Bilo je vreme, pravo vreme...

Vreme čitanja: 6min | uto. 09.03.21. | 18:58

O odlasku Jogija Leva i novoj eri u nemačkom fudbalu...

Otkako je uspostavljen DFB (Deutsche Fußball-Bund), iliti Fudbalski savez Nemačke - a bilo je to daleke daleke 1908. godine - na svetoj stolici u Vatikanu izmenjalo se devet rimskih poglavara - papa. Za isto to vreme Nemci su promenili tek jednog selektora više?!

A povodom ustoličenja Slavoljuba Muslina za selektora 2016. godine izračunali smo kakav je skor između našeg (računato od osnivanja jugoslovenskog) i nemačkog fudbalskog saveza po broju selektora. I došli smo da frapantnih brojki. Tada je bilo 61:10 u "našu korist". Do današnjeg dana uvećali smo prednost. Računajući i nedavno promovisanog Dragana Stojkovića Piksija rezultat je 64:10. Zanimljivo je i to da nijedan nemački selektor osim Jirgena Klinsmana nije dobio otkaz (neće ni sadašnji), odnosno da se nijedan naš selektor nije zadržao duže od šest godina. Bio je to Ivica Osim...

Izabrane vesti

Poslednji fudbalski papa Nemačke Joahim Lev saopštio je danas da napušta klupu nacionalnog tima nakon 15 godina selektorovanja. Naravno, prvo će da dovrši posao na Evropskom šampionatu ovog leta, a onda će u zasluženu penziju.

Nemci kažu - u pravi čas.

Rastanak koji će svima značiti, piše Kiker i podvlači da je Jogi Lev povukao dobar potez. Vreme u kom je odluka saopštena jeste iznenađujuće, ali imaće pozitivne efekte, stoji dalje u tekstu.

Joahim Lev doneo je Nemačkoj četvrtu titulu prvaka sveta, uspostavio prepoznatljiv sistem i stil igre, učinivši prethodnu generaciju Manšafta jednom od najdominantnijih u fudbalskoj istoriji...

"On je oblikovao nemački fudbal kao niko pre njega i ključno doprineo da dostignemo najvišu međunarodnu reputaciju", kazao je danas prvi čovek DFB-a Fric Keler. "Sa Jogijem na čelu naš nacionalni tim ponovo je doneo radost igranja atraktivnog fudbala", dodao je sportski direktor Saveza Oliver Birhof. "To što nas je obavestio na vreme o svojoj odluci veoma je pristojno s njegove strane. Dajem nam vremena da se pripremimo i pažljivo odaberemo njegovog naslednika".

Lepe reči kao najava dostojanstvenog rastanka. A sad o onome zašto je pravi trenutak za razlaz...

Posle fijaska na Mundijalu u Rusiji 2018. i ispadanja u grupnoj fazi - a svemu je prethodio skandal sa Mesutom Ozilom i izostavljanje Leroja Sanea sa spiska - u nemačkoj javnosti nije postojao konsenzus oko budućnosti Joahima Leva. Bilo je onih što su tvrdili da je Lev dosegao vrhunac u Brazilu i da je potreban neko nov da povede nadolazeću generaciju, međutim umesto selektora otišle su neke od najvećih zvezda Pancera, poput Tomasa Milera, Matsa Humelsa, Džeroma Boatenga, Mesuta Ozila...

Bila je to Levova odluka koju su čelnici Saveza maksimalno ispoštovali. Ali onda će doći debakl od Španije (1:6), najteži poraz u istoriji Manšafta i bolno saznanje da Nemačka više nije ona sila, te da će biti potrebno vreme da Verner, Haverc, Gnabri, Brant, Sane i društvo dospeju na nivo svojih prethodnika. Selektorov imidž ozbiljno je bio oštećen, a sve veći gubitak podrške javnosti počeo je vidno da ga pogađa. Što će i priznati u nekim intervjuima.

Na spoljnje sumnje počele su da se kaleme i unutrašnje, Birhof je u javnosti sve češće govorio o tome kako treba razmišljati o budućnosti i selektor je razumeo poruku. Kap koja je prelila čašu bila je očigledna sumnja i javnosti i ljudi iz DFB-a u ispravnost odluke da Boateng, Miler i Humels više nisu potrebni nacionalnom timu.

To je ono što je bilo, a šta bi moglo da bude? I još jednom zbog čega je odluka o povlačenju prava...

Ranom eliminacijom sa EURA, ili bolje reći svakom eliminacijom pre finala Jogi Lev bi svakako bio suočen sa odlaskom. A ako bi osvojio titulu, s druge strane, šta bi to još moglo da motiviše iskusnog stručnjaka da nastavi s radom?

"U ovoj prelaznoj fazi svi moraju da budu svesni svojih odgovornosti", upozorava Kiker. "Spekulacije o novom selektoru neće prestati do zvaničnog ustoličenja i zato bi ono moralo što pre da se dogodi. A Lev i njegovi momci ne smeju da dozvole da to utiče na njih. U suprotnom, preti raspad. Najsvežiji primer svi imamo pred očima - Borusija Menhengladbah i saopštavanje odluke da Marko Roze na kraju sezone ide u Dortmund".

I Bild je ocenio da je odluka o povlačenju za svako poštovanje. Prava. Takođe je pronašao najbolju stranu u svemu: "Lev će sada biti silno motivisan da popravi sliku kreiranu u poslednjih nekoliko meseci. Sigurno će imati veliku želju da se opristi kako dolikuje, na jakom turniru gde će ići po titulu. Jasno je da će Tomas Miler biti vraćen u tim, dobre šanse za tako nešto ima i Mats Humels. To će biti dobri potezi. Jer Leva više ne zanima projekat rekonstrukcije, već samo pobede. Odlični preduslovi za uspeh na Euru".

Biti selektora Nemačke jedan je od najatraktivnijih poslova na svetu. Otuda ne čudi što se imena potencijalnih kandidata samo nižu. Mada je veliko pitanje koliko u svakom od njih ima realnog potencijala za dati izazov. Do juče Jirgen Klop je važio za ozbiljnu opciju, da bi danas sam sebe "diskvalifikovao". U nemačkoj javnosti vlada mišljenje da je posle svega Hansi Flik isplivao kao prvi pik, drugo najbolje rešenje...

"Do danas se osnovano verovalo da će Jirgen Klop preuzeti nacionalni tim, kako bi pre svega zarazio zemlju svojim entuzijazmom, ali i kako bi na vreme počeo da priprema novu generaciju za osvajanje EURA 2024. u domovini. Ali i Flik je posle svega ravnopravan kandidat".

Uprkos ugovoru do 2023. godine veruje se da Hansi Flik ne bi imao problem da napusti klupu Bajerna ukoliko to bude želeo. Pogotovo ne posle svih trofeja koje je doneo Bavarcima i zadužio ih. A tu je i njegov konstatno zategnut odnos sa sportskim direktorom Hasanom Salihamidžićem. Iz perspektive nacionalnog tima to bi možda bilo i najbolje rešenje, jer Flik odlično poznaje stvari "iznutra". Pojedinci idu čak toliko daleko da upravo trenera Bajerna drže za ključnog čoveka u osvajanju Mundijala 2014. godine...

Klop, Flik ili neko treći, peti, sedmi?

Imena "u bubnju" ne manjka. Rangnik, Klose, Tuhel, Nagelsman, Mateus... Za iskusnog Ralfa Rangnika to bi svakako bila kruna karijere (njegova želja nije sporna, već navika da se pita za sve i oko svega, što će mu teško biti dozvoljeno); za Klosea i Nagelsmana je prerano; Tomas Tuhel nije realna opcija; za Lotara Mateusa bi trebalo previše hrabrosti. Ili ludosti. Takvu vrstu kocke Nemci neće prihvatiti...

Kada govorimo o realnijim opcijama to su svakako Štefan Kunc, selektor U21 reprezentacije, odnosno Oliver Zorg, aktuelni pomoćnik Jogija Leva. Još jedan čovek koji dobro poznaje stanje "na terenu", pošto je u nacionalnom timu već pet godina.

Opcija je mnogo, sigurno je samno jedno: Nemci neće pogrešiti. I novog selektora neće smeniti posle prvog neuspeha. Verovatno ni posle drugog.

Deluje da je pravo vreme za "reciklažu" jedne stare priče...

Kako se Jugoslavija plasirala na Evropsko prvenstvo u Italiji 1968?

Plavi su bili prvi u svojoj kvalifikacionoj grupi ispred Pancer divizije jer su ovi u poslednjem kolu odigrali sramotnih 0:0 protiv Albanije. Veliki Helmut Šen bio je pred smenom. U zaštitu ga je pred fudbalskim delegatima uzeo tada već profesor fudbala Sep Herberger, njegov prethodnik:

„Želite li vi, gospodo, da Nemačka ponovo postane prvak sveta? Ako želite, onda ovaj čovek mora da ostane“.

Kroz dve godine na SP u Meksiku Nemci su bili treći, a onda su usledile dve vezane titule. Prvaci sveta i prvaci Evrope. Za 14 godina na klupi Helmut Šen izgubio je samo četiri meča na velikim turnirima, a ukupno 20, računajući sve zvanične i prijateljske utakmice.

Ko god da dođe posle Leva ostaće dugo.

I Nemačka će ponovo biti prvak sveta.


tagovi

Joakim Lev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara