Crno-beli slave jedan od šest golova Flori u beogradskom meču jula 1999. (© MN Press)
Crno-beli slave jedan od šest golova Flori u beogradskom meču jula 1999. (© MN Press)

Brzi gol rešenje za Floru: Partizan sa Jojićem igra jednostavno i može da bude prvi u grupi

Vreme čitanja: 5min | čet. 30.09.21. | 09:52

Đorđe Tomić evocira uspomene iz 1999, hvali sadašnji sastav crno-belih i pred duel sa Estoncima (18.45) predviđa prezimljavanje u Evropi

Englezi bi rekli „običan dan u kancelariji“, euforični deo Srbije priželjkuje goleadu, crno-bela javnost je oprezna, mada su svi saglasni da je Partizan veliki favorit protiv Flore i da bi očekivanom pobedom u drugoj rundi Grupe H uvećao akcije na berzi poslovanja u jesen 2021, s ciljem da evropske mečeve igra i s početka naredne godine.

Duel sa estonskim predstavnikom nema snagu da izazove emocije kao kad je u Humskoj gostovao Mančester junajted, niti značaj kao okršaji sa Sočijem i Santa Klarom kad se Parni valjak probijao od grupne faze Lige konferencije, nema ni potrebe da se glorifikuje eventualni trijumf, jer se posle silovitog starta sezone, začinjenog slavljem na Kipru, tri boda iz duela sa timom iz Talina nameću se kao logična.

Izabrane vesti

Posebno ako se zna da je pre 22 godine Parni valjak doslovce pregazio današnjeg rivala ukupnim rezultatom 10:1.

Sećam se prvog kola kvalifikacija za Ligu šampiona leta 1999. Imali smo sjajan tim, iako nismo slavili baš tako lako kao što rezultat iz Beograda kazuje (6:0). Zbrzali smo Estonce na početku, koristili njihovu taktičku neobučenost i osigurali lagan revanš. Jeste fudbal napredovao u svim aspektima, ali suština je ista: pod uslovom da se prvi gol postigne na vreme favoritu je uvek lakše i kasnije sve ide kao po loju“, efektno za Mozzart Sport priča Đorđe Tomić, nekadašnji vezita Partizana, akter dvomeča sa Florom i autor poslednjeg gola na gostovanju Talinu (4:1).

Vremena su se promenila, teško je očekivati da sastav Aleksandra Stanojevića može da bude tako raspucan, ali bivšem kreativcu je jasna podela uloga.

Sve je na strani Partizana. Sigurno su Estonci napredovali za skoro četvrt veka, međutim, teško da ozbiljnije mogu da se suprotstave crno-belima. Naravno da se mora poštovati činjenica da imaju 14 reprezentativaca, da i sad u kadru imaju nekoliko pojedinaca sposobnih da promene tok utakmice, međutim, stvarno mi deluje da nisu preterano talentovani da bi ugrozili moj voljeni klub. Pretpostavljam da će da stanu u dupli blok, čekaju šanse iz prekida, a ako se otvore ranim pogotkom onda će morati da se rašire, ukazaće se prostor za Partizanove ofanzivce“.

Dosadašnji tok sezone pokazao je kako Stanojevićeva ekipa napada: dala je makar po gol na svakoj utakmici, ubedljiva je u Superligi, pogađa u Evropi i to je baza na kojoj Grobari grade optimizam.

Ovaj Partizan baš dobro izgleda. Nisam gledao sve utakmice, međutim, primetio sam trenerski rukopis, emociju, sjajan sklad u ekipi i pozitivan ambijent. Sale rotira skoro sve fudbalere, momci su zadovoljni, a u onom fudbalskom smislu najviše mi se dopada kako ekipa trči, koliko šansi stvara. Čak i kad je bila u podređenom položaju u Rusiji i Portugaliji našla je način da ugrozi izvanredne timove. E, tu se vidi uloga šefa struke“.

Miloš Jojić, Siniša Saničanin i Igor Vujačić (© MN Press)Miloš Jojić, Siniša Saničanin i Igor Vujačić (© MN Press)

Upravo je Stanojević u najavi meča sa Florom kazao kako bi u današnjem Partizanu bez problema mogli da igraju asovi kakvi su bili Saša Ilić, Vladimir Ivić, Igor Duljaj, Mateja Kežman ili Đorđe Tomić. Pitanje je: ima li u aktuelnom kadru igrača kakav je bio bivši as Atletiko Madrida i Ovijeda?

Nemojte, molim vas... Ima, kako da ne! Skloni smo potcenjivanju, a podsetiću vas da je Partizan ne tako davno igrao egal sa Mančesterom, da mi sadašnja odbrana uliva poverenje, da sva četiri beka (Miljković, Živković kao desni, te Urošević i Obradović levo, op. au) imaju moć ponavljanja i evropske karakteristike. Naravno, navijači zameraju pojedincima, međutim, ko malo podrobnije prati fudbal mora da uoči doprinos Miloša Jojića“.

Primera radi...

„Njegove partije mi se baš sviđaju, značajno je napredovao otkako se vratio, pojavljuje se iz drugog plana, daje golove, asistira, prekidi imaju smisla, pasovi su mu precizni i mirni. Izraelac Bibars Natho zna dosta fudbala. Lazar Marković mi deluje kao da nije svestan šta sve može, ali se vidi koliko znači timu. Kad bih morao da biram, rekao bih da je Jojić sposoban da razigra kolege i da sa njim na terenu Partizan igra jednostavno. Dosta se kreće bez lopte i to je izuzetno teško za kontrolu rivalima. Zato verujem da bi Zeka mogao da bude prevaga protiv Flore“.

U napadu je kompletan teret pao na pleća Rikarda Gomeša. Afrikanac ga zasad odlično podnosi, pošto je već dao 16 golova u sezoni.

Korektan i konkretan. Bio je precizan i u prvom mandatu. Sjajno se kreće, dosta se troši, a uz to trese mreže redovno. Morao je da „zatvori“ večiti derbi, ali dobro... Pričaju kako je lako davati golove u našoj ligi, ali nije srpsko prvenstvo toliko slabo kao što ga omalovažavamo. Pritom, Rikardo je pogađao i u Evropi. Nadam se da će s njim Partizan napasti prvo mesto u grupi. Realno govoreći, Kiprani i Estonci ne bi smeli da nam budu problem, sa Belgijancima možemo da se nosimo i zato smatram da će dueli sa Gentom odlučiti ko sa prve pozicije ide u narednu fazu takmičenja. Može Partizan to“, optimista je Đorđe Tomić, koga navijači pamte po sjajnom osećaju za igru i 21 golom na 93 meča za crno-bele.

BOLJE DATI 50 GOLOVA I BITI ŠAMPION, NEGO SA 150 OSTATI BEZ TITULE

Ekipa koja je pod vođstvom Miodraga Ješića 1999. počela je sezonu eliminacijom Flore postavila je rekord po broju golova u domaćem prvenstvu (111), aktuelan sve do maja ove godine kad ga je oborila Crvena zvezda (114).

Najveća žal iz te sezone je što smo prokockali devet bodova prednosti tokom prolećnog dela takmičenja. Da, bili smo efikasni, međutim, nekad je bolje dati 50 golova i osvojiti titulu, nego sa 150 ostati bez naslova. Naravno da publika voli igru na gol-više i logično je da mi se sviđa ovaj Partizan, samo što nam je kao velikom klubu šampionska kruna iznad svega“, dodao je Tomić.

--------------------------------------------------------------------------------

LIGA KONFERENCIJE, GRUPA H, DRUGO KOLO

PARTIZAN – FLORA TALIN, 18.45 (RTS 1, TV Arena sport 1)

Beograd

Stadion Partizana

Sudija: Julijan Veinberger (Austrija)

Partizan (4-2-3-1): Popović – Živković, Vujačić, Saničanin, Obradović – Zdjelar, Jojić – Marković, Natho, Menig – Rikardo. Trener: Aleksandar Stanojević.

Flora (4-2-3-1): Igonen – Luka, Sepik, Kusk, Kalaste – Sumets, Miler – Zenjov, Vasiljev, Ojama – Aliku. Trener: Jirgen Hen.

GRUPA H, DRUGO KOLO

18.45: (1,23) Partizan (7,00) Flora (14,00)

18.45: (1,35) Genk (5,30) Anortozis (10,00)


 


tagovi

FK PartizanĐorđe TomićMiloš JojićLiga konferencijeFlora

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara