Joakim Lev (AFP)
Joakim Lev (AFP)

Bivši nemački reprezentativci: Nismo imali sistem, tvrdoglavi Lev trebalo da ode pre tri godine

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.07.21. | 10:10

"Jogi se držao nečega što nije donelo uspeh. Kimih se nije osećao prijatno na desnoj strani, Miler je takođe igrao na drugoj poziciji nego u Bajernu..."

Nemačka i dalje ne može da dođe sebi, ne toliko zbog poraza od Engleske, prvog na velikim takmičenjima posle 55 godine, koliko zbog bezidejne igre koju je forsirao Joakim Lev. Najglasniji u kritikama sada već bivšeg selektora bio je rekorder po broju utakmica u nacionalnom timu Lotar Mateus.

Izabrane vesti

"Naravno, moramo da razgovaramo o taktici, jer igrači nisu želeli da igraju u njegovom sistemu. Jogi Lev je bio tvrdoglav i držao se nečega što na kraju nije donelo uspeh. Kimih se nije osećao prijatno na desnoj strani, a i Miler je takođe igrao na drugoj poziciji nego u Bajernu...", rekao je Mateus.

Trvrdi da je Lev predugo držao u nacionalnom timu pojedine igrače, koji jesu zaslužni za neke ranije rezultate, poput titule svetskog prvaka 2014. godine, ali ih je prema njegovom mišljenju vreme pregazilo, što je, kako je naveo, bilo očigledno još na Svetskom kupu 2018. kada su Nemci prvi put posle 1938. godine šampionat završili posle prve faze.

Takođe je pojedine prozvao zbog pokušaja da svu krivicu nakon eliminacije od Engleske svale na selektora.

"Nojer, Humels, Miler, Kros... Imaju karakter. Ako odete do trenera i razgovarate s njim, onda ne možete da kažete da ste igrali sistem koji na kraju niste želeli."

Mateus polaže velike nade u Levovog naslednika na mestu selektora Pancera.

"Hansi Flik će poboljšati stvari, pre svega promeniće ih. To je dobro za nemačku reprezentaciju, nemački fudbal. Igre na poslednja dva takmičenja nisu ono što se očekuje od Nemačke", dodao je između ostalog i nekadašnji trener Partizana.

Njegov saigrač iz ekipe koja je pokorila svet 1990. godine, Andreas Breme nije toliko kritičan prema Levu, niti je skeptičan kao mnoge kolege kada je u pitanju budućnost nemačke reprezentacije.

"Levov mandat je bio uspešan, a što se tiče Katara (Svetski kup 2022), imaćemo jak tim koji će pokušati da osvoji titulu", uveren je strelac jedinog gola, sa penala, u finalu Svetskog kupa 1990.

Na drugoj strani, dva bivša reprezentatovca Tomas Helmer i Kristijan Cige imaju oprečna mišljenja o budućnosti Matsa Humelsa, Tonija Krosa i Tomasa Milera u nacionalnom timu

"Trebalo bi da nastavimo bez Humelsa, Krosa i Milera", direktan je Helmer Helmer koji je dodao da krivicu osim Leva treba da ponesu i njegovi saradnici.

"Osim u duelu sa Portugalijom, Elf nije imao tempo. Previše se igralo ispočetka, tim jednostavno nije bio dobro uvežban. Pošto nije bilo osećaja jedinstva tima mora da se ispita celokupan stručni štab".

Cige, njegov saigrač iz ekipe koja je 1996. postala evropski šampion, upravo u kolevci fudbala smatra drugačije.

"U budućnosti bih u tim ugradio iskustvo svetskih prvaka Humelsa, Krosa i Milera, ali samo zbog njihovih performansi i bez garancija unapred", pojasnio je Cige.

Andreas Meler, još jedan velikan nemačkog fudbala kaže da je Lev trebalo da ode pre tri godine.

"Najkasnije je 2018. sazrelo vreme za nešto novo, bez ikakvog pokušaja da se umanjuju ogromna dostignuća Leva. U budućnosti bih želeo da vidim dašak svežeg vazduha, sistem u kojem se igrači osećaju prijatno na svojim pozicijama i razvijaju se u skladu sa timom", rekao je Meler.


tagovi

EURO 2020Joakim Lev

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara