Sep Blater posle izricanje presude (©Reuters)
Sep Blater posle izricanje presude (©Reuters)

Blater i Platini oslobođeni: Nije mito od 1.700.000, nego “džentlmenski dogovor”

Vreme čitanja: 1min | pet. 08.07.22. | 11:14

Sud odlučio

Bivši predsednik Fife Sep Blater i kolega iz Uefine fotelje Mišel Platini oslobođeni su pred švajcarskim sudom optužbi za korupciju, odnosno primanje mita od 1.700.00 švajcarskih franaka.

Toliki novac je, otkriveno je 2015. godine, Fifa prebacila na Platinijev račun dok je Blater bio njen predsednik. Uplata je izvršena 2011. godine, ali su Platini i Blater uspeli da pred sudom odbrane tezu da je to bio njihov “džentlmenski dogovor” iz vremena kada je legendarni franuski fudbaler obavljao funkciju tehničkog direktora Fife.

Izabrane vesti

Tužioci su tvrdili da je taj džentlmenski dogovor obična izmišljotina, ali sud je na kraju odlučio drugačije.

Stvar je u sledećem: u tom periodu Fifa je navodno imala finansijskih problema, pa je Platiniju davala “svega” 300.000 od njegove godišnje plate od okruglo 1.000.000 franaka. Dogovor iz 1998. je navodno bio da mu ostatak isplate kada situacija bude bolja. I 2011. je Blater tokom kampanje za novi mandate na Fifinoj stolici isplatio dug.

S druge strane, tužioci su tvrdili da je Platini taj novac dobio kako bi ubedio evropske saveze da na Fifinim izborima podrže Blatera u borbi za Mohamedom bin Hamamom iz Katara, kome je kasnije dodeljena organizacija Mundijala 2022. godine. Zainteresovani za domaćinstvo bili su i Amerikanci, koji su i pokrenuli istragu, ali su Blater i Platini oslobođeni optužbi. Doduše, morali su da napuste funkcije.


tagovi

Sep BlaterMišel PlatiniUEFAFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara