Fudbaleri Botafoga (©AFP)
Fudbaleri Botafoga (©AFP)

Botofogova kriza i sedam utakmica do titule

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.11.23. | 23:03

Lider brazilske Serije A dočekuje Gremio (četvrtak, 23.55) u derbiju 33. kola

Iako je na vodećoj poziciji u brazilskoj Seriji A, Botafogo je zapao u ozbiljnu rezultatsku krizu i to u najnezgodnijem trenutku sezone. Mesta za greške veše nema, jer su sagoreli sve zalihe koji su uspeli da akumuliraju tokom prethodnog perioda i stoga ih od sada zanimaju samo pobede, a s obzirom na to kakav ima raspored i rivale u poslednjih sedam kola, neće biti ni malo lako sačuvati prvo mesto.

Trenutno su Alvinegrosi izjednačeni na vrhu tabele sa Palmeirasom. Mada, imaju dve utakmice manje od Verdaa, a već noćas (23:55) ponovo im se pruža šansa da se bodovno odvoje od najbližeg pratioca, kada im u goste na stadion Niltos Santos u Rio de Ženeiru, dolazi Gremio. Sa druge strane i Trikolori iz Porto Alegrea imaju svoj interes, jer bi se eventualnom pobedom u gostima, direktno uključili u borbu za titulu.

Izabrane vesti

Veliki problem Botafoga je drastičan pad učinka, a tim nije pobedio u četiri uzastopna kola, ostavljajući ga u veoma delikatnoj situaciji u borbi za titulu koja je delovala izvesno. Uostalom, Glorioso je u jednom trenutku ima prednost od čak 16 bodova u odnosu na drugoplasiranog u takmičenju, ali činjenica da su osvojili samo jedan od poslednjih deset mogućih bodova smanjila je samopouzdanje tima, koji će i dalje morati da se nosi sa izostankom napadača Tikinja Soareša, koji je u prošlom kolu dobio treći žuti karton.

Botafogo je tom prilikom igrao u derbiju Rija protiv Vaska i nije uspeo da se istakne na način na koji bi želeo, doživevši poraz minimalnim rezultatom na stadionu Sao Žanuario. Kao vlasnik najbolje odbrane u prvenstvu sa samo 24 primljena gola u 31 odigranom kolu, ekipa ima i treći najbolji napad na takmičenju, sa 48 postignutih golova i nada se da će ponovo pronaći formu u ovom odlučujućem kolu za klub.


23.55: (2,10) Botafogo (3,45) Gremio (3,50)


Botafogo trenutno zauzima prvo mesto na tabeli, sa 59 osvojenih bodova do sada, sa istim rezultatom kao i Palmeiras, koji se trenutno nalazi na drugom mestu, sa dve utakmice manje i lošijom gol-razlikom. U poslednjih pet okršaja zabeležena je samo jedna pobeda, remi i tri poraza, pobedivši Ameriku Mineiro, i remizirajući sa Atletiko Paranaenseom pored poraza od Palmeirasa, Kujabe i Vaska. Kao domaći tim, ekipa iz Rija ima učinak od 11 pobeda, dva remija i tri poraza u 16 ​​mečeva odigranih na stadionu "Nilton Santos", sa ukupno 32 postignuta i 12 primljenih golova.

Na strani gostiju je ekipa Gremio, koja zauzvrat u završnici sezone doživljava potpuno suprotnu situaciju od svog noćašnjeg rivala, s obzirom da Trikolori iz Rio Grande do Sula imaju četiri uzastopne pobede i stižu motivisani na ovaj duel, ne samo kako bi se učvrstili u zoni direktnog pristup grupnoj fazi Kopa Libertadoresa, već i sa istinskim snom o nacionalnoj tituli. U prošlom kolu, Gaučosi su naišli na poteškoće, ali su uspeli da iskoriste prednost domaćeg terena i savladaju Baiju minimalnim rezultatom, osvojivši tri dragocena boda za svoju kampanju, održavajući svoj uspon ka samom vrhu tabele.

U svojih pet poslednjih zvaničnih mečeva ove sezone, zabeležili su četiri pobede, bez remija i samo jedan poraz, pobedivši Flamengo, Ameriku, Koritibu i Baiju, pored poraza od Sao Paula. Trenutno je klub na četvrtom mestu u Seriji A, sa 56 postignutih bodova, tri iza lidera, ali i utakmicom više, i tri ispred Atletiko Mineira, prvog tima van zone koja garantuje mesto u Libertadoresu za narednu sezonu. Kao gost, ekipa Gremija je zabeležila kampanju od pet pobeda, tri remija i osam poraza u 16 ​​odigranih mečeva, sa ukupno 22 postignuta i 32 primljena gola.

Uprkos blagom favorizovanju Botafoga, crno-beli tim gomila loše rezultate koji ne ulivaju poverenje čak ni među svojim navijačima, koji su pesimizam već usvojili kao svoj glavni osećaj u ovom poslednjem delu prvenstva. Odsustvo napadača Tikinja Soareša u velikoj meri doprinosi povećanju nepoverenja u ekipu, a u ovom direktnom obračunu sa Gremijom, koji ima četiri uzastopne pobede i koji sada ima i šansu da se izjednači sa timom iz Rio de Žaneira, eventualni poraz dodatno bi zaoštrio bitku za titulu.

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)


-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga.

-------------------


BRAZIL 1 - 33. KOLO

Sreda

Internasional - Fluminense 0:0

Amerika Mineiro - Koritiba 0:3 (0:2)

/Gomes 22, Moreno 36, Robson 69/

Atletiko Paranaense - Fortaleza 1:1 (0:0)

/Vilijan 58 - Giljerme 54/

Sao Paulo - Bragantino 1:0 (0:0)

/Erison 90+3pen/

Četvrtak

Flamengo - Palmeiras 3:0 (2:0)

/Pedro 18, 64, De Araskaesta 29/

23.00: (3,00) Korintijans (3,05) Atletiko Mineiro (2,55)

23.00: (2,25) Gojas (3,30) Santos (3,30)

23.55: (1,85) Baija (3,45) Kujaba (4,50)

23.55: (2,10) Botafogo (3,45) Gremio (3,50)

Sreda 22.11.

23.00: Kruzeiro - Vasko

***kvote su podložne promenama



tagovi

Brazil 1BotafogoGremio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara