Foto: Reuters
Foto: Reuters

Braća po krvi, braća i po golovima: Niko i Injaki rastavili Atletiko za finale Kupa kralja

Vreme čitanja: 3min | čet. 29.02.24. | 23:39

Bilbao ubedljivom pobedom u drugom meču polufinala zakazao okršaj sa Maljorkom za trofej

Treća sreća za Bilbao. Posle uzastopnih eliminacija u polufinalu Kupa Kralja u prethodne dve sezone, baskijski klub je uspeo da probije blokadu i došao u priliku da obogati klupske vitrine novim na San Mamesu novim trofejem. Nakon minimalca iz prvog meča u Madridu, ekipa Ernesta Valverdea je predvođena braćom Vilijams deklasirala Atletiko pred svojim navijačima i zakazala megdan sa Maljorkom u finalu - 3:0 (2:0).

Bes koji se sakupio u njemu usled eliminacija od Valensije i Osasune na istom ovom koraku, baskijski klub je iskalio na Atletiku. Rastavio ga toliko da je pitanje hoće li Dijego Simeone uspeti da ga sastavi pred važne okršaje sa Betisom za vikend u LaLigi, odnosno Interom u revanšu osmine finala Lige šampiona.

Izabrane vesti

Da su se sastali u šampionatu, možda bi Atletiko i imao šanse. U Kupu pak nije imao nikakve šanse. Kup je takmičenje u kojem na kraj sa baskijskom ekipom ne bi izašli ni mnogo kvalitetniji timovi, i ne mislimo tu samo na one sa Pirinejskog poluostrva. U najmasovnijem fudbalskom takmičenju Španije Baski se pretvaraju u posebnu zver, u njemu se osećaju kao na svom terenu, što potvrđuje podatak da će mu predstojeće finale sa Maljorkom biti treće u poslednjih pet godina, a ukupno 40. u klupskoj istoriji. Više, i to samo dva više, ima Barselona.

Rame uz rame sa Realom (takođe 40 finala u Kupu kralja) stavila su ga braća Vilijams. Po principu 'ja tebi - ti meni' sarađivali su Injaki i Niko u prvom poluvremenu i već do poluvremena oduzeli gostima iz Madrida pravo da se nadaju potencijalnom prvom finalu posle više od decenije.

Vanserijsku brzinu, koja im je očigledno u genima, prvi je demonstrirao osam godina mlađi Niko. Protutnjao je u 13. minutu po levom boku i zavrnuo na drugu stativu za starijeg brata, koji je uhvatio savršen volej. Nije mu Injaki ostao dužan, pa je u smiraj prvog dela, pošto je istrčao kontru po desnom boku, vratio loptu na peterac za Nika, kojeg posebno inspirišu kup utakmice. Večerašnji pogodak bio mu je treći, a asistencija koju je upisao pola sata ranije četvrta u takmičenju. Kod više golova učestvovao je samo Seltin Anastasios Douvikas (šest golova, dve asistencije).

Trostruka izmena početkom drugog poluvremena, koje je pride kasnilo petnaestak minuta (jednom navijaču slošilo se na tribini), ništa pozitivno nije donelo Dijegu Simeoneu. Štaviše, samo sedam minuta pošto je Čolo posegao za promenama, Bilbao je zadao završni udarac. Posle dva odbitka loptu je na isteku sat vremena igre u mrežu za overu pobede spakovao Gorka Guruseta.

Nemoćan da ozbiljnije pripreti više od sat vremena, Atletiko je u odsustvu najboljeg igrača Antoana Grizmana i komandanta odbrane Hozea Marije Himeneza izgledao kao razbijena banda. Poraz u Baskiji bio mu je peti u poslednjih sedam mečeva na svim frontovima. A tek mu predstoje odlučujuće borbe u prvenstvu i Ligi šampiona...

KUP KRALJA – POLUFINALE (REVANŠI)

Sreda

Real Sosijedad – Majorka 1:1, penalima 4:5, prvi meč 0:0

/Ojarsabal 70 - Gonsales 49/

Četvrtak

Atletik Bilbao - Atletiko Madrid 3:0 (2:0), prvi meč 1:0

/I. Vilijams 13, N. Vilijams 42, Guruseta 61/


tagovi

Kup kraljaAtletiko MadridAtletik BilbaoInjaki VilijamsNiko Vilijams

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara