Rudolf Bester u duelu sa Srđom Kneževićem (©Starsport)
Rudolf Bester u duelu sa Srđom Kneževićem (©Starsport)

Bivši Čukin Namibijac otvorio akademiju: Deco, bežite od droge i alkohola

Vreme čitanja: 3min | sub. 24.06.23. | 09:51

Rudolf Bester, koji je nastupao za Brđane u sezonama 2007/2008 i 2008/2009 stečeno iskustvo iz Srbije prenosi mladim fudbalerima u svojoj domovini

Kada bi vam na kvizu došlo pitanje „ko je bivši reprezentativac Namibije koji je igrao u Superligi Srbije“ da li biste se setili Rudolfa Bestera? Nekadašnji krilni napadač Čukaričkog nastupao je dve sezone za Brđane, igrao je protiv „večitih“, ukupno 25 nastupa u našem elitnom rangu… Kasnije se vratio u Afriku, a tamo živi i sada. U petak je u njegovoj domovini izašao zanimljiv intervju, Namibijce je zanimalo gde je i šta radi jedan od najboljih njihovih fudbalera ovog veka. Ispostavilo se – radi na stvaranju nove, uspešnije generacije.

Bester je u Namibiji otvorio fudbalsku akademiju, nazvanu po njegovim inicijalima „RB akademija“. Na njoj se radi u tri nivoa, sa generacijama dečaka od devet do 13 godina.

Izabrane vesti

Kada sam bio klinac, sanjao sam da igram domaće prvenstvo, u inostranstvu i za reprezentaciju. Sve tri stvari sam štiklirao. Kasnije sam počeo da sanjam o svojoj fudbalskoj akademiji, a pre dve godine sam i to ostvario. Šta više mogu da tražim od gospoda? Fudbal mi je poklonio kuću, da ne moram da plaćam kiriju drugim ljudima“, kazao je Bester za portal Namibian.com.na.

Tokom 14 godina profesionalne karijere odigrao je 30 mečeva za reprezentaciju Namibije i postigao devet golova. U otadžbini je igrao za Blu Voters i Ileven Erous, odakle je stigao u Čukarički. Najveći deo karijere ipak je proveo u Južnoj Africi, nastupao je za Maricburg Junajted, Orlando Pajrats, Golden Erous, FS Stars, Svalous i Belk Ejses. Kopačke je o klin Bester okačio 2017. godine.

U Srbiji je Bester igrao sa Albertom Nađom, Sašom Marjanovićem, Milošem Bosančićem, Milanom Vilotićem, Bojanom Isailovićem… Trenirao je pod palicom Dragoslava Stepanovića. Ipak, najzvučnije ime sa kojim se susreo nije Srbin, već Južnoafrikanac Beni Mekarti. Nekadašnji golgeter Ajaksa, Porta i Blekberna, a sada pomoćni trener Mančester Junajteda mu je bio partner u napadu u Pajratsima.

Bio sam grub prema sebi na treninzima. Voleo sam da se šalim u svlačionici, ali čim bih kročio na teren to bi nestajalo. Ne bih bio srećan ako ne dam gol, čak i na treningu. Voleo sam da se takmičim i uvek sam se maksimalno trudio. Znam da sam u Namibiji inspirisao mnoge fudbalere“.

Stečeno iskustvo iz Srbije i Južne Afrike sada se trudi da prenese deci. Ovaj 39-godišnjak ima i svoje troje dece, a pored akademije drži i privatne časove fudbala. Trudi se da bude što bolji pedagog.

Problem današnjeg doba je uglavnom nedisciplina. To je nešto što bih uvek rekao deci kada mi traže savet. Pogledajte primere Pitera Šalulilea i Deona Hota (reprezentativci Namibije), oni ne bi bili to što su danas da nisu bili disciplinovani i da se nisu dobro ponašali. Uvek kažem svojim igračima da rade ono što im trener kaže, a čak i kada to nije slučaj da uvek to bude u funkciji tima. I takođe, važna lekcija je da se drže podalje od droge i alkogola. Postoji dobro vreme za sve, ali te štetne supstance loše utiču na progres i uništavaju karijere“, poručio je Bester.


tagovi

Rudolf BesterČukaričkiOrlando Pajrets

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara