Bili Dods (©Reuters)
Bili Dods (©Reuters)

Bili Dods ima šlifa za trenera, uvodi u Premijer ligu Škotske tim iz najbližeg grada Loh Nesu

Vreme čitanja: 3min | pon. 23.05.22. | 13:52

Bivši napadač Glazgov Rendžersa sa klupe predvodi Invernes ka promociji. U revanš meču baraža za popunu elitnog ranga u ponedeljak od 20.45 časova gostuje Sent Džonstonu

Vilijam Bili Dods je kao igrač ostavio dubok trag u škotskom fudbalu. Dete Čelsija je igrajući tokom poslednje decenije prošlog veka beležilo lepe uspehe sa Dandijem, Aberdinom i Dandi Junajtedom, pre nego što je u periodu od 1999. do 2003. dobio priliku da predvodi napad Glazgov Rendžersa. Dobre igre i trofeji u kupovima sa Dandijem i Aberdinom, odnosno dupla kruna sa Rendžersom, omogućili su mu i poziv u reprezentaciju Škotske. Odigrao je Dods 26 mečeva, postigao sedam golova, pre nego što je naizgled nestao sa velike scene… Na nju se vratio tek ove sezone, kao trener drugoligaša Invernesa, a na dobrom je putu da taj klub večeras uvede u Premijer ligu. Potrebno mu je da u revanš meču baraža za popunu elitnog ranga savlada Sent Džonston kao gost, posle 2:2 iz prvog susreta.

Bili Dods nikada nije zaista potpuno otišao iz fudbala, samo što se bavio poslovima koji ne privlače pažnju javnosti. Prvi trenerski posao je prihvatio još 2008, kada ga je Gordon Krisholm angaživao u Kvinsu, da mu trenira napadače. Tada je ta ekipa stigla do senzacionalnog finala Kupa Škotske, a uprkos porazu od Rendžersa (3:2) zaigrala je u kvalifikacijama za Kup UEFA.

Izabrane vesti

Dods je u narednim godinama pratio Krisholma, bio mu je jedan od asistenata u Dandiju, Ros Kauntiju, pa potom ponovo Dandiju. Sve do sezone 2020/2021, kada se preselio u Invernes, gradić sa 63.000 stanovnika, kako bi sarađivao sa Nilom Mekenom. Usled loših rezultata, Meken je otpušten, a Dodsu je uprava ponudila posao vršioca dužnosti, dok se ne pronađe novi šef stručnog štaba. Ekipa je međutim brzo zaigrala znatno bolje, osetio je 53-godišnji Škot podršku igrača, pa je ove sezone po prvi put dobio priliku da samostalno vodi ekipu.

Ispostavilo se da je to bio dobar potez. Invernes je igrao veoma dobro u Čempionšipu i relativno je lako izborio baraž za Premijer ligu. Završio je sezonu kao treći, sa osam bodova manje od Kilmornoka, koji je direktno promovisan u elitni rang.

20.45: (1,92) Sent Džonston (3,30) Invernes (3,90)

Kroz baraž se mnogo teže dolazi do Premijer lige. Invernes je morao prvo da savlada Patrik Tisl (2:1 i 1:0), potom Arbroat (penalima, pošto u oba meča nije bilo golova), a sada mu je poslednja prepreka prvoligaš Sent Džonston.

Reč je o 11-plasiranom timu prošle sezone u Premijer ligi. Do samog finiša se borio i na kraju izborio za to da završi ispred Dandija, koji je direktno ispao u Čempionšip. Imao je šest bodova više. Zato sada mora na Dodsov Invernes.

Prvi njihov susret umalo se završio ubedljivim trijumfom Sent Džonstona. Na juriš je prvoligaš došao do brzih golova, već od 24. minuta je vodio sa 2:0. Sve do 73. minuta. Mladi vezista Ris Mekalir je tada stupio na scenu, postigao je dva pogotka i tako vratio Invernesu nadu da može do elite.

Bili Dods u dresu reprezentacije Škotske (©AFP)Bili Dods u dresu reprezentacije Škotske (©AFP)

Ako uspeju Dodsovi momci da trijumfuju večeras, nesporno će napraviti veliki uspeh. Međutim, neće klub sa obale reke Nes, četrdesetak kilometara udaljen od čuvenog jezera Loh Nesa, da bude debitant u eliti. Tamo je već igrao u dva navrata, od 2004. do 2009. godine, a zatim opet od 2010. do 2017.

Jednom se Invernes čak domogao i Evrope, pošto je 2015. osvojio Kup Škotske eliminisavši u polufinalu Seltik, a potom i u finalu Falkirk. Narednog leta je u kvalifikacijama za Ligu Evrope naleteo na Astru Đurđu, ali su Rumuni bili bolji sa zbirnih 1:0.

---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

ŠKOTSKA 1 – BARAŽ (REVANŠ)

Ponedeljak

20.45: (1,92) Sent Džonston (3,30) Invernes (3,90) - prvi meč 2:2

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Škotska 1InvernesBili DodsSent Džonston

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara