Alegri (© Reuters)
Alegri (© Reuters)

Buongiorno Italia: Alegri mora da izmisli veznu liniju, a Inzagi odbranu

Vreme čitanja: 6min | pet. 17.11.23. | 13:29

Janik Siner potisnuo fudbalsku reprezentaciju u drugi plan

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dva najbolja italijanska tima su se našla u velikim problemima prethodnih dana. Juventus se suočio sa mogućnošću da igra meč sa Interom bez Lokatelija i Miretija u srednjem redu, dok bi Inter osima Pavara mogao da ostavi u Milanu još jednog defanzivca Bastonija.

Izabrane vesti

Maks Alegri ima vrlo limitirani izbor rešenja za veznu liniju budući da Juve nije popunio izostanke Pogbe i Fađolija numerički, kamoli kvalitativno. Ideja je da Rabio bude pomeren u ulogu metronoma dok će Kambijazo i Mekeni kompletirati srce vezne linije.

Prognoze su da će Vea biti spreman za Derbi Italija, što omogućava pomeranja Mekenija ka sredini terena. U slučaju da Žoržov sin izostane iz prve postavu šansu bi mogli da dobiju Nikolusi Kavilja ili Jildiz.

Simone Inzagi i pored odsustva Pavara i Bastonija, mada ima onih koji su ubeđeni da će se Alesandro oporaviti za okršaj sa Juveom, u boljoj poziciji nego Alegri. Darmjan je prirodna zamena za Pavara, dok bi u odsustvu Bastonija, De Fraj igrao u ulozi centralnog defanzivca, a Ačerbi se pomeri ka levoj aut liniji.

Povrede italijanskih reprezentativaca su pokazatelj koliku su se sve pauze zbog obaveza selekcija nepredvidive i koliko mogu skupo da koštaju klubove. I u Torinu i u Milanu sa zebnjom čekaju konačni bilten sledećeg četvrtka kada će znati na koga mogu da računaju a na koga ne.

KOSTIĆ PONOVO STUB ALEGRIJEVOG JUVEA

Početak sezone Filipa Kostića nije mnogo obećavao. Tokom celog avgusta se pričalo da bi ga Juve vrlo rado prodao ako bi se pojavio neko sa 15.000.000 do 20.000.000 evra na vratima Kontinase.

Srpski reprezentativac je u prošloj sezoni bio među najboljim asistmenima Serije A sa 11 poteza koji su prouzrokovali direktno golove, ali kako se od minulog rada ne živi, njegovo mesto startera je bilo dovodeno u pitanje. Prvo od Ilinga Juniora, zatim od Kambijaza.

Ključni preokret se dogodio na derbiju sa Torinom kada je Juve došao do pobede zahvaljujući golovima posle kornera Kostića. Krilni vezni Stare dame je nastavio seriju proitv Fjorentine „čokolodicom“ za Miretija, zatim su i dva gola Kaljariju sa poptisom Bremera i Ruganija takođe bila delo Kostića.

Sve prethodno rečeno je važno, jer je Kostić u prošloj sezoni bio noćna mora za Inter u Seriji A. Na San Siru je servirao dve asistencije za Rabioa i Fađolija i pobedu 2:0 a na stadionu u Torinu je čak zatresao mrežu tadašnjeg golmana Nerazura, Onane. Dakle, sva tri gola Juvea Interu u prošloj sezoni nose potpis srpskog reprezentativca.

SMOLING JE POSTAO MISTERIJA

Kris Smoling će se vratiti na teren tek u 2024. Engelski reprezentativac je odigrao poslednji meč u dresu Đalorosih 1. septembra. Žoze Murinjo je više puta najavljivao njegov povratak u igrački pogon, ali se to nije desilo. Povreda kolena Smolinga je ozbilijnija nego što se činilo, a na površinu su i izašli i drugi detalji, tipa da Smoling zbog ličnih uverenja ne želi da pije antibiotike niti lekove protiv bolova, što dodatno otežava proces oporavka.

U svakom slučaju Roma se našla u vrlo nezavidnoj poziciji. U januaru rizikuje da ostane samo sa dva klasična defanzivca na raspolaganju: Mančinijem i Ljorenteom. Naime, osim Krisa Smolinga, Endika će morati da ide na Kup Afrike, a Kumbula i pored toga što bi trebalo da se vrati za mesec dana, ne može da pruži garancije budući da je rekonvalescent nakon veoma ozbiljne povrede koja ga je udaljila godinu dana od terena.

Dakle, pred Romom je izbor ili da kupi novog defanzivca u januaru ili da Murinjo, pored Kristantea, prilagodi barem za hitne slučajeve u odbrani, još jednog fubdalera veznog reda.

TARE UVRSTIO MILINKOVIĆA U SVOJE NAJBOLJE POTEZE U KARIJERI

Igli Tare je progovorio posle dužeg vremena. Praktično od napuštanja Formela bivši sportski direktor Lacija nije govorio za medije. U intervjuu za Korijere delo sport, Tare je želeo da precizira da su on i Lotito zajednički doneli odluku da prekinu saradnju posle 18 godina, kao i da se nikada nije svađao sa Sarijem (mada postoji mnogo dokaza i svedoka koji tvrde drugačija, prim. aut), štaviše da su imali vrlo dug i sadržajan poslednji razgovor.

Tare je naveo da smatra svojim najboljim potezima kao sportski direktor Lacija angažmane Sergeja Milinković Savića, Felipea Andersona, Luisa Alberta, Lukasa Lejvu, Mira Klosea i Senada Lulića. Od trenera koje je doveo najlepše reči ima za Simonea Inzagija sa kojim je u bratskim odnosima dok je za Piolija rekao da je najbolji trener za saradnju sa kojim je dovoljno biti iskren.

Bivši igrač Lacija i Kajzerslauterna je odgovorio i na pitanje da li su Murići i Vavro njegovi najveći promašaji istakavši da se događa da se pojedini igrači iz inostranstva ne prilagode ni brzo ni lako na novu sredinu, formaciju, tip igre, filozofiju... Prema Tareu, Murići i Vavro su bili žrtve Sarijevog poimanja fudbala, ali je želeo da naglasi da mu je Sari rekao da ga je malo igrača poštovalo u njegovoj karijeri kao Vavro i Murići.

Tare je potvrdio da nije u pregovorima sa drugim klubovima, ali da je spreman da uzme u razmatranje svaku ozbiljnu ponudu, i pored toga što bi njegova porodica ostala da živi u Rimu bez obzira gde bi mogao da dobije novo radno mesto.

Na kraju je Tare ispričao da mu je najteže padalo kada ga je predsednik Lotito zvao u gluvo doba noći i onda ga držao na telefonu do zore primoravajući ga da sluša njegove monologe.


FLORENCI KAO ZANIOLO

Alesandro Florenci je u svom iskazu pred tužiocima iz Torina koji vode istragu u nelegalnim kladionicama priznao da je igrao rulet na nelegalnim portalima za klađenje, ali da nije nikada direktno ili indirektno stavljao novac na fubbalske utakmice.

Prema saznanjima istražnih organa, barem zasada, iskaz Florencija je kompatibilan sa rezultatima istrage i ako sve bude potvrđeno u narednim satima, igrač Milana će se naći u istoj poziciji kao Nikolo Zaniolo: rizikuje da dobije uslovnu kaznu zatvora do tri meseca i da plati novčanu kaznu od par stotina evra. Što se tiče sportske strane slučaja, Florenciju ne preti kazna suspenzije i moći će da nastavi da igra regularno.

Podsetimo, tužioci iz Torina nemaju na nišanu fudbalere koji se klade već žele da demontiraju nelegalne, piratske portale za klađenje budući da su oni, po pravilu, povezani sa organizovanim kriminalom i pranjem novca.

SINER STAVIO U DRUGI PLAN AZURE

Italija je otkrila svoju „tenisofilski“ karakter. Uspesi Janika Sinera na Završnom Mastersu su bacili u senku fudbal i nacionalnu selekciju koja pokušava da izbegne treću bruku u poslednjih šest godina, odnosno da posle dva Mundijala ne ode i na Evropskom prvenstvo, odnosno da bude primorana da ide u baraž.

U italijanskoj štampi se posebno ističe Sinerovo sportsko poštenje budući da je mogao da izgubi meč sa Runeom ili da ga preda imajući u vidu da je imao probleme s leđima, i da tako eliminiše Novaka Đokovića, ali je stegao zube i pobedio arogantnog Danca. Kuriozitet je da je u samo dva dana Siner pobedio prvi put i Đokovića i Runea.

Što se tiče Azura, Lučano Spaleti je napravio vrlo važan korak ka pomirenju sa rimskom publikom jer se pomirio sa Frančeskom Totijem. Posle godina teških reči, intervjua, čak i televizijskih serija i autobiografskih knjiga, Toti i Spaleti su zakopali ratne sekire, zagrli se i izljubili tokom jedne humanitarne akcije namenjene mališanima u Večnom gradu.

Spaleti bi Severnoj Makedoniji trebalo da suprotstavi najavljeni tim u formaciji 4-3-3: Donaruma – Darmjan, Gati, Ačerbi, Dimarko – Barela, Žoržinjo, Bonaventura – Berardi, Raspadori, Kjeza. Tako da će biti potvrđena linija limitirane rotacije za meč sa Ukrajinom budući da će u Lekverkuzenu u ponedeljek igrati Di Lorenco, Fratezi i Skamaka, a nije isključena i još neka izmena.

Italijani su svesni da nemaju više vrhunske fudbalere koji pripadaju fudbalskom Olimpu ali su uvereni da Spaleti od postojećeg kadra može da ukomponuje vrlo kompetitivnu reprezentaciju za Euro 2024, ali i za Mundijal 2026.

Na stadionu će biti 60.000 gledalaca sa željom da se izbrišu negativna sećanja iz prethodnih kvalifikacija za Mundijal.



tagovi

Buongiorno ItaliaSerija AMasimilijano AlegriSimone InzagiIgli TareSergej Milinković Savićfudbalska reprezentacija ItalijeLučano Spaletikvalifikacije za EPKvalifikacije za Euro 2024Janik Siner

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara