Boksing dej začinjen londonskim derbijem: Arteta i Lampard - na klupi sa razlogom ili zbog igračkih zasluga?

Vreme čitanja: 5min | sub. 26.12.20. | 14:31

Mladi stručnjaci na velikom ispitu

Kao da Boksing dej sam po sebi nije dovoljan da izazove euforiju kod ljubitelja Premijer lige, “sveti dan“ engleskog fudbala nam u 15. rundi sa sobom donosi i derbi severozapadnog Londona, u kojem Arsenal na Emiratima dočekuje Čelsi (18.30).

Večerašnji susret gradskih rivala mogao bi da bude jedan od najintrigantnijih derbija Londona u poslednje vreme. Jer ne samo da predstavlja duel tima iz severnog dela grada, koji potresa velika kriza, sa rivalom sa jugozapada glavnog grada Engleske, koji kontinuirano nastoji da potvrdi kandidaturu za titulu, već donosi i sudar dvojice menadžera o kojima se najviše priča u Premijer ligi.

Izabrane vesti

Imaće dvojica mladih, neiskusnih stručnjaka šta da dokazuju danas na Emiratima. Mikel Arteta je imao tu sreću i čast da svoju prvu samostalnu trenersku epizodu započne u klubu Arsenalove veličine, nakon što je prethodno tri godine radio kao pomoćnik Pepa Gvardiole. Frenk Lampard je s druge strane zanat pekao u Čempionšipu, na klupi Derbi Kauntija, gde je preko plej-ofa za malo ostao bez promocije u viši rang. Doduše, pitanje je da li bi se i jednom od dvojice ukazala ovakva prilika, makar na startu njihovih karijera, da nisu u igračkoj branili boje istih tih klubova, pa će poverenje čelnika kluba polako morati da pretvaraju u rezultate.

Lampardov početak bio je neuporedivo lakši, praktično bez pritiska. Zbog nemogućnosti dovođenja pojačanja - zabrane transfera u 2019. godini – legenda Plavaca nije imala poseban imperativ. Stoga je prethodnu sezonu Frenk iskoristio kako bi promovisao igrače iz omladinske škole. Međutim, i pored poteškoća, engleski stručnjak je uspeo da u finišu prvenstva obezbedi povratak u Ligu šampiona, zbog čega je letos nagrađen budžetom od 250.000.000 evra za jačanje igračkog kadra. Upravo ta cifra predstavlja “omču oko vrata“ za Engleza, jer bi sama po sebi trebalo da bude dovoljna da Plavci makar izazovu pre svih Liverpul, a potom i Mančester Siti, Totenhem, Mančestet Junajted u borbi za titulu.

Stoga su, posle 14 vezanih mečeva u svim takmičenjima bez poraza, dva uzastopna neuspeha u prvenstvu sredinom decembra uvukla crv sumnje među navijače Čelsija. Međutim, izabranici Frenka Lamparda na Emirate stižu u dobrom raspoloženju, posle pobede u još jednom derbiju nad Vest Hemom. Ruku na srce, nije Čelsi ni tada briljirao, ali su tri boda osvojena i mreža sačuvana – šesti putu prvenstvu – pa Plavci na noge Tobdžijama stižu sa namerom da prodube krizu gradskog rivala.

Arteta je posle godinu dana stigao do slepe ulice i izbora nema: ili će konačno da probije zid – bez pobede u Premijer ligi još od 1. novembra - ili će sasvim izvesno morati da stavi tačku na prvi samostalni trenerski mandat. Sam meč bitan je i iz ugla čitave ekipe, jer će praznični period, svestan je toga i španski stručnjak, biti prekretnica za Tobdžije.

"Narednih sedam ili osam dana presudiće u kom smeru ćemo se kretati u Premijer ligi. U ovom trenutku, da bih održao tim na okupu i u životu, da bismo bili tim, a ne grupa igrača, potrebno je dosta energije. Morate da ih naterate da budu pozitivni jedni prema drugima, da ne krive nikakve spoljne faktore ili pojedinca kada stvari ne idu dobro. Igrači zaista ulažu puno energije i entuzijazma kako ne bi izgubili ono što gradimo. Ali potrebno je puno energije, jer kada gubite mečeve, svaka utakmica predstavlja teret. Igrači su odgovorili i ponovo su uzbuđeni zbog meča. Ali najbolji lek je pobeda protiv Čelsija", rekao je Arteta na konferenciji uoči meča.

Foto: AFPFoto: AFP

A kako je početak samo bio obećavajuć. Iako poput kolege na suprotnoj strani, Arteta nije imao luksuz dovođenja skupocenih pojačanja - izuzev Tomasa Partija - španski stručnjak je sa Arsenalom osvojio Fa kup (upravo protiv Lampardovog Čelsija), nakon što je ekipu preuzeo od Unaja Emerija sredinom sezone, da bi potom podigao i trofej Komjuniti Šilda. Ponesen pomenutim uspesima i obećavajućoj budućnošću na Emiratima, kapiten tima Pjer-Emerik Obamejan je letos odbio ponudu Barselone i produžio ugovor sa Arsenalom, i onda – stao. Sve do sredine decembra i meča sa Sautemptonom na kontu je imao tek jedan gol iz igre u prvenstvu. Trenutno ih ukupno ima tri. U prethodne dve sezone je u ovo vreme već bio oko dvocifrenog broja, pa ni ne čudi što Arsenal trenutno slovi za četvrtu najneefikasniju ekipu prvenstva. Slabiji napadački učinak imaju tek Šefild, Barnli i Vest Brom... I mada je miljama daleko od željene forme, preznojavaće se Arteta do početka meča zbog bojazni da bi u gradski derbi morao da uđe bez najefikasnijeg pojedinca ekipe iz prethodne dve sezone, kojeg je povreda lista odvojila sa prethodne dve utakmice.

I dok je Gabonac pod znakom pitanja, Tomas Parti se sigurno neće naći u startnoj postavi, dok se Granit Džaka vraća u tim posle odrađene suspenzije. Na drugoj strani, Čelsi je oslabljen na bekovskim pozicijama, gde zbog blažih povreda nema Bena Čilvela i Risa Džejmsa, a van stroja je i Hakim Zijeh.

Ukoliko u obzir uzmemo uticaj bekova, ali i Marokanca, na igru Plavaca, može se reći da je Čelsi početkom nedelje vrlo lako izašao izašao na kraj sa još jednim gradskim rivalom, Vest Hemom (3:0). Niti odbrana (treća najbolja u prvenstvu), niti napad (drugi najefikasniji) nisu zakazali i Čelsi je prekinuo niz od dva vezana poraza. Ipak, bila je to tek prva pobeda Lampardove ekipe protiv tima iz gornjeg dela tabele: podatak koji ne bi trebalo da iskače iz “dosijea“ kandidata za titulu. Ukoliko savladaju Arsenal večeras neće moći da upišu i drugu recku na toj listi, što samo po sebi dovoljno govori o aktuelnoj situaciji na Emiratima...

PREMIJER LIGA - 15. KOLO

Subota

Lester - Mančester Junajted (u toku)

16.00: (2,07) Aston Vila (3,40) Kristal Palas (3,70)

16.00: (2,90) Fulam (3,25) Sautempton (2,50)

18.30: (3,60) Arsenal (3,35) Čelsi (2,10)

21.00: (1,20) Mančester Siti (6,75) Njukasl (14,0)

21.00: (3,50) Šefild junajted (3,30) Everton (2,15)

Nedelja

13.00: (1,87) Lids (3,60) Barnli (4,20)

15.15: (2,45) Vest Hem (3,25) Brajton (2,95)

17.30: (1,15) Liverpul (7,75) Vest Bromvič (18,0)

20.15: (3,30) Vulverhempton (3,15) Totenhem (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalČelsiFrenk LampardMikel Artetaboksing dejBoksing DejPremijer liga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara