Marko Jankvović i Marko Vešović (©Reuters)
Marko Jankvović i Marko Vešović (©Reuters)

Bivši partizanovac i zvezdaš traže sreću u Bugarskoj ulici

Vreme čitanja: 3min | uto. 05.07.22. | 14:03

Liga šampiona: Marko Janković i Marko Vešović sa Karabagom gostuju Lehu na stadionu sa živopisnim nazivom

Došao je i taj dan. U narednih nekoliko nedelja biće određeno poslednjih šest učesnika predstojeće sezone grupne faze Lige šampiona 2022/2023. Već postoje zanimljivi mečevi u prvom kolu kvalifikacija, uključujući i meč između prvaka Poljske Leha iz Poznanja i šampiona Azerbejdžana Karabag. Poznanjski Železničari se prvi put od 2015. godine bore u kvalifikacijama, dok su Konjanici stalni u borbama za kontinentalnu elitu u poslednjih nekoliko godina. Od 2014. godine rekordni šampioni Azerbejdžana su sedam puta bili zastupljeni u kvalifikacionoj fazi. Međutim, samo su jednom uspeli da uđu u grupnu fazu.

Po iskustvu na međunarodnoj sceni, Karabag je ispred poljskog predstavnika. Ipak, gosti iz Azerbejdžana - u kojem nastupaju bivši igrači Crvene zvezde i Partizana, Crnogorci, Marko Vešović i Marko Janković - u prvu utakmicu ulaze kao autsajderi. U okviru kvalifikacija za Ligu Evrope Leh je izgubio samo jednu od osam poslednjih utakmica kod kuće od 2015. godine. Sasvim je moguće da će i taj domaći rekord u kvalifikacionoj fazi biti proširen u okviru ovogodišnjih kvalifikacija za Ligu šampiona.

Izabrane vesti

Pod vođstvom Macieja Skorze, Leh Poznanj je prošle sezone osvojio prvenstvo u poljskoj Ekstraklasi, prvi put posle sedam godina. Za Železničare je to bila osma ligaška titula u istoriji kluba. Tokom leta, međutim, došlo je do iznenađujuće promene trenera. Skorza se povukao, a prema izveštajima medija, 50-godišnjak je podneo ostavku iz ličnih razloga.

20.00: (2,10) Leh (3,20) Karabag (3,80)

Leh je upražnjeno trenersko mesto popunio Jonom van den Bromom, koji ove nedelje igra svoju prvu takmičarsku utakmicu kao novi trener tima iz Poznanja. Pošto je Holanđanin tek pre dve nedelje predstavljen kao novi strateg, van den Brom je imao kratak period prilagođavanja sa novim timom.

Zbog toga ostaje neizvesno kako će se Holanđanin predstaviti na premijeri. Ovaj 55-godišnjak može barem da računa na dobro uigran tim. Tokom leta je bilo samo nekoliko odlazaka i struktura ekipe je uglavnom ostala ista. Iako je ostvario samo jednu pobedu u tri prijateljske utakmice tokom letnjih priprema, Leh važi za domaćinsku ekipu. Na svom stadionu, koji se zove Stadion u Bugarskoj ulici, Železničari su izgubili samo jednu takmičarsku utakmicu ove kalendarske godine.

Karabag je četvrti put u klupskoj istoriji u prvom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Do sada su šampioni Azerbejdžana uspešno prolazili kroz prvo kolo kvalifikacija u svakom učešću. Kao i predstojeći protivnici iz Poljske, Karabag je bio pošteđen drastičnih odlazaka u letnjoj pauzi. Jedan od onih koji je napustio redove vladara Azerbejdžana je Patrik Andrade, vezista koji je pojačao Partizan. S druge strane, sa Gugešašvilijem i Jankovićem, tim dugogodišnjeg trenera Gurbana Gurbanova se samo selektivno pojačao u tekućem prelaznom roku.


tagovi

Kvalifikacije za LŠkvalifikacije za Ligu šampionaLeh PoznanjKarabagMarko VešovićMarko Janković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara