu Havijer Klemente. Nekadašnji selektor Srbije ih ima 141, Valverde je na 140.

U međuvremenu, Erensto Valverde je trenirao Espanjol, Olimpijakos, Viljareal, Valensiju i Barselonu.


tagovi

Ernesto ValverdeAtletik BilbaoMarselo Bijelsa

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara