Roke Santa Kruz (desno), napadač Libertada (©AFP)
Roke Santa Kruz (desno), napadač Libertada (©AFP)

Borba za titulu u Paragvaju: Libertadu igra i bod, poslednja šansa za Sero Portenjo

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.06.22. | 23:05

Gradski rivali iz Asunsiona noćas (01.15) igraju najvažniji meč u Aperturi. Crno-beli u slučaju pobede obezbediće krunu, dva kola pre kraja. Siklon nema izbora, mora da ide na trijumf

Već nekoliko sezona Paragvajci nam priređuju uzbudljivu i neizvesnu završnicu. Po ugledu na predhodne i ove sezone uslediće sličan scenario, gde nas u pretposlednjem kolu Aperture očekuje odlučujuća bitka za naslov šampiona u prvom delu godine.

Duel između dve prvoplasirane ekipe, koje su inače i gradski rivali, Libertada i Sero Portenja na program je noćas (01.15) na stadionu Tigo La Huerta u Asunsionu, poznatijem po nekadašnjem nazivu Nikolas Leoz. Razlika između ovih rivala iznosi tek četiri boda, s tim što su Gumarelosi kao lideri, a koji inače imaju i ulogu branioca formata Apertura iz predhodne sezone, u daleko boljoj poziciji. Crno-belima odgovara čak i remi, koji bi im doneo izvesni 22. naslov šampiona Paragvaja.

Izabrane vesti

Bez poraza u prethodnih pet utakmica, Libertad u ovaj gradski derbi stiže prilično motivisan da pobedi direktnog konkurenta za titulu. Trijumf kod kuće mu je potreban da bi se još više izolovao na vrhu tabele. Posle pobede u gostima, pre dva kola kada su savladali Gvairenju sa 2:0, ekipa koju strateški predvodi argentinski stručnjak Danijel Garnero, ponovo pokazala superiornost u pobedi Sol de Ameriku rezultatom 3:0. Tim se i dalje može pohvaliti najboljim napadom i drugom najboljom odbranom u dosadašnjem toku Aperture, sa neverovatnih 44 postignuta i samo 14 primljenih golova u prethodnih 20 kola.

01.15: (2,20) Libertad (3,05) Sero Portenjo (3,35)

Po broju golova u ekipi Gumarelosa, prednjači napadač Hulio Sezar Enkisio sa 11 pogodaka, i nalazi se na trećem mestu liste strelaca u prvenstvu. Talentovan napadač je već u Engleskoj. Naredne sezoen igraće za Brajton kod Grema Potera. Odmah iza njega, drugi po efikasnosti u timu Libertada je poznati veteran, koji i u četrdesetoj godine predstavlja pravu noćnu moru za protivničke odbrane, čuveniu Roke Santa Kruz. Nekadašnji ofanzivac, između ostalih Bajerna iz Minhena, Blekburn Roversa, Malage, Viljareala, Mančester Sitija i drugih, ove sezone sedam puta tresao je mrežu protivnika i trenutno se nalazi na sedmom mestu liste strelaca.

Libertad u poslednjih pet utakmica je ostvario četiri pobede uz samo jedan rami i nijedan poraz. U ovom periodu savladao je već pomenutu Sol de Ameriku i Gvairenju, ali i bolivijski Strongest u Grupi B Kopa Sudamerikane. Libertadov učinak kada igra kao domaći je impresivan, u poslednjih 10 utakmica ostvario je devet pobeda i samo jedan remi.

Na drugoj strani je tim iz Sero Portenja, koji je takođe klub sa velikom tradicijom i još uvek je u borbi za titulu, a noćas ima priliku da još više zapetlja spor oko iste, ali samo u slučaju pobede u ovom direktnom obračunu. Trener Siklona Fransisko Arse zna da će svaki neuspeh praktično poslati titulu njegovom rivalu, pa će s toga, čak i u gostima, sve snage usmeriti na ofanzivu, jer ih ništa sem pobede ne ostavlja u opticaju za 35. titulu prvaka.

Sero u ovaj duel ulazi sa tri uzastopne pobede u takmičenju, poslednju od njih izvojevao je kod kuće, protiv Henerala Kabaljera sa 3:1. Ta tri boda ga je ostavio u igri za krunom u ovoj južnoameričkoj državi.

U poslednjih pet utakmica zabeležio je četiri pobede i jedan poraz. U ovom periodu savladani su, između ostalih već pomenuti Heneral Cabaljero, 12. Oktobar, Resistensija, ali i najveći rival Olimpija.

Uprkos blagom favorizovanju, Libertad na ovaj meč stiže sa određenom prednošću i ako uspe da izvuče bar remi pred svojim navijačima, praktično im je zagarantovana 22 titula fudbalskog prvaka Paragvaja. S druge strane, Sero Portenjo bez sumnje ide u totalnu ofanzivnu, jer nema šta da izgubi. Zbog četiri boda razlike, koliki je trenutni jaz između ova dva rivala, čak i pored eventualne pobede u gostima, Siklon u poslednjem kolu neće zavisiti od sopstvenog ishoda sa Takuarijem, već i od razultata na meču između Resistensije i Libertada. Poslednji okršaj ovih timova, odigran je 18. aprila, kada je Sero više ubedljivo slavio sa 4:0.

PARAGVAJ 1, APERTURA – 20. KOLO

Petak

Guairanja – Takuari 0:0

Subota

Heneral Kabaljero – Restistensija u toku

Nedelja

01.15: (2,20) Libertad (3,05) Sero Portenjo (3,35)

22.30: (1,50) Olimpija (3,90) 12. de Oktubre (6,25)

Ponedeljak

00.45: (3,05) Nasional (3,15) Guarani (2,30)

23.00: (2,50) Sportivio Ameljano (3,00) Guairenja (2,90)

***kvote su podložne promenama


PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaParagvajParagvaj 1LibertadSero PortenjoRoke Santa Kruz

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara