Mateo Pesina (©Reuters)
Mateo Pesina (©Reuters)

Boginja Provincije zasijala punim sjajem: Prvi kuršum Pesine - ćorak, drugi pravo u srce Jang Bojsa

Vreme čitanja: 4min | sre. 29.09.21. | 20:38

Napadački arsenal švajcarskog tima presahnuo na Apeninima

Ko ne zna za strah, taj ide napred. Jang Bojs je još na premijeri u ovom izdanju Lige šampiona pokazao da se nikoga ne boji, da ne preza ni od sile kakva je Mančester junajted. Mnogi su smelo prognozirali da će Jang Bojs biti topovsko meso, ili ako je nekome draže džak za udaranje... Ne, to nikako neće biti. Švajcarski šampion nije zalutao u društvo najboljih, njemu je mesto u Ligi šampiona. Potvrdio je to i u Bergamu, ali ne može svaki napad uštopovati i ne može se samo na kontre oslanjati. Mančester junajted položio je oružje, ali je Atalanta u Bergamu bila prevelik zalogaj. Hvatali su se tifozi Boginje Provincije za glavu posle promašaja Pesine, mogao je ofanzivni vezista biti tragičar, ali je ovo, ipak, bilo njegovo veče. Prvi gol u Ligi šampiona za Atalantin trijumf i proboj do prvog mesta – 1:0 (0:0)

David Vagner ne rizikuje, trener Jang Bojsa za obe utakmice u grupnoj fazi namestio je igru tako da odgovara njegovim momcima. Od Jang Bojsa se ne mogu očekivati zaletanje i uraganski naleti, nego pecanje protivnika, lovljenje grešaka i napadi iz tranzicije. Dominirala je Atalanta u posedu, imala je više od igre i visila je na polovini rivala. Svesno joj je autsajder prepustio da igra sa loptom u nogama, vrti je do iznemoglosti tražeći pukotinu. Sve u nadi da će se domaćin zaigrati, prekombinovati i pući čistina za Jang Bojsove supersonične ofanzivce.

Izabrane vesti

Konkretnija je bila Atalanta, stvorila je sijastet dobrih prilika. I onih polu. Duvan Zapata pravio je u nekoliko navrata ogromnu štetu, ali Kolumbijac danas nije bio u elementu. Oslobađao se čuvara, stvarao sebi prostor za udarac i – promašivao. Ali, čovek koji je imao ubedljivo najbolju priliku da trasira Boginji – promašio mrtvu šansu u prvom poluvremenu – a kasnije je to i učinio je Mateo Pesina. Ofanzivni vezista Atalante se u smiraj prvog dela igre obrukao, sa tri metra je hteo da sprovede loptu u mrežu i nije uspeo. U drugom tu grešku nije ponovio.

Defanzivca Jang Bojsa Sandra Laupera je postizanja autogola spasio ofsajd, u drugom spasa od Duvana Zapate nije bilo. Promešao je Kolumbijac Sandra Laupera, pomerio mu je kičmene pršljenove i uputio loptu na peterac. Mateo Pesina je bio neometan i postigao je jedan od lakših golova u karijeri.

Nije naruku išla Atalanti povreda Robina Gosensa. Jedan od glavnih aduta Đan Pjera Gasperinija uhvatio se za zadnju ložu u 10. minutu. Teren je napustio u suzama, a zamenio ga je Joakim Mele koji je po vokaciji desni spoljni igrač, ali u situacijama koje to iziskuju – a ova danas je bila jedna od tih – može da pokrije i suprotnu stranu terena.

Kako je vreme odmicalo – Atalanta je stezala obruč. Skoro besprekorna odbrana Jang Bojsa pukla je u 17. minutu, Boginja Provincije zatresla je mrežu, ali je glavni arbitar Feliks Brih posredstvom video-tehnologije signalizirao ofsajd Rafaela Toloija. Zadužen za izvođenje prekida bio je Ruslan Malinovski i oštrim ubacivanjima je zadavao glavobolje gostima kod apsolutno svakog prekida. Izveo je slobodnjak sa leve strane, zavrnuo je loptu na drugu stativu gde je bio Rafael Toloi... Štoper Dee je iz prve ubacio na peterac, a Sandro Lauper sporveo je loptu u svoju mrežu. Srećom po Jang Bojs bio je ofsajd.

Očajavanju nije bilo mesta. Jang Bojs je iz prve polušanse upalio crveni alarm u Bergamu. Pobegao je Elija čuvarima, bila je to pokazna vežba Švajcaraca koliko malo im je potrebno da se transformišu iz odbrane u napad i munjevitom transformacijom naude svakom protivniku. Ipak, nedostajalo je u Elijinom udarcu preciznosti. 

A, onda je na scenu stupio Mateo Pesina. Obrukao se ofanzivni vezista krajem prvog poluvremena. Perfektno ubacivanje Rafaela Tolija, na koje je Duvan Zapata ostao kratak, Mateo Pesina nije pretočio u vođstvo Atalante. U drugom poluvremenu, nekih dvadesetak minuta kasnije, odreagovao je znatno bolje. Istina, bio je Mateo Pesina u boljem položaju.

Povela je Atalanta i nije stala, kako bi mnogi uradili. Nastavila je da pritiska odbranu Jang Bojsa, krenula je po drugi gol. Ne zadovoljavaju se Dea i Đan Pjero Gasperini minimalcima, uvek melju do kraja. Nizale su se šanse pred golom Švajcaraca... Zapakosta i Duvan Zapata su tukli iz sve snage, ali je golman Jang Bojsa ukrotio sve udarce.

GRUPA F

Atalanta - Jang Bojs 1:0 (0:0)

/Pesina 68/

21.00: (1,60) Mančester Junajted (4,00) Viljareal (6,50)



tagovi

Jang BojsAtalantaLiga šampionaMateo PesinaDuvan Zapata

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara