Boksing dej - neka bude kao 1963. godine

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.12.20. | 12:30

U senci dva derbija igraju se još četiri sjajna susreta u okviru 15. kola Premijer lige; Mozzart vam na pobedu Aston Vile nudi najveću kvotu na svetu - 2,07

Godinu na izmaku ćemo svi pokušati što pre da zaboravimo, ali bi 2020. u finišu mogla makar malo da se iskupi. Danas počinje praznična groznica, a to znači samo jedno - vreme je za Premijer ligu u najboljem izdanju. Počevši od danas, gledaćemo utakmice elitnog engleskog ranga sve do četvrtog januara, jedini dan kada neće biti najboljeg ostrvskog fudbala je i poslednji dan u tekućoj kalendarskoj godini. Boksing dej će označiti početak fudbalskog maratona, a kao i svake godine već na startu nas čeka nekoliko sjajnih duela.

Nakon što se otpakuju pokloni i napune stomaci, "sveti dan" fudbala u Engleskoj otvoriće Lester i Mančester junajted (13.30). Do kraja dana odigraće se još pet mečeva, a prava poslastica na programu je od 18.30, kada će se na Emirejtsu sastati Arsenal i Čelsi u velikom londonskom derbiju. Još četiri susreta su na programu tokom Boksing deja, od 16.00 se sastaju Aston Vila i Kristal Palas, kao i Fulam i Sautempton. Za kraj dana, od 21.00 Mančester Siti dočekuje Njukasl, dok Everton u istom terminu gostuje na Bramal lejnu ekipi Šefild junajteda.

Izabrane vesti

Tokom Boksing deja klubovi su uglavnom u najboljem mogućem izdanju, a svim fudbalskim zaljubljenicima ostaje da se nadaju da će se dogoditi nešto slično kao 1963. godine, kada je tokom ovog svetog fudbalskog dana postignuto čak 66 pogodaka.


Aston Vila i Kristal Palas se ipak nadaju da u Birmingemu neće biti puno golova. Vila ima drugu najbolju odbranu lige (13), a Palasu bi i bod, koji garantuje prazna mreža iza Visentea Guaite, bio zlata vredan, s ozbirom da na Vila park stiže nakon debakla na Enfildu (0:7). Ekipi Dina Smita igra samo pobeda, ambicije kluba su nakon sjajnog starta ozbiljno skočile. Vila ima dva meča manje od šest timova kojima gleda u leđa, kada bi joj dodali još šest bodova bila bi druga na tabeli iza Liverpula - imresivan start. Ekipa Roja Hodžsona sa druge strane odrađuje posao po planu, imaju isti učinak kao prošle sezone nakon 14 kola (pet pobeda, tri remija i šest poraza). Tradicija je takođe na strani domaćina, dobila je Aston Vila dva od poslednja tri duela u ligi sa Palasom, sastav iz Londona je samo jednom slavio u Birmingemu u Premijer ligi (decembar 2013).

Mozzart vam na trijumf Aston Vile nudi najveću kvotu na svetu - 2,07. Probajte negde da nađete veću.

Što se tiče sastava, Ros Barkli se vraća u tim, što je sjajna vest za Vilu, pozajmljeni fudbaler Čelsija se pokazao kao veliko pojačanje. Ezri Konsa se oporavio od bolesti i trebalo bi takođe da se nađe u postavi. Trezege i Vesli su van stroja, ali je dobra vest da je Brazilac počeo da trči, jasno je ipak da još neće na teren. Palasu će nedostajati iskustvo Gerija Kejhila zbog povede zadnje lože, a van stroja su i Vejn Henesi, Nejtan Ferguson, Martin Keli, Mamadu Sako i Konor Vikam. U tim se nakon odrađene suspenzije vratio Kristijan Benteke.

U istom terminu Fulam će pokušati da nastavi seriju bez poraza, vezali su puleni Skota Parkera tri remija, dok je Mančester Siti u minulom kolu prekinuo seriju od tri meča bez poraza Sautemptona, pa će četa Ralfa Hazenhitla pokušati da se vrati na pravi kolosek. Ivan Kavaleiro je pod znakom pitanja za Kotidžere, što verovatno znači da će Aleksandar Mitrović ponovo biti u špicu napadač. Svecima neće moći da pomogne Oriol Romeu.


U večernjem terminu Mančester Siti dočekuje ekipu Njukasla. Gvardiola se iznenada našao u problemu, jer su Gabrijel Žesus i Kajl Voker dobili pozitivne rezultate testa na virus korona. Treba očekivati Ferana Toresa ili Serhija Aguera u napadu i Žoaa Kansela po boku u odbrani, ali je odsustvo dva standardna prvotimca svakako veliki udarac za španskog stručnjaka pred seriju prazničnih mečeva.

Ipak, protiv Njukasla su Građani svakako veliki favorit, iako u poslednje vreme igraju u promenljivoj formi. Razočarli su u gradskom derbiju na Old Trafordu (0:0), pa potom i tri dana kasnije kod kuće protiv VBA (1:1), ali su i pored toga u seriji od devet mečeva bez poraza i mogu da se pohvale najboljom odbranom u ligi (12). Njukasl je sa druge strane posle problema sa virusom korona u svojim redovima uspeo da savlada VBA, ali je potom vezao tri meča bez trijumfa, pretrpeo je i težak poraz od Lidsa pre 10 dana (2:5). Posledice virusa se još uvek osećaju na Sent Džejms Parku, kapiten Džamal Lasel i Alan Sent-Maksiman se još uvek oporavljaju, dobra vest je da su na pragu povratka golman Martin Dubravka i Federiko Fernandez.


Sitiju je u dosadašnjem toku sezone često nedostajalo i sreće, ali je i utisak da nije na nivou iz prethodnih sezona. Ipak, neko bi zbog svega toga mogao da "strada", čini se baš da bi to mogao da bude Njukasl. Slavili su Građani u poslednjih 11 duela sa Svrakama kod kuće, postigli čak 39 golova i primili svega sedam. Serhio Aguero bi mogao da dobije šansu, a nema protivnika koji više odgovara nekom napadaču nego što Njukasl leži Kunu. Postigao je 15 golova protiv ekipe sa Sent Džejms Parka, što je i najveći broj pogodak jednog igrača protiv određenog tima u istoriji Premijer lige. Svrake su mu redovna mušterija.

U istom terminu Šefild junajted juri prvu pobedu u sezoni, nakon 14 kola ima svega dva boda. Svima je jasno da je zaslužio više, za protivnika će na Bramal lejnu imati Everton. Karlo Ančeloti ne može da računa na Alana, Delfa, Dinja i Gbamana, a pod znakom pitanja su čak i nastupi Rišarlisona i Hamesa Rodrigeza. Ima i Kris Vajdler velike probleme, Berge, Brajan, Lundstram i O'Konel definitivno neće nastupiti protiv Karamela, ne treba u timu očekivatni ni Olija Mekburnija. Sreća će pre ili kasnije pogledati Blejdse, možda je prava prilika da upišu pobedu protiv vidno umornog Evertona.



tagovi

Kajl VokerGabrijel ŽesusAgueroAleksandar MitrovićGeri KejhilRos BarkliBoksing Dej

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara