Crvena zvezda u Herningu
Crvena zvezda u Herningu

Buđenje ranog proleća...

Vreme čitanja: 4min | čet. 21.10.21. | 08:39

Crvena zvezda večeras u Herningu protiv Midtjilanda igra meč koji može da joj obezbedi učešće u Evropi makar do februara (18.45, TV Arena)

Kada se pojavi sumnja u projekat moderne Crvene zvezde i negativni komentari o tome u kom pravcu ide najtrofejniji srpski klub, odgovorni iz Ljutice Bogdana uporno ponavljaju: “Svake godine, u svakom pogledu sve više napredujemo”. UEFA lista govori njima u prilog, kao i sposobnost aktuelnog tima Dejana Stankovića da se prilagodi na različite stilove rivala i sopstvene kadrovske probleme.

Ima i do novog sistema evropske kuće fudbala, pošto će iz Lige Evrope i trećeplasirani tim iz svake grupe nastaviti da igra fudbal i narednog proleća, tačnije februara 2022. godine. Ali ima i do Crvene zvezde.

Izabrane vesti

Pre četiri godine crveno-beli su imali meč loptu za četvrt veka čekano evropsko proleće kada je temperatura Belorusiji bila u debelom minusu (bilo je to peto kolo). Međutim, posle remija bez golova sa BATE Borisovom Crvena zvezda je morala da sačeka decembar i trijumf nad Kelnom da proslavi veliki uspeh.

Prethodne takmičarske godine evropsko proleće je overeno u novembru, posle remija sa Hofenhajom u Beogradu. Sada, posle dve startne pobede nad Bragom i Ludogorecom, crveno-beli imaju priliku da podignu lestvicu sopstvenih ostvarenja. Sa tri boda iz Herninga protiv danskog vicešampiona Midtjilanda, uz očekivani uspeh Brage u Razgradu, crveno-beli bi obezbedili treću poziciju i Ligu konferencija. I to samo posle tri kola.

Ne bi time bile zadovoljene ambicije Stankovićevog tima, ali bi Crvena zvezda naredna tri meča odigrala sa mnogo manje pritiska, i mogla bi iz prikrajka da se nada prvom mestu i direktnom plasmanu u osminu finala Liga Evrope.

Međutim, jasno je da Crvenu zvezdu čeka mnogo teži meč nego u Razgradu, kada je srpski šampion i pored toga što je bio osakaćen koronom, držao meč pod kontrolom i na kraju trijumfovao. Ludogorec i Midtjiland su ista klasa, ali postoji razlika koja ne ide u korist Dejanu Stankoviću. Između redova trener crveno-belih je podvukao da je danski predstavnik brža, fizički jača i zdravija ekipa od Ludogoreca. I što će za crveno-bele biti posebno neprijatno, reč je o timu koji lako stvara šanse i postiže golove.

Midtjiland je ovogodišnje takmičenje u kvalifikacijama za Ligu šampiona završio u dvomeču protiv PSV-a, ali je na svom bunjištu napravio sedam velikih prilika. Leta 2020. godine je protiv Slavije iz Praga postigao četiri gola u Herningu, znao je da namuči i Seltik. Ekipa takvih karakteristika ne odgovara Crvenoj zvezdi, što znači da će Dejan Stanković morati ponovo da improvizuje i ranije pročita utakmicu. Kao u Razgradu.

Crveno-beli ponovo neće imati mogućnost da izvedu najjaču postavu. Meč u Danskoj bio je nacrtan za Milana Pavkova, i Aleksandra Kataija, pa čak i Rišaira Živkovića koji bi brzinom bio u stanju da kompletnu odbranu Midtjilanda vraća nazad. Međutim, daleko od toga da crveno-beli nemaju dovoljno aduta. Žiža će biti usmerena ka Filipu Falku. Kada je trebalo da pokaže klasu u sudarima sa Šerifom nekadašnji član Lečea je ostao nedorečen. Praktično ga nije bilo u revanšu u Tiraspolju. Uspeo je Stanković donekle da ga regeneriše i kroz poslednje dve prvenstvene utakmice ga spremi za jedan od najvažnijih ispita od kada nosi crveno-beli dres.

Midtjiland će igrati bez prvog strelca tima, Brazilca Žuniora Brumada, ali sigurni smo da trener danskog vicešampiona Bo Henriksen neće odstupiti od svojih principa. A to je jedan princip. Ofanziva, ofanziva i ponekad neurotična ofanziva koja ostavlja mnogo prostora rivalu za tranziciju i kontre.

Zbog toga će Aleksandar Dragović morati da odigra jedan od onih mečeva kada iz njega isijava iskustvo iz liga petica. Naravno, očekuje se da reprezentativac Austrije ima adekvatnu pomoć ostatka defanzivnog reda i najviše Sekua Sanoga koji bi trebalo da zadrži jednu od ključnih karika danskog tima Rafaela Onjediku.  

“Gledaćemo da imamo kontrolu, da nametnemo naš način, da sprečimo njihove polukontre i kontre. Takođe, prekid im je veoma opasan, svaki aut im je kao korner. U petercu kod kornera će biti sa našim igračima 10-12 ljudi. Dosta je bitno da budemo hrabri i koncentrisani. S obzirom na prosek godina dosta smo iskusniji i stariji od Danaca. Naši igrači imaju iskustva u ovakvim duelima. Otvorili smo dobro grupnu fazu i nema razloga da ne nastavimo tako, ali da će biti teško - biće. Rival je dobra ekipa, sa kvalitetnim madim igračima, i neće biti lako, ali iskustvo je na našoj strani", poručio je Dejan Stanković.

Nije pogrešio. Crvena zvezda će morati da učini sve da duel u Herningu učini teškim za gledanje, posebno neutralnim posmatračima. Da skrati teren kao u Bugarskoj i ne ostavi prostor Dancima da previše trče.

Šansi da se kazni Midtjiland će sigurno biti. I da se sve završi kao u onom stihu Momčila Bajagića: “Buđenje ranog proleća...

LIGA EVROPE, GRUPA B

18.45: (3,60) Ludogorec (3,30) Braga (2,25)

18.45: (2,65) Midjiland (3,20) Crvena zvezda (2,95)



tagovi

MidtjilandFK Crvena zvezda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara