Fudbaleri Mehelena (©YouTube/ KV Mechelen)
Fudbaleri Mehelena (©YouTube/ KV Mechelen)

Bubašvabe blizu plasmana u Evropu posle 29 godina, ali na leto se tim raspada

Vreme čitanja: 3min | pet. 29.04.22. | 11:14

Jedna od ključnih utakmica u belgijskom doigravanju za plasman u Ligu konferencije Mehelen će odigrati od 20.45 časova protiv Genka

Mehelen, četvorostruki prvak Belgije u fudbalu, još je u igri za plasman u Evropu za narednu sezonu. Na međunarodnoj sceni smo Bubašvabe poslednji put gledali još u sezoni 1993/1994 u Kupu UEFA, a da bi se posle 29 godina one plasirale u neko evropsko takmičenje važno im je da od 20.45 časova ostvare pozitivan rezultat na gostovanju Genku.

Sistem takmičenja u belgijskom prvenstvu je malo komplikovan i razumećemo ukoliko ove redove budete morali da pročitate više puta da biste sve shvatili. Dakle, posle 34 kola je gornji deo tabele podeljen na dve grupe, četiri najbolja tima se bore za titulu u plej-ofu, dok se ekipe koje su završile na pozicijama od 5. do 8. bore u doigravanju za Ligu konferencije.

Izabrane vesti

Cilj svih učesnika je da budu najbolji, jer pobednik grupe će sa najlošijom ekipom iz plej-ofa da igra baraž za plasman u 2. kolo kvalifikacija za Ligu konferencije. S tim, ako Union Sen Žiluaz bude najlošiji u plej-ofu (može da se desi samo u teoriji), on će svakako da igra u Ligi konferencije kao osvajač ligaškog dela, a u baraž će trećeplasirani tim plej-ofa.

Da čitavu ovu situaciju dodatno zakomplikuje postarao se Gent osvajanjem Kupa Belgije. On je tako obezbedio sebi mesto u Ligi Evrope, pa ga više ne zanima ovo doigravanje za Ligu konferencije. To znači da se za onaj baraž bore sada samo tri tima, u slučaju da Gent zauzme prvo mesto u grupi drugoplasirani ide na megdan sa timom iz plej-ofa. Genk i Mehelen su trenutno na deobi te druge pozicije, pošto imaju po 29 bodova, dva više od Šarlroe.

20.45: (1,60) Genk (3,90) Mehelen (5,00)

Navijači Bubašvaba dugo već maštaju o plasmanu u Evropu i u dobroj su situaciji da na leto napokon gledaju svoje ljubimce u kvalifikacijama. Problem je samo u tome što će Mehelen svakako da tamo bude u znatno drugačijem sastavu.

Strateg Vuter Vranken svakako napušta Mehelen na kraju sezone. Zasitio se 43-godišnji stručnjak i posle četiri godine na klupi Bubašvaba će da promeni sredinu. Sada odbrojava poslednje nedelje na poslu, takoreći odrađuje otkazni rok.

Iako levo krilo Mehelena Nikola Storm ima ugovor sa klubom do 2026. godine, gotovo da ne postoji šansa da on ostane tu posle sledećeg prelaznog roka. Ovaj 27-godišnji fudbaler, koji je pre četiri sezone plaćen Klub Brižu 250.000 evra, odigrao je najbolju sezonu u karijeri i logično je što želi da je naplati. Posle 16 golova i sedam asistencija ove sezone na 36 mečeva u svim takmičenjima, klub će mu izaći u susret i prodaće ga nekoj od zainteresovanih ekipa. Svakako, zaradiće Mehelen nekoliko miliona na njemu.

Blizu transfera, posle samo jedne sezone, jeste i napadač Hugo Kajpers. Letos je 25-godišnjeg centarfora Mehelen doveo iz Olimpijakosa za 750.000 evra, a on se istakao sa 13 golova i osam asistencija. U red su već stali Kajpersov matični klub Standard iz Liježa i Gent, koji je i još u januaru želeo da ga uzme, ali je Mehelen tada odredio previsoku cenu.

Ambiciozan sam, ako se pojavi prilika naravno da ću da razgovaram. Neću da forsiram ništa, ponuda mora da zadovolji sve tri strane. U ovom momentu nemam konkretne ponude, ali sve zavisi od plej-ofa. Ako stvari nastave da idu u dobrom smeru, voleo bih da naplatim dobre igre. Ne isključujem ništa, sve zavisi od projekta i plana koji mi se predoči“, rekao je Kajpers pred meč sa Genkom.

Ove sezone su Storm i Kajpers dali po jedan gol protiv Genka, ali nijednom to nije bilo dovoljno Mehelenu da savlada rivala. U decembru su odigrali 1:1, u februaru je Genk kao domaćin trijumfovao sa 4:1. Bubašvabe nemaju nijednu pobedu od 2019. godine, odnosno na poslednjih pet susreta.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

BELGIJA 1, DOIGRAVANJE ZA LIGU KONFERENCIJE – 2. KOLO

Petak

20.45: (1,60) Genk (3,90) Mehelen (5,00)

Subota

18.30: (3,30) Šarlroa (3,30) Gent (2,10)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Belgija 1MehelenGenk

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara