Sudija Ajroldi (©Reuters)
Sudija Ajroldi (©Reuters)

Buongiorno Italia: Arbitri zavili Seriju A u crno

Vreme čitanja: 6min | uto. 05.03.24. | 13:46

Inter se sprema da naplati, sve sa kamatom, izgubljeni skudeto od Milana pre dve godine

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Dvadeset sedmo kolo Serije A počelo je skandaloznim suđenjem arbitra Di Bela na utakmici Lacio – Milan, a završilo se jednako lošim deljenjem pravde na meču Inter – Đenova sudije Ajroldija. Između se istakao u negativnom smislu i Marketi na susretu Torina i Fjorentine.

Izabrane vesti

Primirje koje je trajalo nekoliko godina, od uvođenja VAR-a, završilo se. U Italiji se ponovo govori gotovo samo o arbitrima i njihovim greškama i nedoraslosti mečevima u kojima dele (ne)pravdu. Neki su toliko beznadežni slučajevi da im čak ni VAR ne pomaže. Primer Đovanija Ajroldija je vrlo indikativan. Zlonamerni bi rekli i da je reč o nasleđenoj arogantnosti koja je najveći neprijatelj arbitara. Ajroldijev tata je bio pomoćni sudija, dok mu je stric Nikolo Ajroldi bio glavni arbitar i nije ostao upamćen po dobru već isključivo po lošim suđenjima, što ga nije sprečilo da napravi karijeru.

Već zapaljivu i gotovo nepodnošljivu sitauciju čini dodatno beznadežnom status Ajroldija kao jednog od najboljijh mladih arbitrara u Seriji A. Ako je on među najkvalitetnijim, kakvi li su ostali tridesetogodišnji delioci (ne)pravde južno od Alpa!? Marko di Belo je već šest godina internacionalni sudija, a Marko Marketi je na početku ove sezone dobio status internacionalca.

Predsednik Đenove Alberto Zangrilo je napustio San Siro kada Ajroldi, u naricisoidnom zanosu, nije želeo da poništi svoju odluku o sviranom penalu zbog starta Fredrupa na Bareli i pored toga što se na snimku jasno vidi da nije prekršaj za najstrožu kaznu. Čak ni poziv iz sobe VAR i gledanje snimka nisu uspeli da poljuljaju egocentričnost glavnog sudije.

Tragikomična scena bila je i davanje žutog kartona zbog nepostojeće simulacije Lautaru Martinezu u šesnaestercu Đenove. Ajroldi je izvlačenjem žutog kartona i propatnim ponašanjem pokazao da ne razume dovoljno fudbalsku igru, dinamike, a da je zdrav razum ostavio u svlačionici.

Sudija Di BeloSudija Di Belo

Polemika oko suđenja na meču Inter - Đenova je pala na već zapaljivo tlo posle katastrofalnih nastupa arbitara Di Bela i Marketija u Rimu i Torinu. Di Belo je suspendovan na mesec dana i teško da ćemo ga videti do kraja sezone na nekom od mečeva Serije A. Ostaje misterija zašto je šef sudija Đanluka Roki odredio Di Bela za meč visokog rizika kao što je Lacio - Milan. Di Belo je već šest godina internacionalni sudija i u prethodnih šest sezona povereno mu je samo osam međunarodnih utakmica od kojih nijedna nije bila u Ligi šampiona. U najprestižnijem takmičenju nije otišao dalje od četvrtog, rezervnog, sudije.

Predsednk Lacija Klaudio Lotito, podržan od svojih bivših „neprijatelja“ predsednika Napolija Aurelija De Laurentisa i predsednika Torina Urbana Kaira, želi da reformiše sudsku organizaciju i da responzabilizuje rukovodstvo, arbitre i učini transparentnim način ocenjivanja i kreiranja rang lista arbitara.

Šef italijanskih sudija Đanluka Roki zakazao je urgentni sastanak arbitara za četvrtak na kome će se raspravljati o uzrocima i posledicama grešaka na utakmicama, ali i neuniformisanog tumačenja i presuđivanja u istim ili sličnim situacijama.

MILANOVA NOĆNA MORA: INTER PRVAK ITALIJE NA DERBIJU

Inter se sprema da naplati, sve sa kamatom, izgubljeni skudeto od Milana pre dve godine. Nerazuri nisu samo pobedili na pet poslednjih derbija gradskog rivala, izbacili ga iz Lige šampiona, nego im se pruža prilika da u 33. kolu, na derbiju polovinom aprila, na kojem će Rosoneri biti domaćini, matematički osvoje titulu. Nije reč o bilo kojoj šampionskoj kruni, radi se o dvadesetoj, onoj koja vredi drugu zvezdicu iznad grba. Cilj koji će Inter dostići pre Milana, još jedan motiv za ponos jednih i razjarenost drugih.

U modernoj fudbalskoj istoriji se nije dogodilo da najveći ili gradski rival pred 75.000 navijača protivničkog tima slavi titulu prvaka, ako izuzmemo Barselonu i Espanjol (da li neko smatra tu utakmicu derbijem uopšte!?).

Ne radi se samo o sportskom rivalstvu, već i o ozbiljnoj pretnji javnom redu i miru, kako na stadionu, još više na ulicama lombardijske prestonice. I pored toga što odnosi između navijača dva milanska tima nisu ni izbliza tako zakrvljeni kao između rimskih, torinskih ili đenovljanskih, vrlo je rizičan bliski kontakt nekoliko stotina hiljada tifoza Intera voljnih da slave drugu zvezdicu i nekoliko desetina hiljada Rosonera na tribinama San Sira.

U međuvremenu, Pioli priprema utakmicu sa Slavijom iz Praga u Ligi Evrope i izvešće na teren najjači mogući tim, uključujući i Rafu Leaa i Kristijana Pulišića. Na raspolaganje Pioliju se vraća i Luka Jović. Šef stručnog štaba Đavola je svestan da njegov ostanak na klupi milanskog kluba zavisi u najvećoj meri od Lige Evrope. Štaviše, poslednji džoker koji Pioli ima u rukavu je osvajanje Lige Evrope, drugo mesto u Seriji A nije dovoljno.

LACIO ZA ISTORIJU

Prvi put u epohi Klaudija Lotita, a drugi put u vekovnoj istoriji Nebeskoplavih, Lacio ima šansu da se nađe u četvrtfinalu najprestižnijeg klupskog takmičenja. Bajern i pored svega, izgubljenog meča na Olimpiku i krize kroz koju prolazi, ostaje apsolutni favorit. Čak i italijanske kladionice daju astronomske kvote za remi, a kamoli za pobedu Lacija.

Mauricio Sari je bio neuobičajeno motivisan, gotovo ratoboran, na konferenciji za novinare pred meč. Nepodeljeno je mišljenje da između Bajerna i Lacija, italijanski klub je u boljoj poziciji samo kada je u pitanju trener, tako da se od Sarija i očekuje da napravi razliku za prolazak u četvrtfinale.

Inače, večerašnji duel ima specifičnu težinu za italijanski fudbal. U slučaju da Lacio eliminiše Bajern put Serije A ka petom učesniku u sledećoj Seriji A bio bi širom otvoren.

Mauricio SariMauricio Sari

U Sarijevom timu će biti malo promena u odnosu na meč koji smo videli protiv Milana. Generalno postoje dve dileme, u veznoj liniji Vesino ili Kataldi, a u napadu Isaksen ili Zakanji. Vesino ima veliko iskustvo, ali je i jedini igač sredjeg reda koji može da zameni bilo koga u veznoj liniji, takođe može da bude fundamentalan šraf u Sarijevoj ekipi ako se budu igrali produžeci.

Drugi rebus je vezan za dve okolnosti: prva se odnosi na limitiranu autonomiju Zakanjija, više od 60 minuta ne može da odigra, a druga na činjenicu da je Felipe Anderson mnogo više koristan u defanzivnoj fazi od italijanskog igrača. Nije okolnost za potcenjivanje budući da Luis Alberto na levom boku ne daje veliki doprinos, a Hisaj je igrač skromnih kvaliteta. Za razliku od prvog meča u Rimu na Bajernovom desnom boku će dejstvovati Sane.

LACIO (4-3-3): Provedel – Marušić, Hila, Romanjoli, Hisaj – Guenduzi, Kataldi (Vesino), Luis Alberto – Felipe Anderson, Imobile, Zakanji (Isaksen).

KVARACHELIJA AMAJLIJA NAPOLIJA

Statistika kaže da kada Kvarchelija postigne gol ili ubeleži asistenciju, Napoli na kraju meča izađe kao pobednik. U prethodnih godinu i po dana dogodilo se čak 28 puta. Gruzijac se probudio u poslednjih nekoliko mečeva i to se već osetilo na rezultatima Napolija.

Nakon veoma napete situacije tokom meča sa Barselonom u Ligi šampiona kada je Kvarachelija reagovo naprimereno na odluku tek postavljenog trenera Kalcone da ga zameni – pričalo se o paprenoj novčanoj kazni – došlo je do velikog zaokreta. Gruzijac je ubacio u turbo brzinu i stigli su golovi i asistencije protiv Sasuola i Juventusa.

Reakcija Kvarachelije posle postignutog gola Staroj dami uz jasnu gestikulaciju „ja sam ovde“ nedvosmisleno je pokazala želju Gruzijca da ostane u Napulju uprkos izjavama njegovog menadžera koje su dozvoljvale da budu interpretirane na razne načine.

Napoli se već pomirio sa činjenicom da će morati da proda Osimena na kraju sezone i taj rastanak će biti značajno manje traumatičan imajući u vidu da je raskidna klauzula fiksirana na 120.000.000 evra. Nigerijac želi da nastavi karijeru u Premijer ligi, dok je PSŽ najzainteresovaniji klub za njegove usluge.

Sa Kvarchelijom je situacija drugačija. Hviči se ne žuri da promeni sredinu, ali želi da poveća svoja primanja budući da mu je plata i dalje malo manja od milion i po evra. Napoli je spremio novi ugovor koji će biti ponuđen na potpis Gruzijcu i predviđa 4.000.000 evra po sezoni plus bonusi sa rokom trajanja do 2028. godine. Iz okruženja predsednika De Laurentisa je procurela i vest da bi klub mogao da pristane i za ubacivanje raskidne klauzule koja bi mogla da bude iskorišćena, eventualno, u leto 2026. godine.


tagovi

LacioMaurisio SariInterMilanSerija ALiga šampiona

Obaveštavaj me

Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara