Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Azuri obojili Evropu u plavo, Englezi treba još paste da pojedu

Vreme čitanja: 6min | pon. 12.07.21. | 12:49

Pohvale za Donarumu, Kjelinija, Bonučija… Ali pre svega za Roberta Mančinija

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pljušte hvalospevi na račun Azura ovog jutra na stranicama sprotskih i generalističkih dnevnika. “Prelepo, Italija je šampion Evrope”, naslov je Gazete. “Samo mi”, trijumfalno zaključuje Tutotsport. “Naš je!” poručuje Korijere da je pehar namenjen prvaku Evrope u italijanskim rukama. “Mi smo šampioni”, vodeći je naslov Korijere dela Sera. Milanski Đornale ima hedonističko otvaranje današnjeg izdanja “Italija uživa”. Matino iz Napulja lansira naslov u bojama italijanske zastave “Kraljica Evrope”. Rimski Mesađero šalje sportsku i političku poruku “Evropa smo mi”, dok 19. vek (Il Secolo XIX) iz Đenove slavi svoje “Dorijane” i usklikuje “Živela Italija”. I Republika ima sportsko-političku poruku: “Evropa je naša”. Torinska Stampa je imala istu ideju za prvu stranu kao MesađeroEvropa smo mi”.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Gazeta podseća da je Italija čekala 53 godine da se popne na vrh Evrope i da je to učinila pružajući najbolju igru na Evropskom prvenstvu. Milanski dnevnik je proglasio Đanluiđija Donarumu za najboljeg igrača meča i pozicionirao ga sa samo 22 godine u Panteon najboljih čuvara mreže u istoriji Azura, zajedno sa Dinom Zofom i imenjakom Bufonom.

Donaruma je dobio devetku, kao i kapiten Đorđo Kjelini, dok je iza njih strelac izjednačujućeg gola Leo Bonuči sa 8,5. Federiko Kjeza je zaradio osmicu. Ostali su svi dobili prelazne ocene sa izuzetkom Nikola Barele i Čira Imobilea koji je još jednom podbacio na Vembliju.

Međutim, za Gazetu pravi junak je bio Roberto Mančini koji je ocenjen desetkom. “Mančo je želeo titulu prvaka Evrope, verovao je kada niko nije i na kraju je uspeo. Dao je Italiji lepu igru, pobede i ponos. On je već tri godine najbolji selektor sveta bilo da se gleda sa aspekta taktike, tehnike, rukovođenja grupom ili hrabrosti koja mu nikada nije nedostajala. Mančini je najbolji u svemu”, opravdala je desetku Gazeta.

Kao što je Donaruma ušao u Panteon sa Zofom i Bufonom tako se Mančini pridružio Pocu, Valkaređiju, Bearcotu i Lipiju na Olimpu italijanskih selektora koji su obradovali naciju naslovima pravka sveta i Evrope.

Najčitaniji italijanski dnevnik ističe da su Donaruma, Bonuči i Kjelini kreirali najbolji evropski zid. “Donaruma je odbranio penale, Đorđo je dominirao klasom i personalitetom, Bonuči je dirigovao iz poslednje linije i postigao gol”, precizira Gazete.

Takođe se podseća da je sa jučerašnjim trijumfom u kase FS Italije ušlo 28.2500.000 evra dok su igrači zaslužili premije od 250.000 evra po glavi. Istovremeno se ističe da je cena gotovo svih igrača Mančinijeve selekcije porasla. Pari Sen Žermen trlja ruke što je uzeo Donarumu bez evra obeštećenja, Kjezina cena je porasla na 80.000.000 evra. Barela je skočio na gotovo 60.000.000, Domeniko Berardi vredi 50.000.000, a Manuel Lokateli i Mateo Pesina 40.000.000 evra.

Piše se i o magičnoj noći u Londonu uz fotografije italijanskog predsednika Serđa Materelu kako proslavlja uspeh, zajedno sa slikama Matea Beretinija koji je sišao na teren Vemblija da podeli radost sa Azurima. Na drugoj strani su namrgođena lica premijera Borisa Džonsona, kraljevske familije i predsednika Uefa Aleksandra Čeferina.

Gazeta gleda već u budućnost i podseća da je Evropsko prvenstvo samo prolazna stanica za glavni Mančinijev cilj: “Misija Mundijal. U Kataru polazimo od uloge favorita iako se Svetsko pvenstvo igra u zimu kad mu vreme nije”. U međuvremenu, Azure čeka i polufinale Lige nacija protiv Španije u oktobru.

CORRIERE DELLO SPORT

Korijere delo sport podvlači na drugoj i trećoj strani da se fudbal zaista vratio kući, jer Italije nije bilo na Mundijalu u Rusiji 2018. godine. “Sramota iz 2017. godine je izbrisana zahvaljujući Mančiniju”, konstatuje rimski dnevnik.

Pobeda Italije je slika hegemonije: Kraljica će morati da se pomiri s tim”, naslov je komentara u kome se kaže da su Azuri dominirali na meču i pored toga što su odmah primili gol i izgubili dvojicu veoma važnih igrača (Kjezu i Veratija) tokom meča zbog povreda.

List posvećuje i dve strane selektoru Mančiniju: “Divota! Koliko je lepo plakati zbog sreće”, citiraju se reči šefa stručnog štaba Azura koji po završetku meča nije želeo da zaustavi suze radosnice u zagrljaju sa Đanlukom Vijalijem, prijateljom za ceo život.

I rimski dnevnik je kao i Gazeta proglasio Donarumu za najboljeg aktera meča sa devetkom dok je, po njima, najmanje dobar u redovima Italije bio Andrea Beloti koji je ocenjen šesticom.

Prenose se i reči Đorđa Kjelinija koji je podsetio da se od prvog momenta okupljanja reprezentacije u Koverčanu u maju osetila pobednička atmosfera koja je uzimala sve više maha kako su prolazili dani. Svedoči se i o nezaustavljivoj radosti Bonučija: “Kakvo uživanje pobediti ih u njihovom hramu fudbalu. Moraće još da čekaju i dok čekaju bilo bi im bolje da jedu testenine”.

Korijere piše i da je predsednik Materela gotovo na identičan način slavio pobedu Italije kao i njegov prethodnik Sandro Pertini na isti dan pre 39 godina u Madridu kada su Azuri postali prvaci sveta.

Kao simboli trijumfalnog marša Italije ka vrhu Evrope uzimaju se zagrljaji Mančinija i Vijalija koji su prošli ceo fudbalski život zajedno, od mlađih kategorija reprezentacije i A selekcije preko Sampdorije do zajedničkog rada u FS Italije.

Julske noći 2021. godine će se pamtiti i po povredi Spinacole koja je dodatno ujedinila već kompaktni tim Roberta Mančinija i od velikog peha Rominog beka napravila svoje dodatno oružje.

Korijere objavljuje i intervju sa Dinom Zofom kojeg je delio jedan minut od titule prvaka Evrope kao trenera 2000. godine: “Veličanstvena Italija, a najlepše je što je ovo samo početak”, kaže Zof jedini igrač u istoriji Azura koji se okitio titulom prvaka Evrope i sveta.

TUTTOSPORT

Tutosport je definisao Roberta Mančinija kao velikog vizionara koji je u katastrofi koja je zadesila italijanski fudbal 13. novembra 2017. godine video ono što niko nije: seme nove pobede, nove renesanse, nove titule.

Torinski dnenvik nije zaboravio da pohvali holandskog sudiju Kujpersa kome su odali priznanje za vrhunsko suđenje koje je bilo u službi igre, pravično, uniformno i pošteno.

Za razliku od druga dva sportska dnevnika Tutosport je bio još darežljiviji prema Donarumi ocenivši ga sa maksimalnom ocenom: desetkom. Istu ocenu je dobio i Roberto Mančini, a iza njih su Bonuči (8,5), Kjeza i Kjelini (7,5). Šestice su dobili samo Beloti, Barela i Imobile.

Konačno Vembli”, podsetio je Tutosport na veliki ožiljak u igračkim karijerama selektora Mančinija i njegovih saradnika u reprezentaciji Italije, Vijalija, Evanija, Lombarda i Salsana. Sva petorica su plakali kao mala deca jer im se sudbina odužila za razočarenje iz 1992. godine kada su na istom mestu izgubili, posle produžetaka, finale Lige šampiona od Barselone.

Sada smo postali legende”, izabrao je Tutosport izjavu Lea Bonučija za tekst u kome je defanzivac Juvea predstavljen kao jedan od najvažnijih gladijatora u Mančinijevoj mašineriji. Torinski dnevnik s ponosom dodaje da su igači Juvea, uz Bonučija, Kjeza i kapiten Kjelini, ali i Bernardeski sa svojim epizodnim ulogama, presudno doprineli trijumfu Italije.

Torinski list je napravio i poređenje između dva osvojena naslova prvaka Evrope konstatujući da su po načinu na koji su konstruisani, praktično, blizanci. “Kao što smo osvojili Evropu 1968. godine posle debakla na prethodnom Mundijalu, tako smo se i ovoga puta iz pepela baraža za Mundiljal 2018. godine vinuli na krov Evrope”.

Seriju tekstova o jučerašnjem finalu Tutosport zaključuje najavom otvaranja novog pobedničkog ciklusa Mančinijevih izabranika, preko Lige nacija u oktobru i Mundijala u Kataru do Evropskog prvenstva u Nemačkoj 2024. godine.

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Buongiorno ItaliaEuro2020fudbalska reprezentacija Italije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara