Ostojić slavi gol u fuinalu Kupa Srbije (Star sport)
Ostojić slavi gol u fuinalu Kupa Srbije (Star sport)

Bojan Ostojić – čovek koga su trenirali i Milojević i Duljaj: Na klupama večitih sede ljudske veličine

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.03.24. | 11:12

Strelac gola koji je Partizanu doneo poslednji trofej hvali način na koji crno-beli biraju novajlije i veruju štoperima

Fudbaler posebne biografije. Nije oblikovan u mlađim kategorijama večitih, a odigrao je sedam večitih derbija. Još četiri utakmice sa najvećim rivalom u Kupu Srbije. Autor je gola koji je do danas ostao poslednji vredan Partizanove pobede na Marakani...

Još po nečemu je raritetan Bojan Ostojić. Tokom igračke karijere trenirali su ga i Vladan Milojević i Igor Duljaj, na suprotnim stranama u 172. večitom derbiju. Zato dugogodišnjeg komandatna odbrane crno-belih suočavamo sa izazovom kome bi dao prednost pred duel vredan liderske pozicije u Mozzart Bet Superligi.

Izabrane vesti

Poput pravog Ere, nasmeja se Užičanin tokom razgovora za Mozzart Sport:

Kako to mislite, kome bih dao prednost? To nije tema, nikad bila, niti će ikad biti. Zna se, za mene je Partizan broj jedan. Moj klub, moja kuća. Niko iznad njega. Sedam godina sam proveo u Humskoj i valjda je jasno za koga mi srce kuca“.

Nekadašnji defanzivac je u međuvremenu uplovio u trenerske vode, prvi je saradnik Saši Micoviću u Smederevu i zato je kredibilan da i iz stručnog ugla osvetli projektovana dešavanja u 24. kolu prvenstva Srbije.

Duljaja sam upoznao dok je bio pomoćnik Sava Miloševića tokom mog igračkog mandata u Partizanu. Kasnije mi je bio trener u Teleoptiku, kad sam završavao fudbalsku i polako se spremao za trenersku karijeru, pa sam imao dvostruku ulogu. U oba slučaja sam mogao izbliza da se uverim za izuzetnu energiju koju prenosi na ekipu. Njegova ljubav prema klubu je nemerljiva, poštovanje prema rivalu ogromno, bilo ko da je preko puta, nikad o njega nisam čuo ružnu reč prema bilo kome i od Igora bi svi trebalo da učimo“.

Utisak sa strane je da strateg Partizana deluje smireno, kao da se ne uzbuđuje previše...

Verujte mi, u njemu sigurno gori vatra. Izgleda mirno i to je dobro za tim, ali sam ubeđen da jedva čeka da utakmica počne. I da mu je ekipa spremna. Pride, veruje mu. Setite se poraza od TSC-a i reakcije posle toga. To je dokaz zajedništva u svlačionici. Onda ovo što se desilo sa Severinom, kad se Holanđanin vratio. Ohrabruju me ti detalji“.

Dvadesetak metara od Duljaja stajaće Vladan Milojević, čovek koji je i te kako profiluisao Bojana Ostojića tokom trogodišnje saradnje na Banovom brdu, krunisane osvajanjem Kupa Srbije, gle koincidencije, baš protiv Partizana.

Bio je to i ostao najveći uspeh u istoriji kluba. Još tad se videlo koliko je Milojević posvećen, detaljan, ali i koliko mu je bitan prisan, skoro porodičan odnos sa igračima. Ljudska veličina, poput Duljaja. Da li je potrebno da pričam o njegovoj stručnosti? Zar rezultati u inostranstvu, trofeji u Srbiji i plasmani u Ligu šampiona nisu dovoljni? Od njega sam naučio dosta i fudbalski i ljudski“.

Ostojić je najviše mečeva u profesionalnoj karijeri odigrao baš pod palicom Vladana Milojevića.„Razumljivo, jer smo tri godine bili zajedno u Čukaričkom, dok sam u Partizanu bio duže, ali sam promenio dosta trenera. Nevezano za brojke, od svakog sam naučio nešto, bez obzira da li sam igrao ili ne, što sad pokušavam da primenim u Smederevu“.

Baš je Ostojić sprečio Milojevića i Crvenu zvezdu da pre pet godina osvoje duplu krunu, jer je njegovim pogotkom u finalu kupa Partizan osvojio poslednji trofej i od tog maja 2019. nije dobio meč na stadionu „Rajko Mitić“. Bilo u prvenstvu, bilo u kupu.

„Sve je tog proleća bilo spremno za Zvezdinu proslavu. Ona šampion, a Partizan otpisan u svim segmentima. Užasno teška situacija u klubu. Bog me pogledao da baš ja budem strelac, mada tad nisam mogao ni da prepostavim da posle toga ništa nećemo osvojiti. Bili smo u još dva finala kupa, izgubismo na penale...“

Danas, kao polaznik za sticanje A licence, nekadašnji štoper pohvalno kazuje o aktuelnim Partizanovim defanzivcima i načinu na koji u Humskoj biraju igrače. Iz akademije i inostranstva, te baš na tom talasu gradi optimizam za pozitivan ishod derbija.

Svetozar Marković je pokazao zbog čega je kapiten, a Bojan Kovačević zašto je doveden. Sigurno će se pokazati u dobrom svetlu, jer je Partizan u novijoj istoriji redovno verovao mladim defanzivcima, poput Nikole Milenkovića, Strahinje Pavlovića, Svete na njegovom početku, sad Kovačevića. Kao klub prepoznaje vrednost i zato kapa dole skautingu i struci. Tačno je da Zvezda ima veliki arsenal u napadu, ali ima i budžet da dovede maltene koga poželi, dok crno-beli veštije biraju pojačanja i čini mi se da su sve pogodili. Pokazale su to pređašnje utakmice, valjda će i ova, najvažnija“, dodao je Bojan Ostojić, poslednji Srbin koji je za Partizan dao gol vredan pobede na stadionu „Rajko Mitić“.

Prošlo je otad pet godina.

BOLJE JE ŠTO SE IGRA NA MARAKANI, BIĆE VIŠE GROBARA

Stadion je rasprodat, najavljen je spektak, deluje da bi svi akteri derbija mogli da uživaju.

Mogu vam reći da mi je drago što se igra na Marakani. Da je na našem stadionu, znamo da Grobari ne dolaze, ne bih da ulazim u problematiku, osim da poželim da se pronađe rešenje. Dotle, siguran sam da će nas u gostima biti u velikom broju. Grobari su to, snalažljiv soj ljudi. Samo bih voleo da ne bude nereda, neka se navija sportski“.




tagovi

172. večiti derbiVečiti derbiBojan OstojićIgor DuljajVladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara