Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Annjeli raspalio po svima

Vreme čitanja: 6min | pet. 16.10.20. | 12:44

Ančeloti vidi Inter kao šampiona, Napoli juri jubilarnu, 1.000. pobedu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Andrea Anjeli je apsolutni protagonista u današnoj italijanskoj štampi. Nesvakidašnji šou na Skupštini akcionara Juventusa u kome je predsednik Bjankonera imao odgovor ili reč za sve stvarne i imaginarne rivale Stare dame je dobio veliki prostor. Piše se i o verbalnom duelu sa ministrom sporta Vinčencom Spadaforom oko Kristijan Ronalda i njegovog odnosa prema poštovanju pravila Protokola FS Italije i italijanskih zakona. U prvom planu je i intervju Karla Ančelotija koji sa svojim Evertonom želi da prekine desetoodišnji post u liverpulskom derbiju i koji promoviše Antonija Kontea i Inter u prve favorite za osvajanje Serije A. Takođe se navodi da Napoli protiv Atalante može da ubeleži svoju jubilarnu hiljaditu pobedu u Seriji A.  

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Karleto kaže: Inter!Karleto kaže: Inter!

Glasam za Antonija”, kaže u intervju za Gazetu Karlo Ančeloti da je po njemu Inter favorit za osvajanje šampionskog naslova. “Konte je surov, Inter može da prekine Juveovu hegemoniju, kao što moj Everton može da skine Liverpul. Milan mi je u srcu: Maldini i Pioli su napravili veliki posao”, rekao je između ostalog italijanski stručnjak. Ančeloti je podsetio i da njegove “Karamele” deset godina čekaju na pobedu u gradskom derbiju protiv Klopovog Liverpula. Interesantno je da je Ančeloti podvukao da i pored toga što su komšije, on i nemački trener se još uvek nisu sreli personalmente.

Milanski dnevnik donosi seriju članak posvećenih sutrašnjem okršaju Intera i Milana. U prvom se analiziraju dvoboji koji bi mogli da budu presudni za ishod derbija. Po mišljenju lista obračuni između Ašrafa Hakimija i Teo Ernandeza, kao i Artura Vidala i Hakana Čalhanoglua biće od presuddnog značaja. U drugoj priči se navodi da će Inter biti desetkovan neigranjem sedmorice ili čak osmorice prvotimaca: Milan Škrinjar, Roberto Galjardini, Ešli Jang, Radža Najngolan, Jonuc Radu i Alesandro Bastoni zbog Kovida-19; Stefano Sensi zbog crvenog kartona; Aleksis Sančez ima problema sa povredom. Od igrača koji su zaraženi koronavirusom samo bi Bastoni, ako bi rezultirao negativan danas, mogao sutra da bude na raspolaganju Kontea.

Inter je i pored velikog broja odsutnih i dalje favorit, ali Milan se približio”, konstatuje Gazeta. Bepe Bergomi smatra da u novonastaloj situaciji Marcelo Brozović mora da igra jer daje veće grancije u defanzivnom delu igre od Kristijana Eriksena dok Đovani Gali vidi u Čalhanogluu igrača koji bi mogao da bude dodatna vrednost Rosonera.

“CR7 državni slučaj”, izveštava milanski dnevnik o žestokom verbalnom dvoboju ministra sporta Vinčenca Spadafore i predsednika Juventusa Andree Anjelija. Spadafora je optužio Ronalda da je sa još petoricom igrača Juventusa prekršio Protokol FS Italije kada je napustio karantin u Kontinasi kako bi odgovorio na poziv u reprezentaciju.

Gatuzo – Gasperini na krilima pojačanja”, zapaža se u najavi meča na San Paolu da će dva trenera sutra poslati na poprište bitke pojačanja iz poslednjeg prelaznog roka. U Napoliju će od prvog minuta biti Vikgo Osimhen i najverovatnije Tjemue Bakajoko dok će u Atalanti dobiti šansu Aleksej Mirančuk i Sem Lamers, ali tek u drugom poluvremenu. U timu Boginje ćemo videti prvi put, posle “lokdauna”, Josip Iličića koji će početi meč na klupi.

Dr. Čiro i Mr. Imobile”, upotrebila je Gazeta popularni Stivensenov roman “Dr. Džekil i Mr. Hajd” da objasni dijametralno suprotan učinak italijanskog centarfora u dresu Lacija i nacionalne selekcije. Statistički podaci pokazuju da Imobile u Seriji A postiže 0.60 golova po meču dok je prosek u mečevima pod nacionalnim barjakom tri puta lošiji, 0,24, praktično, Imobileu su potrebne četiri utakmice u dresu Azura da bi postigao gol.  

CORRIERE DELLO SPORT

Korijere o AzurimaKorijere o Azurima

Rimski dnevnik otvara današnje izdanje sa dve suprotstavljene priče proizašle iz nastupa italijanske reprezentacije. Na jednoj strani Lorenco Pelegrini se preporodio, a na drugoj Čiro Imobile je ponovo na udaru kritika. Toliko da ja morao da interveniše lično Roberto Mančini. Selektor Azura je već najavio da će Imobile predvoditi napad Italije u odlučujućem meču sa Poljskom i da će on postići odlučujuće golove. Imobile se zahvalio šefu stručnog štaba Italije i obećao da se neće predati.

Ali, nije samo raspoloženje Imobilea problem Simonea Inzagija. Trener Lacija ionako ne može da računa na svog kapitena zbog crvenog kartona protiv Intera i tako će protiv Sampdorije morati da igra sa Vedatom Murićijem i Anhelom Koreom, pošto se povredio Felipe Kaisedo, a Andreas Pereira se razboleo. Tim odsustvima treba dodati i alarmantnu situaciju o odbrani i na bokovima: Luiz Felipe, Stefan Radu, Bastos, Senad Lulić, Adam Marušić i Manuel Lacari su povređeni, a ni Mohamed Fares nije sto posto fit.

Pelegrini, sada lepo treba da dođe i sa Romom”, od zamenika kapitena Đalorosih se očekuje da i sa grbom rimskog kluba bude na visini kao u dresu nacionalne selekcije. Nikome nije promakao način na koji je Lorenco Pelegrini proslavio gol protiv Holandije koji je bio jasan odgovor na kritike koje su pljuštale na račun mladog Rimljanina. List ukazuje i da su dobre igre Pelegrinija u direktnoj vezi sa operacijom nosa koja mu je omogućila da bolje diše.

U drugom tekstu se najavljuju pregovori Rome i Edina Džeka o produžetku ugovora koji bi omogućio da se novac koji bi kapiten kluba zaradio u sledeće dve godine raspodeli na tri sezone. Prenosi se i izjava Paula Fonseke koji je izneo stav da je klub mogao da napravi bolji posao u prelaznom roku. Fonseka je posebno naglasio da je očekivao da će dobiti adekvatnu zamenu za Džastina Klajverta, tim pre što je Nikolo Zaniolo povređen.

Svi su protiv nas”, prenosi ispod zaglavlja Korijere zaključak predsednika Juventusa Andree Anjelija na skupštini akcionara kluba. Anjeli je istakao da svi jedva čekaju da Juve izgubi da bi mogli da ospu paljbu i kritike. Takođe se najavljuje velika pravna bitka pošto je Napoli prilično narogušen zbog izgubljene utakmice za zelenim stolom od Juventusa i skidanjem jednog boda.

 U celu priču se uključila i politika, a izjave ministra za sport Spadafore povodom slučaja Ronaldo se interpretiraju kroz prizmu navijačkog opredeljenje člana italijanske vlade (Spadafora je navijač Napolija). Generalni direktor Zajednice prvoligaša De Siervo je upozorio da će Serija A otići u bankrot ako ne završi ovaj šampionat i da klubovi nemaju alteranativu: utakmice moraju da se igraju, u suprotnom je kraj.

Napoli protiv Atalante želi da upiše hiljaditu pobedu”, iznosi Korijere interesantan statistički podatak da su Napoletanci, dosada, zabeležili 999 pobeda u Seriji A i da su na pragu okruglog broja.

 TUTTOSPORT

Anjeli zapalio TorinoAnjeli zapalio Torino

Anjeli protiv svih”, piše torinski dnevnik da je prvi čovek Stare dame pokazao ponos juventina na skupštini akcionara odgovorivši svim rivalima, kritičarima i onima, koji po njemu, misle loše Juventusu. “Ima dosta onih koji ne mogu da iščekaju da izgubimo, ali mi smo se navikli da živimo u opsadi. Ronaldo nije prekršio nijedno pravilo, nijedan zakon dok sa Sarijem nije uspostavljen poreba alhemija”, rekao je, između ostalog, predsednik Bjankonera. Anjeli je takođe najavio i promene u organizaciji kluba koja predviđa promenu uloga Fabija Paratičija i Federika Kerubinija. Paratiči će imati veću odgovornost i vlast ali će u budućnosti morati još tesnije da sarađuje sa Kerubinijem kada su u pitanju kupovine i prodaje fudbalera. Za Kerubinija je kreirana i nova funkcija sa engleskim nazivom “football director”.

U najavi utakmice Krotone – Juventus se podvlači da Paula Dibala neće ni putovati u Kalabriju dok će Federiko Kjeza, po svoj prilici, već sutra debitovati u dresu Stare dame.

Lukaku uteruje strah Milanu”, navodi Tutosport da je centarfor Intera postigao tri gola na poslednje dve utakmice za reprezentaciju Belgije i da se vraća silno motivisan za okršaj sa gradskim rivalom. “Možemo da osvojimo skudeto”, izjavio je Romelu Lukaku za belgijske medije posle utakmica sa Islandom. Osim Lukakua, i Kristijan Eriksen se vraća osokoljen nastupima u nacionalnoj selekciji pošto je doneo pobedu Danskoj protiv Engleske. Međutim, za razliku od Lukakua koji je siguran starter, Danac će i protiv Milana početi meč na klupi.

Torinski dnenvik piše i da je Čalhanoglu sve važniji igrač Milana, ali da njegovo odbijanje da produži ugovor sa Rosonerima može da pokvari idiličan odnos. U tekstu se navodi da je Čalhanoglu i protiv Srbije postigao gol u dresu Turske, da se nalazi u odličnoj formi, savršenoj sintoniji sa trenerom Stefanom Piolijem, da je komplementaran sa Zlatanom Ibrahimovićem, ali i da Milan ozbiljno rizikuje da ga izgubi u junu bez evra obeštećenja. Čalhanogluov menadžer, koristeći povoljnu okolnost, traži značajno povećanje plate za poptisivanje novog ugovora. Cifru koju u ovom momentu Milan ne može i ne želi da plati.  

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara