Fudbaleri Independijente del Valjea (©AFP)
Fudbaleri Independijente del Valjea (©AFP)

Bitka za Ekvador: Budućnost protiv tradicije, Independijente del Valje preko LDU Kita cilja drugu titulu

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.12.23. | 16:45

Prvi meč finala ekvadorskog šampionata igra se u nedelju od 22.30 časova

Prvi meč velikog finala ekvadorske lige na programu je noćas (22.30) u Kitu gde će uzdanica - i kako tamošnji ljubitelji fudbala vole da kažu, klub budućnosti ove južnoameričke države - Independijente del Valje na svom stadionu Banko Gvajakil dočekati LDU, jednog od najtradicionalnijih i najtrofejnijih iz visina ekvadorskih Anda, ali i aktuelnog šampiona Kopa Sudamerikane.

Poznato je da ekvadorski fudbal u okviru jedne kalendarske godine ima dve odvojene faze takmičenja, pobednici Aperture i Klausure se sastaju u velikom finalu kako bi odlučili o šampionu za datu godinu. Domaći tim proglašen je bio najbolji u Aperturi sa 11 pobeda, jednim nerešenim ishodom i tri pretrpljena poraza. Tim Martina Anselmija vodio je od početka do kraja prve faze takmičenja i sa 34 osvojena boda, zadržao je lidersku poziciju u odnosu na svog prvog pratioca, povratnički El Nasional.

Izabrane vesti

S druge strane, gostujući sastav LDU-a, predvođen poznatim argentinskim stručnjakom Luisom Zubeldijom, prvi je kroz cilj prošao u drugoj fazi takmičenja. Blankosi su, posle pomalo razočaravajućeg trećeg mesta u prvom delu sezone, zabeležili fantastičnu kampanju u nastavku takmičarske godine, gde su pored toga što su završili kao prvoplasirani sa 36 osvojenih bodova iz 11 pobeda, tri remija i sa samo jednim pretrpljenim porazom. Uz to, posle 14 godina podigli su međunarodni trofej u vidu Kopa Sudamerikane, savladavši u finalu ovog takmičenja brazilsku Fortalezu. Pored toga, ekipa iz Kasa Blanke za sobom nosi niz od 12 mečeva bez poraza u koji ubraja deset pobeda, a čak njih osam ostvarene su za redom.

Trenutna forma Independijentea nije baš najbolja, u odnosu na onu iz prvog dela sezone, s obzirom na to da tim nije pobedio u četiri uzastopna kola i da je u drugoj fazi takmičenja pretrpeo učinak ispod očekivanog, završivši tek kao osmi na tabeli sa 21 osvokjenim bodom. U svom poslednjem duelu, tim se suočio sa El Nasionalom u gostima i pretrpeo poraz od 2:1 u slabom nastupu koji je usledio nakon nerešenog ishoda od 2:2 kod kuće sa Orenseom u još jednom upitnom nastupu tima.


22.30: (2,25) Independijente del Valje (3,25) LDU Kito (3,05)


U poslednjih pet zvanično odigranih mečeva ove sezone zabeležena je samo jedna pobeda, remi i tri poraza, savladavši u tom periodu Deportivo Kuenku i remizirajući sa Orenseom, pored poraza od povratnike u elitu El Nasionala, prošlogodišnjeg prvaka Aukasa I trenutnog rivala LDU-a iz Kita. Igrajući kao domaći tim, na stadionu Banko Gvajakil u Sangolkiju, jednom od predgrađa Kita, ekipa Independijentea je zabeležila učinak od šest pobeda, dva remija i dva poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Dok je na drugoj strani LDU, koji je pokazao sav svoj kvalitet ostvarivši neverovatan niz u drugoj fazi takmičenja, unapred garantujući svoje mesto u finalu i ne dajući priliku ostalim takmičarima da reaguju. Njihov značajan napredak u nacionalnoj eliti dogodio se upravo nakon impresivne titule u Kupu Sudamerikane.

Od tada, tim je odigrao šest uzastopnih mečeva i održao sto procentan učinak u domaćem prvenstvu, uključujući i nedavnu pobedu nad Mušuk Runom rezultatom 3:1, sa širokom dominacijom od početka do kraja meča.

Zabeležili su pet uzastopnih pobeda u poslednjih pet utakmica. U ovom periodu su pokazali svoju snagu savladavši Mušuk Runu, Kumbaju, Libertad, Tekniko Universitario ali i sam Independijente del Valje, sve to uz 11 postignutih i samo dva primljena gola. Igrajući u gostima, ekipa Luisa Zubeldije zabeležila je nedavnu kampanju od četiri pobede, četiri remija i samo dva poraza u poslednjih deset odigranih mečeva.

Pošto su se dokazali kao šampioni osvajanjem Kopa Sudamerikane, Blankosi teže ka još jednoj tituli, ovoga puta osvajanjem ekvadorske elite, 12 u istoriji kluba. Iako Independijente del Valje ima tehnički dobro izbalansiran tim, činjenica je da više nije u svom vrhuncu i akumulirao je četiri uzastopna posrtaja, dok LDU stiže nakon osam uzastopnih pobeda i sa više od deset utakmica bez poraza i nastupa koji opravdavaju navedene brojke.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

EKVADOR 1 – FINALE (PRVI MEČ)

Nedelja

22.30: (2,25) Independijente del Valje (3,25) LDU Kito (3,05)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Ekvador 1Independijente del ValjeLDU Kito

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara