Borna Sosa i Josip Šutalo (©AFP)
Borna Sosa i Josip Šutalo (©AFP)

Bivši trener Ajaksa kritikuje Hrvate: Šta se desilo Sosi i Šutalu?

Vreme čitanja: 3min | ned. 25.02.24. | 10:56

Reprezentativci Hrvatske na udaru Hansa Vesterhofa pred meč Kopljanika sa AZ Alkmarom (nedelja, 16.45)

U januaru Ajaks je napravio nekoliko koraka unapred, ali onda u februaru ponovo pokvario utisak. Vezao je nekoliko utakmica bez pobede, pa je sada došao u situaciju da mu gostovanje AZ Alkmaru (nedelja, 16.45) u 23. kolu Eredivizije praktično bude jedan od onih sudbonosnih mečeva, koji će direktno uticati na to da li ćemo da gledamo Kopljanike na međunarodnoj sceni ili ne.

Brojne legende i bivši Ajaksovi radnici mesecima unazad pokušavaju da dijagnostikuju uzrok neshvatljivog posrtanja. Pred susret sa AZ-om i srpskim fudbalerom Kristijanom Belićem oprobao se i nekadašnji strateg najtrofejnijeg holandskog kluba Hans Vesterhof.

Izabrane vesti

Čovek koji je svojevremeno trenirao i PSV Ajndhoven, Čivas Gvadalaharu i Pačuku, a poslednji angažman imao prošle godine u Groningenu, posebno je na liniju vatre stavio hrvatske reprezentativce Bornu Sosu i Josipa Šutala. Od njih je očekivao mnogo više nego što prikazuju u Amsterdamu.

Ne mogu da zamislim šta sve treneru Džonu van et Šipu prolazi kroz glavu. Verovatno ‚u šta sam se ovo uvalio‘. Nije mi jasno kako tako veliki broj dečaka može tako nisko da padne. Sosa i Šutalo su došli sa velikom reputacijom, iz ozbiljnih klubova. Oni su hrvatski reprezentativci. Šta im se to desilo da igraju sa tako malo samopouzdanja“, pita se Vesterhof.


16.45: (2,05) AZ Alkmar (3,50) Ajaks (3,50)


Prisetio se Vesterhof da je i sam imao igrače u sličnoj situaciji kao što su sada Sosa i Šutalo.

Sećam se kada sam trenirao Franka Verlata. Dobar dečak, dobar fudbaler, ali neverovatno nesiguran. Morate da radite na tome da se oseća što bolje i da mu ulijete samopouzdanje. Stalno sam ga podsećao na sve što je radio dobro. Međutim, kad ga jednom obuzme strah od greške“, priseća se 75-godišnji stručnjak.

Verlat se kasnije posle te slabije sezone u Ajaksu vratio u Bundesligu, u kojoj je prethodno nastupao za Štutgart. Tri godine je igrao za Verder, potom jednu sezonu u Austriji iz Beča, a karijeru je završio u Šturmu.

Sosa i Šutalo, sa svojih 26 i 23 godine svakako mogu i u bolji klub od Verdera. Kvalitet imaju, samo im je potrebno da zaigraju na nivou na kojem su pre dolaska u Amsterdam igrali.

Za obojicu je susret u Alkmaru izuzetno važan, jer je praktično to direktan dvoboj timova koji konkurišu za četvrto mesto na tabeli Eredivizije, poslednje koje garantuje izlazak u Evropu. Timovi od pete do osme pozicije će za Ligu konferencije da se bore kroz baraž.

AZ je za tri poena bolji. U prošlom kolu je savladao Fortunu Sitard (2:1), posle preokreta golom Danija de Vita u 90. minutu. Na taj način su prekinuli seriju od šest prvenstvenih utakmica bez pobede (po tri remija i poraza).

S druge strane, Ajaks je u poslednja tri kola remizirao sa PSV Ajndhovenom (1:1) i NEC-om (2:2) kod kuće, a izgubio od Herenvena (2:3) na gostovanju. Uz to je i umorniji, u četvrtak su Van et Šipovi izabranici bili u Norveškoj, gde su tek posle produžetaka savladali Bode/Glimt i izborili plasman u osminu finala Lige konferencije.

U prvom susretu ove sezone, 8. oktobra, AZ je kao gost savladao Ajaks sa 2:1.


EREDIVIZIJA – 23. KOLO

Petak

Utreht – Herakles 1:0 (0:0)

/Jensen 79/

Subota

RKC - Fortuna Sitard 0:1 (0:0)

/Serhujs 89/

Zvole - PSV Ajndhoven 1:7 (1:2)

/Rajnders 45 - Bakajoko 29, 61, De Jong 32, 51, 71, Lam ag 73, Pepi 86/

NEC - Sparta U TOKU

Nedelja

12.15: (2,15) Eskcelzior (3,45)Vitese (3,35)

14.30: (9,50) Almere (6,25) Fajenord (1,27)

14.30: (1,53) Tvente (4,20) Go Ahed Igls (6,25)

16.45: (2,05) AZ Alkmar (3,50) Ajaks (3,50)

20.00: (4,60) Volendam (3,60) Herenven (1,80)

***kvote su podložne promenama



tagovi

EredivizijaAjaksAZ AlkmarBorna SosaJosip Šutalo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara