Ćabi Alonso, Edin Terzić i Frank Šmit (©Reuters)
Ćabi Alonso, Edin Terzić i Frank Šmit (©Reuters)

Bitka za Severnu Rajnu Vestfaliju, Bohum glumi Šalke pred Dortmundom, Hajdenhajmova istorijska premijera

Vreme čitanja: 4min | sub. 26.08.23. | 11:52

Interesantna subota u Bundesligi

Bitka za Severnu Rajnu-Vestfaliju zaključiće subotnji raspored drugog kola Bundeslige. To bi mogao da bude meč koji će, uostalom, da ponudi mnogo golova, što je bio slučaj u nedavnim okršajima Menhengladbaha i Leverkuzena. Iznad svega, i Borusija i Bajer su u uvodnim nastupima na ligaškoj sceni pokazali da neće imati velikih problema sa postizanjem golova.

Naravno, sukob na Borusija Parku ima veći naboj u očima navijača jer se radi o lokalnom rivalitetu. Možda će, međutim, biti još "pikantnije" za domaćeg trenera Herarda Seoanea. Švajcarac je smenjen sa klupe Verkselfa tokom protekle sezone, tačnije u oktobru prošle godine, a potom ga je zamenio sadašnji šef struke Bajera Ćabi Alonso. Od tog otkaza, pre nego što mu je prišla Borusija, bio je bez posla.

Izabrane vesti

Podrazumeva se da bi Seoane trebalo da ima snažan podsticaj da Leverkuzenu stavi do znanja da su ga možda prerano otpustili. Konkretno, njegova ekipa može da ima koristi od znanja koje je stekao o svom bivšem timu tokom vremena u Bajeru.

"Očekujem emotivan meč, ali ne zbog Leverkuzena", istakao je Seoane na konferenciji za novinare da ne oseća nikakvu zamerku prema bivšem poslodavcu.

18.30: (4,00) Menhengladbah (3,60) Leverkuzen (1,90)

Drugim rečima, pokušaće da se čvrsto fokusira na učinak svog tima. Kada je reč o ofanzivi, tu ništa ne mora da dira. Ždrepci su pre nedelju dana postigli četiri gola protiv Augzburga. Međutim, isti broj lopti završio je i u njihovoj mreži. Odbrambena faza je nešto što svakako treba poboljšati.

"Ako igrate izuzetno ofanzivno, malo ste ranjiviji u defanzivi. Uvek je pitanje koliko dobro možete da iskoristite slabosti svog protivnika. Biće nam važno da u određenim fazama stavimo Leverkuzen pod pritisak i nateramo ga na greške", dodao je trener Gladbaha.

Gosti će sigurno otputovati u Borusiju Park veoma ohrabreni prethodnom pobedom nad RB Lajpcigom. U kontekstu prethodne godine, u kojoj zasigurno nisu našli optimalno blagostanje na samom početku kampanje, rezultat je svakako bio prijatan melem za dušu. Pored toga, pobeda je stigla upravo protiv protivnika sa kojim bi Leverkuzen želeo da se takmiči u gornjem domu.

15.30: (7,00) Bohum (4,50) Dortmund (1,45)

Nešto ranije, još jedan lokalni sudar. Šalke je prošle sezone ispao iz Bundeslige, tako da će ove godine biti viđen samo jedan okružni derbi. Naravno, takva činjenica nikako ne bi trebalo da obezvredi prestiž ovog susreta, i jasno je da autsajder iz Bohuma namerava da što više zagorča život favoritu iz Dortmunda.

Često ni u lokalnom prvenstvu dva kluba nisu tako blizu jedan drugom. Naravno, vozač autobusa je sigurno veoma srećan što neće naići na mnoge zamke na putu. Voziće se od Signal Iduna parka do autoputa A40 i za petnaestak minuta, posle 17 kilometara, biće na odredištu.

Treba podsetiti da je u februaru ove godine sastav Edina Terzića pobedio u gostima Bohumu, a poslednji put je poražen na tom zdanju još 2007.

"Kada je derbi u pitanju, svi ga zamišljaju između Dortmunda i Šalkea. Ipak, u proteklih nekoliko godina smo saznali koliko je ovaj meč važan, posebno za našeg protivnika", svestan je trener gostiju Terzić da aktuelni protivnik verovatno neće dati ni centimetar terena besplatno.

Četrdesetogodišnji strateg nije nimalo zadovoljan kako je Borusija nastupila u prethodna dva prvenstvena meča protiv domaćeg tima. I namerava da konačno uspe da slavi.

"Imamo šta da vratimo Bohumu", podsetio je Terzić, čiji je tim, inače, pre nedelju dana tesno savladao Keln na svom terenu. "Dobro smo se spremili za ovu utakmicu. To može biti žestoka i veoma intenzivna utakmica".

Ako je Dortmund svoj mandat na Bundesligi započeo pobedom, onda je Bohum teško mogao da zamisli gori početak. Doživeo je neočekivani debakl na tlu Štutgarta - 0:5.

"Svi smo srećni što počinjemo kod kuće sa ovim derbijem. Ovaj meč je uvek poseban za nas", rekao je Tomas Leč, šef klupe Die Unabsteigbarena.

15.30: (3,15) Hajdenhajm (3,50) Hofenhajm (2,35)

Poseban okršaj treba očekivati i u Baden Virtembergu. Hajdenhajmova istorijska premijera u Bundesligi nije uspela, a tokom debija pred sopstvenim navijačima sigurno će želeti da se predstavi u boljem svetlu. Voit Arena će dočekati Hofenhajm, svakako iskusan tim koji je već nekoliko godina na najvišem nivou. Čak bi i gosti morali da isprave početni neuspeh, jer pre nedelju dana nisu bili dovoljno dobri protiv Frajburga kod kuće.

Tačno je da je novajlija iz Baden Virtemberga već naučio šta znači delovati među elitom. I takođe da je primio prve golove. Naravno, takve činjenice ne predstavljaju ništa što bi zagrejalo srca njegovih pristalica. I ove brojke će se nesumnjivo brzo promeniti nabolje.

"Naravno, nešto je posebno kada igrate prvi put u novom takmičenju, i to na najvećojk nacionalnoj sceni. To je važilo ne samo za naše prvo gostovanje, već će važiti i za premijernu utakmicu kod kuće", rekao je Frank Šmit, trener koji od 2007. sedi na kormilu Hajdenhajma i do sada ga je predvodio na 588 utakmica.

Hofenhajm sigurno ne želi da se bori za opstanak, kao što je to bio slučaj prošle sezone.

"Još ne znamo da li ove sezone možemo da pokažemo domaću snagu kao prošle godine. Ipak, naš cilj i zadatak je da dobijemo što više bodova kod kuće", dodao je Šmit.

-------------

200.000 dinara i danas čeka na tebe, izađi na crtu!

-------------

BUNDESLIGA - 2. KOLO

Petak

RB Lajpcig - Štutgart 5:1 (0:1)

/Henriks 51, Olmo 63, Openda 66, Kampl 74, Simons 76 - Girasi 35/

Subota

15.30: (7,00) Bohum (4,50) Dortmund (1,45)

15.30: (4,10) Darmštat (3,45) Union Berlin (1,93)

15.30: (1,75) Frajburg (3,60) Verder (4,90)

15.30: (3,15) Hajdenhajm (3,50) Hofenhajm (2,35)

15.30: (2,30) Keln (3,50) Volfzburg (3,25)

18.30: (4,00) Menhengladbah (3,60) Leverkuzen (1,90)

Nedelja

15.30: (2,55) Majnc (3,50) Ajntraht (2,85)

17.30: (1,10) Bajern (11,0) Augzburg (18,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaBorusija MenhengladbahBajer LeverkuzenBohumBorusija DortmundHajdenhajmHofenhajm

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara