„Bravo Partizan lavljeg srca“: Prošle 34 godine od kultnog meča u Glazgovu (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 27.09.23. | 10:14

Na današnji dan 1989. crno-beli izgubili sa 5:4 od Seltika, ali prošli dalje

Za ovu godinu Partizan je završio misiju u Evropi, poprilično se obrukavši u dvoboju sa danskim Nordsjelandom. Ali zato su tu knjige starostavne da podsete navijače crno-belih na dane kada je njihov klub bio „marka“ i na internacionalnoj sceni.

Na današnji dan pre 34 godine, 27. septembra 1989. godine, odigrao je Partizan jednu od najspektakularnijih utakmica u svojoj istoriji. Crno-beli, pod dirigentskom palicom Ivana Golca, koji je istinski, ne samo u priči, forsirao igru na gol više, izgubili su od Seltika u Glazgovu sa 5:4. Ali su prošli dalje zahvaljujući golu u gostima.

Izabrane vesti

Naime, u prvom meču, u kojem je Partizan zbog kazne UEFA domaćin bio u Mostaru, slavio je sa 2:1 golovima Gorana Milojevića i Milana Đurđevića.

Dve nedelje kasnije Seltik je bio domaćin pred krcatim tribinama svog stadiona. Tih 49.298 gledalaca i milionski auditorijum pred TV ekranima, uživao je u neverovatnoj utakmici.

Ko je mogao i da pomisli kakva će drama trajati do kraja kada je Budimir Vujačić doveo Partizan u vođstvo u 8. minutu na asistenciju Milka Đurovskog?

Ali na scenu je stupio napadač Seltika Darijuš Đekanovski, koji je te večeri četiri puta matirao Gorana Pandurovića. Poljak je doneo Škotima preokret od 2:1, da bi Milan Đurđević, ponovo na asistenciju Đurovskog, izjednačio.

Onda je Đekanovski pogodio za 3:2, a Milko Đurovski je vratio egal – 3:3. Usledila su dva gola škotskog giganta: najpre je Endi Voker doneo zeleno-belima 4:3, da bi se onda Đekanovski još jednom upisao u strelce – 5:3. I to u 80. minutu. Imao je Seltik u rukama prolaz dalje.

Igrao se 86. minut kada je Partizan krenuo u napad: Predrag Spasić je centrirao s levog boka, neverovatni Milko Đurovski je odigrao povratnu na peterac, gde je Slađan Šćepović glavom poslao fudbal u mrežu – 5:4.

Nabačena lopta, Milko Đurovski je vraća u sredinu, šansa, šansa, gol, gol, gol! Šćepović, Šćepović – 5:4, 5:4, 5:4... Bravo Partizan lavljeg srca“, vikao je legendarni radio reporter Jordan Ivanović.

Nakon toga su crno-beli eliminisali Groningen, ponovo uz ples po terenu Milka Đurovskog, izborili su proleće u Evropi, a onda su ispali od Dinama iz Bukurešta, u čijem dresu je blistao tada mladi napadač Florijan Radučoju...


tagovi

FK PartizanSeltik

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara