Borba za klupske koeficijente: Zvezda ili Partizan kao nosioci lakše do Lige šampiona već sledećeg leta? Liga Evrope je na tacni

Vreme čitanja: 5min | pet. 04.10.19. | 11:39

Navijajte protiv Astane, BATE-a, Olimpijakosa, Bazela, Ludogoreca…

I dok će večiti rivali ove jeseni boriti odlulčujuće bitke za koeficijent Srbije, istovremeno će se boriti za svoje što bolje pozicije za sledeće leto. Pored nacionalnog, svaka pobeda i remi im popravljaju i klupske koeficijente koji su bitni prilikom žrebova za status nosilaca. Pogotovo su bitni u žrebu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Podsetimo kako se osvajaju bodovi za klupski koefoicijent. Kao kod nacionalnog, računa se pet poslednjih sezona, uključujuči i aktuelnu. Ali se koeficijent odmah obračunava za narednu sezonu kako bi se klubovi rangirali među nosioce i nenosioce u žrebovima sledećeg leta.

Izabrane vesti

Kako se bodovi računaju?

Pobede u Ligi šampiona i Ligi Evrope donose po dva boda, remi po jedan. Prolasci faza u kvalifikacijama su donosile duplo manje. Ali razlika je kada se klub plasira u grupnu fazu. U Ligi šampiona se umesto osvojenih bodova u kvalifikacijama dobijaju četiri boda za plasman koja se ne brane. Tako je Zvezda pored četiri boda za ulazak dobila i dva boda za pobedu nad Olimpijakosem. Ukupno šest bodova za klupski koeficijent. U Ligi Evrope se umesto bodova iz kvalifikacija dodaju tri bonus boda za plasman u grupu, ali ta tri boda moraju da se odbrane. S pobedom u Kazahstanu i remijem sa AZ Alkmarom, Partizan ih je odbranio i sada samo može da „kalemi“ nove bodove u svakom sledećem meču. Trenutno za ovu sezonu ima ta tri odbranjena boda i svaki povoljan rezultat dalje donosi pomak.

Ovako je to izgledalo…

Zvezda je prethodna tri leta pravila čuda kao autsajder iz statusa nenosioca, izbacivala favorite, pobeđivala bogataše i sada je sebi popravila evropske pozicije. Čist primer: kada je Vladan Milojević došao na Marakanu, klupski koeficijent je bio 7,325. Danas je 22,750! Eto šta je urađeno za kratko vreme.

S druge strane, Partizan je jedno vreme živeo od koeficijenta stvaranog u prošlosti. Pre četiri godine je imao jako pristojan koeficijent od 14,5 koji mu je davao status nosioca u nekim žrebovima i lakšu prolaznost. Usledile su dve slabe godine, ali je sve izvađeno sjajnom sezonom kod Miroslava Đukića kada je Partizan osvojio čak sedam bodova. Sada je i Savo Miloševič doneo napredak i Partizanov današnji koeficijent je 19. Uz perspektivu da se još popravi u nastavku Lige Evrope.  

Zvezdin bolji koeficijent joj daje bolje šanse u eventualnim kvalifikacijama za Ligu šampiona ako odbrani titulu u Srbiji. Zvezda je ovog leta plasmanom u eltino takmičenje obezbedila privilegiju da sledećeg leta bude siguran nosilac u drugom kolu. Dakle, zvezdaši neće narednog proleća pratiti šta rade Mađari, Rumuni, Azerbejdžanci, Poljaci, Moldavci i ostali kako bi se nadala nekom povoljnom raspletu u tamošnjim ligama, pa da bude nosilac u drugom kolu. Sada je to osigurano.

A rezultatima od ove sezone, plus uz slabe rezultate nekih drugih klubova i eventualno povoljan rasplet u nekim ligama, Zvezda je u igri da čak bude nosilac u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona. Time izbegava situaciju od prošlog leta da može da naleti na Ajaks, Dinamo i neke ozbiljne timove i dobija šansu da igra protiv znatno slabijih rivala.

Šta je Zvezdi potrebno da bude nosilac u trečem kolu narednog leta ako bude šampiona Srbije?

Prvo, da prođe drugo gde će biti favorit. U trećem kolu učestvuje šest nosilaca i šest nenosilaca, a po trenutnom stanju stvari je Zvezda na desetom od 12 mesta u toj fazi. Dakle, četvrta ispod crte. Ispred su nedodirljivi Bazel, Dinamo Zagreb, Olimpijakos i Kopenhagen kao favoriti da osvoje titule u svojim ligama i s koeficijentima od preko 30.000. Slede Astana sa 29.000 i Seltik sa 27.000 kao poslednja dva nosioca. Ludogorec i BATE su prvi ispod crte sa 24.000, sledi APOEL sa 23.500 i onda Zvezda sa 22.750. Najbolje je pogledati tabelu Tvitrer korisnika Playtony uz čiju dozvolu je objavljujemo. 

Dakle, crveno-beli moraju da preskoče četiri kluba.

Kako?

Najlakše bi bilo kada ta četiri kluba ne bi osvojili titule u svojim takmičenjima. Astana i BATE trenutno vise u svojim ligama koje su ušle u sam finiš i zvezdaši bi trebalo da navijaju za njihove konurente. Dalje, trebalo bi da navijaju za PAOK pobedi u šampionskoj u trci s Olimpijakosom. To su tri od četiri. U Švajcarskoj mogu da navijaju za Jang Bojse protiv Bazela, s tim da u Evropi navijaju da Jang Bojsi ne urade bukvalno ništa jer u svakom trenutku mogu da prestignu Zvezdu sa aktuelnim koeficijentom 22.500. 

Dinamo Zagreb, Seltik i Ludogorec su skoro nemoguće mete jer su najjači u svojim ligama. Jedina nada je da Zvezda ove sezone napravi bolje rezultate od Ludogoreca, sakupi pobedu više i prestigne ga. U Danskoj ostaje nada da Kopenhagen možda neće biti šampion.

Dakle, ima šanse… Za početak, ključno je da BATE i Astana ne osvoje titule. Naravno, to sve pod uslovom da Crvena zvezda bude šampion Srbije.

Ako Zvezda ne bi bila šampion, u projekciji kvalifikacija za Ligu Evrope, bi sigurno bila nosilac u svakom kolu kvalifikacija.

KVOTE ZA OSVAJAČE LIGE EVROPE

A šta ako Partizan bude šampion i bude igrao kvalifikacije za Ligu šampiona narednog leta?

Ako crno-beli skinu Zvezdu i budu prvaci Srbije, takođe kreću od drugog kola. Sa slabijim koeficijentom od Zvezdinog, njima će biti teže da dođu do kraja. Po trenutnom stanju stvari s koeficijentom 19, Partizan ne bi bio nosilac u drugom kolu. Tu bi bio prvi ispod crte ako bi ostali klubovi s najjačim koeficijentima u svojim ligama osvojili titule. Tu mislimo na večite vladare svojih prvenstva agore pomenute u delu o Zvezdi poput Astane, Dinama, Olimpijakosa, BATE-a… Ali i to je lako promenljivo. Partizanu bi kao prvom ispod crte bilo dovoljno da titulu ne osvoji samo jedan od sledećih timova: Astana, Bate, APOEL, Karabag ili FSCB. I potom bi crno-beli prešli u status nosioca u drugom kolu.

Što se tiče trećeg kola i statusa nosioca za koji Zvezda ima šanse pod gore opisanim raspletom, Partizanu je još teže. Iznad njega su projekciji FSCB i Karabag. Dakle, Partizan bi morao da preskoči čak šest timova sa jačim koeficijentima. Ista ova gore poemnuta tabela za Zvezdu, važi za Partizan, s tim što su crno-beli po koeficijentu ispod Jang Bojsa i Karabaga. 

Ali, Partizan bi sa ovim koeficijentom makar ne bi strepeo kao prošlog proleća (pratili su se Šturm, Trabzon…) za status nosioca u poslednjem kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Kada se podvuče crta, i u klupskim koeficijentima je bitna svaka pobeda i remi. Zvezda i Partizan imaju šanse da se dohvate  zelene grane i privilegovanih pozicija na žrebovima. A kada se taj kontinuitet i voz uhvate, onda samo treba održavati nivou. prolaziti slabije od sebe i postepeno jačati svoj pozicije.

Pogledajte novu epizodu serije Ekipizza...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara