(©Reuters)
(©Reuters)

Bitka za Rio: Fluminense sa Marakane kreće u poteru za Flamengom

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.03.21. | 23:07

Zavesu na 1. kolo prvenstva Karioka spuštaju Rezende i Trikolori (01.00)

Brazileirao je završen, ali vremena za predah nema. Kako se proglasi nacionalni šampion, počinju šampionati gradova i saveznih država. Lopta se zakotrljala u Karioka šampionatu, prvenstvu Rio de Žaneira, koje se održava od 1906. godine. Rivalstvo između četiri najprestižnija brazilska tima – Flamengo, Fluminense, Botafogo i Vasko da Gama – obeležilo je ovo takmičenje.

Razbijena je velika četvorka u brazilskoj Seriji A. Put nižeg ranga krenuli su Botafogo i Vasko, Flamengo se okitio šampionskim zvanjem, a Fluminense ide u kvalifikacije za Kopa Libertadores. Izvesno vreme se u Seriji A neće ukrštati koplja između sva četiri kluba, ali će u Rio de Žaneiru, u Karioka šampionatu prštati između brazilskih velikana.

Izabrane vesti

Decenijama se u Srbiji provlači greška, odomaćio se naziv „karioka“ za Brazilce i fudbalsku reprezentaciju. A pojam je usko vezan za stanovnike Rio de Žaneira. Zato gradsko i državno prvenstvo nosi naziv Karioka šampionat. Nije 1. runda donela veliki derbi brazilskih velikana, moraće da se pričeka do 3. kola kada će snage odmeriti Flamengo, aktuelni šampion Brazileiraa i Karioka šampionata, i Fluminense.

Prvu titulu, te 1906. godine osvojio je Fluminense. Bio je najdominantniji klub u prvim sezonama, ali je Flamengo vremenom preuzeo primat i broji 36 naslova prvaka. Rubin-crni su obišli Fluminense 2014. godine i sa tri pehara u poslednje četiri sezone su se učvrstili na poziciji najuspešnijeg kluba kada je prvenstvo Rio de Žaneira u pitanju. Fluminense je poslednju, 31. titulu osvojio 2012. godine. Vasko da Gama ih ima 24, Botafogo 21, a svi ostali klubovi iz Rija su dleko manje uspešni.

01.00: (4.60) Resende (3.45) Fluminense (1.75)

U poteru za Flamengom, koji je slavio na premijeri, kreće Fluminense. U okviru 1. kola prvenstva Karioka, Fluminense će na slavnoj Marakani odmeriti snage sa Rezendeom. Biće to 12. međusobni okršaj dva tima, Trikolori su slavili osam puta, Rezende je samo jednom osetio slast pobede, a u dva navrata su podelili bodove.

Najveća pretnja po Flu biće bivši napadač Vaska da Game – Nunjes. Trener Rezendea Sandro Sargentim želi da njegov tim ostvari bolji plasman od prošlogodišnjeg 10. mesta, a Fluminense će nastupati sa prošaranim sastavom. Primarni cilj Trikolorima je plasman u Kopa Libertadores, pa Rožer Mašado sa prvim timom obavlja pripreme za to takmičenje, a Fluminense će voditi Ailton Feraz, trener igrača do 23 godine. Ipak, dobio je i neke igrače iz prvog tima. Udarne igle Fluminensea biće Džon Kenedi, Samjuel, Migel, Andre i Markos Paulo.

Svi oni naći će se u startnoj postavi, koju bi trebalo da čine: golman Pedro Ranže, defanzivci Dani Bolt, Luan Frajtas, Frazan i Rai, vezisti Kajo Vinisijus, Andre i Migel, dok je napad rezervisan za Džona Kenedija, Markusa Paula i Samjuala. Dilema koju Ailton Feraz ima je da li da Markusa Paula uvrsti u startnih 11 ili da gurne 17-godišnjeg Kajkija u vatru. Danijel Lima, Metinjo, Gabrijel Teišeira i Aleksandre Žezus čekaće šansu sa klupe.


BRAZIL, KARIOKA ŠAMPIONAT - 1. KOLO

Petak

01.00: (4.60) Rezende (3.45) Fluminense (1.75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BrazilRezendeFluminense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara