Navijači Zrinsjkog (©Reuters)
Navijači Zrinsjkog (©Reuters)

Bitka za drugo mesto u Mostaru: Ko je najveća pretnja Banjalučanima?

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.12.23. | 10:48

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Zrinski pod Bijelom bregom danas (18.00) dočekuje Sarajevo. Domaćin časti navijače, besplatan ulaz

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Još tačno 90 minuta ostalo je do završetka jesenjeg dela sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine. Odigrano je 18 kola, a sve će biti kompletirano večerašnjim duelom u Mostaru. Šlag na torti i derbi kojim će biti spuštena zavesa na ovu godinu u BiH fudbalu.

Izabrane vesti

Šampion Bosne i Hercegovine ispustio je lidersku poziciju zbog učešća u Evropi, ali u taboru Zrinjskog ne mare puno za tim. U istorijskom nastupu u Uefinim takmičenjima su se predstavili u solidnom svetlu, pa se u nastavku Premijer lige mogu u potpunosti posvetiti obavezama u domaćem prvenstvu.

Veliki broj utakmica na tri fronta doprinela su da nakon dužeg vremena Mostarci ne drže lidersku poziciju, ali zaostatak za vodećim Borcem iznosi 10 bodova, pa je jasno da predstojeći duel sa Sarajevom nosi veliku težinu. Ima Zrinjski priliku da na pauzu ode sa minus sedam, jer će ambicija biti odbraniti titulu.

18.00: (1,85) Zrinjski (3,45) Sarajevo (4,00)

Nije ih puno poremetila ni promena trenera, jer je jasno da se Mario Ivanković odlično snašao u toj ulozi, pošto je napravio veliki podvig uspevši da ostane neporažen protiv moćne Aston Vile u četvrtak. Bio je taj remi ogromna injekcija samopouzdanja za Plemiće, pa će puni elana istrčati na večerašnji duel. Kao nagrada navijačima za svu podršku tokom sezone, iz Zrinjskog stiže lep gest. Besplatan ulaz, garant za pune tribine.

Gledajući formu, jedini neočekivan rezultat za Zrinjski desio se u Ugljeviku, gde je poražen od fenjeraša Zvijezde. Osim toga, sve je bilo otprilike po planu, pa velikom nezadovoljstvu nema mesta. Derbi sa Sarajevom je uvek uzbudljiv, tako da će se sa aspekta domaćih zaboraviti i umor i obaveze na tri fronta. Jedini cilj biće savladati rivala i ostati u trci za liderom Borcem.

Znaju i Plemići koliko će biti teško stići Banjalučane u drugom delu sezone, pa je jako bitno imati što manji bodovni deficit.

Evropska turneja je završena na najbolji način, ali tu utakmicu sa Aston Vilom ostavili smo iza sebe i sve smo podredili meču sa Sarajevom. Želimo da dođemo pobede, da nagradimo navijače za ovu polusezonu. Očekujem dobru utakmicu, kvalitetnu s obe strane. Sastaju se dve ekipe koje vole da igraju fudbal. Znamo što Sarajevo može, ali naša želja je da dođemo do pobede u 33. utakmici ove sezone. Oseti se umor, jer kada odigraš duplo više utakmica od konkurencije mora se osetiti. Ipak, moramo biti zadovoljni, jer kada pogledamo ekipe iz regije koje su malo duže ostale u Evropi svi se 'pate', a mi smo pri vrhu. Sarajevo je kvalitetna ekipa koja daje puno golova. Ima svojih i mana i vrlina, a na nama je da mane iskoristimo. Nadam se da će gledaoci uživati, da će pobediti bolji, a mi verujemo da smo to mi", istakao je trener Zrinjskog Mario Ivanković.

Sarajevo kao i Zrinjski ima šampionske ambicije, ali bi se posle večerašnje utakmice možda mogli i oprostiti od tih snova. Trenutno, zaostatak za vodećim Borcem iznosi 12 bodova, dok je deficit za Zrinjskim dva boda.

U slučaju poraza, bilo bi jako teško stići i jedne i druge na proleće, dok bi u slučaju eventualnog trijumfa i dalje mogla tinjati nada za dugo sanjani šampionski pehar. Sigurno je da će tokom zime Sarajevo biti veoma aktivno na tržištu, tako da će cilj biti ostati u trci za šampionski naslov, kako bi se na proleće moglo zapretiti lideru Borcu.

Da nije bilo neočekivanog poraza od Sloge, te jako loše partije protiv Veleža, sada bi se pričala druga priča. Ovako, šef stručnog štaba Simon Rožman mora naći recept da njegov tim ostane neporažen u Mostaru. Sigurno je da to ume budući da je Bordo tim slavio i na Koševu protiv aktuelnog šampiona, a gledajući igrački kadar Sarajeva, to nije nemoguće.

Poseduje Bordo tim odličan sastav, i izvesno je da će moći nešto uraditi Pod Bijelim brijegom, pogotovo ako na domaćinu bude evidentan umor od zahtevnog meča sa Aston Vilom.

"Igrači su dobro raspoloženi, veoma je dobra atmosfera. To me raduje. Na treningu neke stvari izgledaju veoma dobro. To je jedna pozitiva za ovaj deo sezone. Imamo poteškoća s povredama, ali igrači koji su tu su veoma fokusirani. Radujemo se narednoj utakmici i poslednjoj u ovoj godini. Zrinjski je veoma dobro predstavio ligu i državu. Imamo respekt, ali i svoju računicu. Sigurno su favoriti, ali mi se spremamo i najviše brinemo o sebi. Mislim da imamo još dosta toga da pokažemo. Mladi smo, i svi igrači koji će dobiti šansu će pružiti svoj maksimum i sadržaj koji će zadovoljiti njih, mene i navijače“, istakao je trener Sarajeva.

Ono što je zanimljivo istaći jeste da su poslednja dva susreta prošla u znaku Bordo tima. Sarajevo je slavilo u aprilu u Mostaru, a onda u septembru na Koševu.

PREMIJER LIGA BOSNE I HERCEGOVINE - 18. KOLO

Petak

Posušje – Borac Banjaluka 0:2 (0:1)

/Jurilj 5, Kvržić 74/

Subota

Tuzla Siti - Sloga Doboj 3:0 (2:0)

/Pantelić 8, 11, 79/

GOŠK Gabela - Željezničar 1:0 (0:0)

/Hasukić 87/

Nedelja

Zvijezda – Široki Brijeg 3:0 (2:0)

/Ristanović 28, Karaklajić 44/

Velež – Igman 1:1 (0:1)

/Hrkač 88 – Denković 3/

Ponedeljak

18.00: (1,85) Zrinjski (3,45) Sarajevo (4,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BiHBiH 1Premijer liga BiHZrinsjkiFK SarajevoSarajevo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara