Strahinja Eraković – jedan od primera dobro iskorišćenog bonusa (©Starsport)
Strahinja Eraković – jedan od primera dobro iskorišćenog bonusa (©Starsport)

Bonus pravilo – za ili protiv? I šta o tome kažu Terzić, Iliev, Lazetić, Matijašević...

Vreme čitanja: 4min | pon. 04.07.22. | 08:55

Da se prebrojimo...

Prvo su bila dvojica, ali su klubovi mogli da budu dovitljivi i da samo počnu sa njima utakmice. Pravilo je u međuvremenu promenjeno, od prošle sezone samo jedan bonus igrač mora da bude na terenu, ali tokom svih 90 minuta utakmice. Tako će biti i u ovoj narednoj sezoni – svaki klub u Superligi imaće obavezu da u timu ima jednog igrača rođenog posle 1. januara 2001. godine.

I tu već dolazimo do prve polemike kad je u pitanju bonus pravilo, jer momci rođeni 2001. godine već ne mogu da igraju za U21 reprezentaciju na šta je nedavno ukazao Nikola Lazetić komentarišući učinak mlađih selekcija. A nije to jedino pitanje, ima ih više, počevši od onog osnovnog: da li je uopšte potrebno i korisno? Aktuelizovao ga je Partizanov sportski direktor Ivica Iliev, jer crno-beli će bar na početku nove sezone imati problem s bonus igračima.

Izabrane vesti

To pravilo o bonusu, to je moj lični stav, ne sviđa mi se nimalo, jer je veštačko forsiranje, a Partizan je nasuprot tome poznat da stavlja akcenat upravo na mlade igrače kada su spremni za najviši nivo. Iz toga izlaze igrači za prvi tim, reprezentaciju, evropski nivo i predstavljaju i fudbalsku i finansijsku dobit za Partizan. Na silu nemate ništa od toga, već imate situaciju u kojoj je trenutno naša mlada reprezentacija”, rekao je Iliev.

Nije to prvi put da iz Humske dižu glas protiv bonus pravila. Bivši trener Aleksandar Stanojević jednom prilikom je istakao da je ono – besmisleno.

Ako si kvalitet, igraćeš. Ja sam poslednji derbi završio sa tri-četiri bonusa... Na silu nešto raditi za mene je apsurd“.

Nikola Lazetić je proširio debatu tvrdnjom da bonus pravilo nimalo ne doprinosi reprezentativnim selekcijama, štaviše, ocenio je da ima kontraefekat.

U21 selekcija ima mnogo talentovanih igrača koji ne igraju u svojim klubovima i to pravi problem i direktno utiče na rezultate te selekcije . Moramo rešiti pitanje bonus igrača u Superligi kako bi pomogli U21 selekciji. Bonus u Superligi je sada 2001. godište, a pravo da igra za U21 imaju 2002. i mlađi. Što znači da bonus igrač nema pravo da igra za U21 selekciju”, podvukao je Lazetić očiglednu nelogičnost i nastavio još jednom zanimljvom ocenom.

Lazetić naime podseća da sada klubovi strepe od toga da dođu u situaciju da im bonus igrači prave problem, pa ih bespotrebno gomilaju u seniorskim timovima, iako tamo po pravilu – sede na klupi.

Pravilo bonusa od jednog igrača koji mora da igra Superligu nam napravi takvu situaciju da Crvena zvezda, Partizan, Čukarički i Vojvodina podignu po četiri ili pet najtalentovanijih omladinaca u prvi tim, ali igra samo jedan bous igrač. Time su direktno ugrožena deca i ne igraju najbolji omladinci Srbije, jer samo treniraju sa prvim timom. To moramo da rešimo pod hitno… kako bi pomogli toj talentovanoj deci u procesu napredovanja usled prelaska iz juniorskog u seniorski fudbal”.

S druge strane, u Crvenoj zvezdi i Čukaričkom ne vide problem s bonus pravilom. Naprotiv, generalni direktor crveno-belih Zvezdan Terzić svojevremeno se čak zalagao za ideju da u Superligi obavezno budu tri bonus igrača.

Zvezdinim mladim igračima su važni minuti. Smatram da je FSS pogrešio što je ukinuo pravilo dva bonusa. Naša liga treba da bude razvojna, gde će mladi igrači dobijati šansu. Najviše bih voleo da mora da bude tri bonus igrača u startnoj postavi“.

Zavisi naravno i od okolnosti i interesa svakog kluba, pa sportski direktor Čukaričkog Vladimir Matijašević, koji je bio u FSS kada je bonus pravilo uvedeno, ne vidi nikakav problem s njim, mada se ne bi bunio ni kada bi ono bilo ukinuto.

Što se tiče Čukaričkog, oni mogu i da ih skinu. Mi ćemo bonuse uvek imati. Sad pričam kroz stav Čukaričkog, to je dobro za mladu reprezentaciju jer će imati fudbalere koji igraju. Hoćete da mi kažete da bi bonusi u Zvezdi i Partizanu igrali da ne moraju? Možda, ali ne toliko. Čukarički živi od prodaje igrača, zato nemamo problema sa bonusima. Nama bi i odgovaralo da se ukinu bonusi, jer bi onda mlađi igrači dolazili kod nas kao do sada, pa su posle odlazili za milionske transfere. Evo vam slučaj Birmančevića. Ali generalno mislim da je okej pravilo za našu ligu, da pokušamo da uzdignemo srpski fudbal sa našom decom. Najlakše je dovesti deset stranaca“.

Dakle, za bonuse? Ili protiv bonusa?



tagovi

Nikola LazetićZvezdan TerzićIvica IlievAleksandar StanojevićFSSVladimir Matijašević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara