Fudbaleri Bordoa (©Reuters)
Fudbaleri Bordoa (©Reuters)

Buđenje Bordoa i Rena, Dižon može da pakuje kofere, Lans i Mec odigrali za Marselj (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 14.03.21. | 17:07

Četiri duela odigrana su u terminu od 15.00 u 29. kolu francuske Lige 1, pobede upisali Bordo i Ren, podele plena u Lansu i Lorijenu

Fudbaleri Bordoa prekinuli su seriju od osam poraza u svim takmičenjima. Iskoristili su najbolju moguću priliku da konačno slave, bili su prilično ubedljivi na gostovanju u Dižonu (1:3). Poslednjeplasirani tim francuskog šampionata je tako pretrpeo i 10. vezani poraz u svim takmičenjima i sa 15 bodova je na pragu povratka u niži rang.

Čekali su Žirondinci na trijumf još od 24. januara, kada su na svom terenu nadigrali Anže. Ovoga puta nisu imali pravo na kiks, došli su u goste najslabijem timu lige i u ubedljivom maniru odneli ceo plen. Junak u 10. ovosezonskom trijumfu bio je napadač iz Južne Koreje Hvang Ji Džo, koji je postigao dva pogotka. Sa druge strane Sove su pretrpele čak 18. poraz, poslednji put bod su u šampionatu osvojile krajem januara, dok u 2021. godini nemaju upisanu pobedu.

Izabrane vesti

Ekipa Žan Luja Gozea je u do prednosti stigla u 33. minutu, akcija po desnoj strani, lopta je stigla do Zerkanea, koji je šalje ka Hvangu, koji je sa ivice peterca sprovodi u mrežu rivala. Reprezentativac Južne Koreje do drugog pogotka stiže samo 12 minuta kasnije, posle centaršuta De Previja sa desne strane, rutinski je glavom sprove loptu u gol rivala. Posle samo pet minuta igre u nastavku sve je postalo jasno na Gaston Žerar stadionu, Jasin Adli je poslao sjajnu loptu ka De Previju, koji je odlično prihvata i potom smešta iza leđa nemoćnog švajcarskog golmana Entonija Račopija za 3:0. Gol utehe za Dižon postigao je Musa Konate u 90. minutu.


Na stadionu Feliks Bolar fudbaleri Lansa i Meca su podelili plen (2:2). Domaćin je u dva navrata vodio, ali su gosti uspeli da iščupaju bod. Lans je tako produžio seriju bez poraza na osam mečeva, ali neće biti zadovoljan bodom protiv Meca, kako je Marselj ostao na petoj poziciji sa istim bodovnim saldom (45), koja vodi u Konferencijsku ligu.

Krvavo-zlatni, kako je nadimak sastava iz Lansa još od 1924. godine, predstavljaju najprijatnije iznanđenje u Ligi 1 ove sezone. Odmah po povratku iz nižeg ranga su pokazali da se neće boriti samo za opstanak, u drugom kolu su na svom stadionu dobili PSŽ, a serijom dobrih rezultata u nastavku sezone istakli su i kandidaturu za izlazak na evroscenu. Mec je takođe u dobroj formi, na poslednjih pet mečeva je pretrpeo tek jedan poraz (tri trijumfa i remi), pa će se do kraja sezone sa današnjim rivalom, Renom i ekipom Marselja boriti za mesto u novoformiranom takmičenju UEFA.

Domaćin je stigao do prednosti u 13. minutu, Džonatan Klaus je postigao veoma efektan pogodak iz slobodnog udarca sa preko 20 metara udaljenosti. Gosti su poravnali u 27. minutu sa bele tačke, precizan izvođač najstrože kazne bio je Vagner. Nije dugo trebalo fudbalerima Lansa da stignu do novog vođstva, fudbaleri Meca su olako izgubili loptu na svojoj polovini, usledila je ekspresna akcija domaćeg sastava, lopta je otišla na levu stranu ka Kalimuendu, koji je šalje na dalju stativu, gde se našao Kauzak, te je sa par metara lako zatresao mrežu rivala. Gosti do izjednačenja dolaze u 57. minutu, sjajan gol postigao je Tomas Delen: jako precizan i snažan šut sa ivice kaznenog prostora, golman Leka je bio nemoćan.

U finišu poptuna ofanziva Lansa, pretio je rezervista Kakuta, da bi u samom finišu strelac drugog pogotka Joan Kauzak pogodio stativu.


Ren je minule sezone bio jedno od prijatnijih iznenađenja u elitnom rangu francuskog fudbala, domogao se i Lige šampiona, ali je ove daleko ispod standarda iz minule takmičarske godine. Prvi trijumf posle devet mečeva upisao je protiv Strazbura (1:0) i tako najavio da će se do kraja boriti za peto mesto i odlazak u Konferencijsku ligu.

Seriju Strazbura od četiri meča bez poraza (po dva remija i trijumfa) prekinuo je Borižu u 25. minutu. Gosti su izgubili loptu na svojoj polovini, ekipa Bruna Ženesija je razvila napad po desnoj strani, loptu je pred gol rivala ubacio Martan Terije, na pravom mestu se našao Benžaman Borižu i tako bez problema postigao peti gol u sezoni.


U poslednjem susretu odigranom u terminu od 15.00 plen su podelile ekipe Lorijana i Nice (1:1). Gosti su poveli u 58. minutu preko Maulide, da bi osam minuta kasnije Visa postavio konačan rezultat. Nica je posle šestog remija u sezoni 12. na tabeli sa 36 bodova, osam više od današnjeg rivala, koji je dva boda iznad opasne zone.


FRANCUSKA 1 – 29. KOLO

Petak

Rems - Lion 1:1 (1:0)

/Kafaro 33 - Kadevere 90+2/

Subota

Anže - Sent Etjen 0:1 (0:0)

/Hazri 52/

Marselj - Brest 3:1 (1:1)

/Milk 45+1, Tovan 88, Kjuizans 90+3 - Brasije 71/

Nedelja

Nim - Monpelje 1:1 (0:0)

/Kone 64 - Delor 81/

Dižon - Bordo 1:3 (0:2)

/Konate 90 - Hvang 33, 45, De Previj 50/

Lans - Mec 2:2 (2:1)

/Klaus 13, Kauzak 36 - Vagner 27, Delen 57/

Lorijan - Nica 1:1 (0:0)

/Visa 66 - Maulida 58/

Ren - Strazbur 1:0 (1:0)

/Borižu 25/

Monako - Lil (u toku)

21.00: (1,20) PSŽ (6,75) Nant (14,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska Liga 1Nikolas de Previj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara