Flik i Lev (@Reuters)
Flik i Lev (@Reuters)

Ende. Šta ostaje posle Leva i od čega kreće her Flik?

Vreme čitanja: 6min | sre. 30.06.21. | 11:46

I kako će puno toga ponovo zavisiti od Bajerna...

ENDE. Posle 15 godina. Nije da najavljeni rastanak nije imao nekakav tužan prizvuk i nije da je neuspeh toliko neočekivan - daleko od toga da može da se poredi sa šokom u Rusiji od pre tri godine - ali Nemci svakako ne mogu da sakriju razočarenje.

Tog leta posle fijaska na Mundijalu pohitali su da budu prave Švabe, da ostanu verni sistemu i kontinuitetu, trudili se da pokažu stabilnost, pa su Jogiju Levu brže bolje produžili ugovor. Malo onih uštogljenih osmeha, ruka ruci, idemo dalje. Kao da se ništa nije zbilo, a ne da je prvak sveta izleteo sa Svetskog prvenstva ko iz topa ispaljen.

Izabrane vesti

I da se ne lažemo, bilo nas je podosta što smo im se u tom momentu divili, ili makar zavideli, uz neizostavan zaključak: biće oni opet prvaci sveta.

U ovo poslednje ne sumnjamo. U to niko verovatno ne sumnja. Ali u odluku da je Lev trebalo da ostane...

Dabome, lako je posle bitke. Znate kako to već ide.

Zato činjenice: Joahim Lev je imao sjajnih prvih deset godina na klupi Nemačke. Pet turnira, pet puta stizao je najmanje do polufinala, osvojio titulu prvaka sveta 2014. godine izbacivši domaćina Brazil na tom putu s onih spektakularnih 7:1.

I opet činjenice: Poslednje tri Levove godine na klupi nacionalnog tima bile su razočaravajuće. Preliminarna runda Mundijala, ispadanje u osmini finala Eura, samo dve pobede u sedam utakmica na velikim završnim turnirima... Naposletku, poraz od najvećeg rivala u velikom takmičarskom meču posle više od dve decenije.

Nemački mediji konstatuju - posledice velike samoobmane.

"I sam Lev i rukovodstvo DFB-a okupljeno oko menadžera Olivera Birofa trebalo je da priznaju da se pravi kraj dogodio još pre nekoliko meseci. Još nakon Španije (0:6), eventualno i najkasnije posle Makedonije (1:2). U tom momentu Štefan Kunc, Ralf Rangnik i Tomas Tuhel bili su spremni da preuzmu štafetu. Svaki navijač u državi osetio je da je vreme za promene. Onda se dogodila najava odlaska i DFB živeo u nadi da će trener rasterećen svih briga, s novim pozitivnim medijskim talasom uspeti da ponovo pronađe pobedničku komponentu. Zabluda".

A onda i nešto konkretno...

"Pre svega Lev je pokazao koliko može da bude tvrdoglav, insistirajući da Jozua Kimih treba da igra ofanzivnog beka. A onda i Tomas Miler, vraćen u poslednji čas u nacionalni tim, nije igrao ni izbliza ono što igra u klubu, na poziciji u kojoj se najbolje snalazi. Bespotreban i kasni prelazak na sistem sa trojicom u odbrani, upitne izmene, gol zaostatka u svakoj od četiri utakmice"...

Uz zaključak: "Šteta što su ovo poslednji utisci iz Levove ere".

I zaista, Nemci ništa nisu dobili s Kimihom uz desni bok, a svakako su izgubili mirnoću u pasu na sredini, gde se očekivalo da će vezista Bajerna igrati u tandemu sa Tonijem Krosom.

S druge strane, negde se znalo da je Jogijeva najveća dilema gde "ušuškati" Milera. I koliko god se kao logično rešenje nametalo da igra u liniji sa Saneom i Gnaberijem - kao centralni, uz klasičnog špica ispred; u formaciji koja mu je donela epitet najboljeg asistenta Evrope protekle sezone - pala je odluka da se Bajernov trozubac žrtvuje zarad Robina Gosensa. I opet, nije lako Levu zameriti zbog beka Atalante. Bio jedan od onih koji su zaslužili makar prelaznu ocenu. Ali ostaje crv sumje kako bi Nemačka funkcionisala s Milerom na pravoj poziciji. Jer neosporno je da se radi o fudbaleru uticajnijem na igru od Robina Gosensa.

Kiker se najdetaljnije bavio greškama Jogija Leva. Urednički utisak: iskusni strateg baš i nije neki strateg, u slobodnom prevodu...

"Lev nije stručnjak za aktivno vođenje utakmice. I to je pokazao juče na Vembliju. Nijednog momenta nije pronašao rešenje za promene koje je Sautgejt pravio. U završnoj fazi nije uspeo da smisli ništa koherentnije od pozivanja Matsa Humelsa da ide u protivnički šesnaesterac i glumi centarfora. Za to vreme Sautgejt je na teren poslao Džeka Griliša koji će Englezima doneti odlučujuće impulse".

"Sedam primljenih golova u četiri utakmice govore jasno: poslednja linija nije bila dobro uigrana, automatizmi nisu bili čvrsto usidreni. Isto se odnosi i na ofanzivnu igru koja je retko bila u stanju da kontinuirano ugrožava rivala. Lev mora da prizna da je prekasno reaktivirao Milera i Humelsa i da je u tom čekanju izgubio dragoceno vreme za uigravanje. I napokon - koncept. Nerazvijen, nejasan, neprofitabilan za igrače poput Leroja Sanea, Serža Gnabrija, Tima Vernera".

Kritika na pretek, ali i "srećno u daljoj karijeri" od nemačkih kolega za Jogija Leva.

A za novog selektora Flika: "U ime svih Nemaca, dobro došli, her Flik. Radujemo se"!

Pa da vidimo šta to ostaje iza Joahima Leva... Iliti na šta će moći da računa Hansi Flik.

Najmanje trojica od 11 startera sa jučerašnjeg meča protiv Engleske pod velikim su znakom pitanja za naredne akcije - Tomas Miler, Mats Humels i Toni Kros. Činjenica da su i za ovaj EURO dobili "specijalne pozivnice" Milera i Humelsa gura u status odlazećih, dok je Kros kazao da će se o daljoj reprezentativnoj karijeri izjasniti po završetku turnira. Imajući u vidu kako se sve završilo po Nemce, Bild je još sinoć najavio zvanično povlačenje veziste Real Madrida iz nacionalnog tima.

Najiskuniji od svih - Manuel Nojer, nije se izjašnjavao. Otuda zaključak da će njegov status zavisiti od forme. Eventualno od forme Mark Andrea Ter Štegena, kog mnogi vide kao prvog golmana Manšafta na Mundijalu u Kataru.

Lev je započeo podmlađivanje, na Fliku je da ga nastavi. Flikova velika prednost biće što u Kataru neće imati imperativ velikog rezultata. Nemci su jasno postavili cilj - titula na Euru 2024. na kom su domaćini i finale Mundijala 2026.

Ako se izuzme pomenuta odlazeća trojka, kostur tima manje-više ostaje: defanzivci - Ridiger, Ginter, Zile, Koh, Klosterman, Gosens; vezisti - Kimih, Nojhaus, Džan, Gorecka, Gundogan, Haverc; napadači - Gnabri, Sane, Verner.

Jedan od primarnih Flikovih zadataka biće promovisanje Kimiha u novog vođu, odnosno maksimalno forsiranje supertalentovanih Džamala Musijale i Florijana Virca. Procene su, ako Virc bude nastavio putem kojim je krenuo, odlazak Tonija Krosa neće biti nenadoknadiv.

Ne treba zaboraviti ni neke momke koje je Lev ovoga puta preskočio, a kod Flika će sigurno dobiti šansu da se nametnu, poput Džonatana Ta, Tila Kerera, Ridle Bakua, Julijana Branta, Julijana Drakslera... Niko osim Drakslera nema više od 25 godina.

Razume se, probraće novi selektor i po U21 sastavu koji je ovog leta uzeo novu evropsku titulu. Sledeća imena izdvajaju se za sada: Niklas Dorš, Arne Majer, Jonatan Burkart, Lukas Nmeča, Jusufa Mukoko.

A kako će Nemci igrati pod Flikom u mnogome bi moglo da zavisi od Bajerna. Njegova omiljena je svakako 4-2-3-1 i treba očekivati da će je odmah implementirati. Problem bi moglo da mu predstavlja ako njegov naslednik Julijan Nagelsman u Minhenu pređe na 3-4-2-1. Zašto bi reprezentativni sistem mogao da zavisi od Bajerna? Prosto i jednostavno - Bavarci su još pre dve godine započeli proces stvaranja tima čiju će okosnicu činiti šest, pa i sedam, osam reprezentativaca Nemačke. Već su tu Nojer, Kimih, Zile, Gorecka, Musijala, Gnabri, Sane. Na meti je Nojhaus, a u doglednoj budućnosti dres tima iz Minhena trebalo bi da ponese i Virc. Takvi su dugoročni planovi.

Iskustva? Sada je barem jasno, Lev je pogrešio što se nije prilagodio Bajernovom sistemu.

Imaće to her Flik na umu.


tagovi

Euro2020Joahim LevHansi Flik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara