BUONGIORNO ITALIA: Boginja na turbo pogon, Juventus sve više Mladost, a sve manje Stara dama

Vreme čitanja: 7min | pet. 03.07.20. | 12:41

Trijumf Atalante i krah Rome, zajedno sa usponom Intera pod palicom Kontea i podmlađivanje Juventusa su glavne priče u italijanskoj sportskoj štampi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Trijumf Atalante i krah Rome, zajedno sa usponom Intera pod palicom Kontea i podmlađivanje Juventusa su glavne priče u italijanskoj sportskoj štampi. Vezu se pohvale na račun Boginje i njene sedme uzastopne pobede dok je Roma na udaru kritika. Gazeta iznosi podatak da je Konte osvojio 11 bodova više od Spaletija u ovom periodu prvenstva, a Tutosport da Juventus postaje “nomen est omen”, odnosno sve više Mladost (Juventus), a sve manje Stara dama jer će se Sarijev tim u sledećoj sezoni oslanjati na De Lihta, Kuluševskog, Artura i Bentankura. Prostor dobija i najava utakmice Lacio-Milan, dok Gazeta objavljuje veliku uporednu analizu karijera Lea Mesija i Kristijana Ronalda.

Izabrane vesti

 LA GAZZETTA DELLO SPORT


Najčitaniji italijanski dnevnik otvara današnje izdanje sa analizom aktuelnog momenta Intera posle dve uzastopne pobede u šampionatu i kupovine Hakimija: “Konte, formula +11” . U podnaslovu se objašnjava da Nerazuri imaju 11 bodova više u odnosu na prethodnu sezonu u istom periodu. “Inter se približio Juveu i sada Džang raspaljuje prelazni rok Nerazura”, aludira Gazeta da će sa adekvatnim pojačanjima ovog leta Inter biti spreman da u sledeću sezonu uđe, rame uz rame, u trku za šampionski naslov sa Bjankonerima. List podseća da je Stara dama imala 25 bodova više u prošloj sezoni u ovom periodu od Intera a da je sada razlika samo osam bodova. Gazeta tvrdi da je pored Gosensa ozbiljan kadidat da zauzme mesto na levom boku Intera Emerson Palmijeri, a da je treće rešenje Alonso.

“Boginja na turbo pogon. Ni Gatuzo nije uspeo da zaustavi trijumfalni marš Gasperinija. Atalanta leti”, veze pohvale u naslovu list na račun tima iz Bergama koji je juče uknjižio sedmu uzastopnu pobedu u šampionatu. “Gomez predvodio Atalantu u blindiranju četvrtog mesta koje je sada skroz sigurno budući da je Roma doživela krah protiv Udinezea”, tvrdi milanski dnevnik.

“Romina noćna mora: zbogom 4. mesto. Palota je besan: sramna utakmica” naslov je izveštaja sa utakmice posle koje se i trener Fonseka predao, budući da je priznao da njegov tim nema više šansi da stigne do mesta koje garantuje Ligu šampiona. Štaviše, Gazeta upozorava da Roma mora da bude oprezna jer bi, ako nešto ne promeni, mogla da ostane i bez Lige Evrope.

“Parolo od Lacija” ili “Lacijeva reč”, poigrala se Gazeta sa prezimenom najiskusnijeg igrača Nebeskoplavih koji je i pored svojih 35 godina igra kao mladić. “Na kraju je uvek on rešenje. Izagi ima svog džokera”, ističe se u tekstu uz podsećanje da je protiv Torina Parolo zatresao mrežu u Seriji A posle 14 meseci. List piše i da će Inzagi tek danas dobiti odgovor na pitanje da li Kataldi i Lejva mogu da budu regrutovani za sudar sa Milanom.


“Povratak bosa. Milan traži preporod sa Ibrom starterom. Pioli razmišlja da ga baci odmah u vatru protiv Lacija”, navodi Gazeta da su porazi Rome i Napolija revalorizovali remi Rosonera u Ferari i da se ponovo upalio plamičak nade da mogu da završe sezonu na petom mestu i izbegnu preliminarni krug kvalifikacija za Ligu Evrope. “Ibrahimović nema kondiciju da izdrži celu utakmicu ali i u Ferari se potvrdilo koliko je samo njegovo prisustvo na terenu važno za ovaj Milan”, konstatuje Gazeta. Milanski dnevnik je intervjuisao i Olivera Birhofa koji je pričao o Ralfu Rangniku. “Rangnik ima čvrst karakter, jasne ideje i veoma je ambiciozan i gladan pobeda i trofeja uprkos svojim zrelim godinama. Njegov prepoznatljiv stili igre funkcioniše sa mladima igračima koji ga bespogovorno slede, ko ga ne sluša odmah biva odstranjen iz grupe”, otkrio je Birhof.

Gazeta je danas napravila i uporednu analizu karijera Lea Mesija i Kristijana Ronalda: “Fenomeni”. U analizi se kaže da se dvojica fudbalera “jure” već 14 godina, ko će više trofeja da osvoji i golova da postigne. To rivalstvo se sa sportskog terena prenelo i na ekonomski teren i prostor društvenih mreža: ko će više sponzora da ima i ko će više pratilaca da ima. Ronaldo je postigao više golova od Mesija, ali je dve godine strariji, Mesi ima veću platu od CR7 ali Portugalac ukupno više zarađuje od sponzorskih ugovora i društvenih mreža. Mesi je osvojio više Zlatnih lopta i Zlatnih kopački, ali je Ronaldo podigao više pehara Lige šampiona i bio je prvak Evrope sa Portugalom.

 CORRIERE DELLO SPORT

“Palota šta još treba da se dogodi?” retoričko je pitanje Korijerea upućeno predsedniku Rome posle poraza od Udinezea koji je ugasio poslednje nade da bi Roma mogla da stigne do Lige šampiona preko Serije A. “Roma je raskomadana, stigao deveti poraz na Olimpiku. Đalorosi su u rasulu a igrali su i sat vremena sa igrčem manje zbog isključenja Perotija. Predsednik poslao poruku iz Amerike: Sramota. Fonseka preuzeo odgovornost”, stoji u podnaslovu na prvoj strani.

“Kakva crna Liga šampiona, Rome se izgubila sada je i Liga Evrope pod znkom pitanja”, elokventan je naslov reportaže sa utakmice sa Udinezeom.

“Inzagi prerađuje Lacio”, navodi se ispod zaglavlja da će zbog odsustva polovine prvotimaca trener Nebeskoplavih morati da pokaže ekstremnu kreativnost u vođenju tima. “U duelu Lacija sa Juveom za skudeto igraće veliku ulogu i izdržljivost. Bez napadača i sa Lejvom u boksu, oporavak Kataldija postaje funamentalan za meč sa Milanom”, piše Korijere a na unutrašnjim stranama dodaje da će finalni test Kataldi imati danas i da će se posle njega znati da li može ili ne da igra sutra na Olimpiku.

Korijere objavljuje i priču o fudbalerima Lacija koji su imali juče slobodan dan i mnogi su ga iskoristili da skoknu do mora. List objavljuje fotografiju Sergeja Milinkovića Savića sa verenicom na ostrvu Ponca, u rigorozno nebeskoplavim kupaćim kostimima i kačketom.

“Sedma Atalantina, Napoli se predao”, stavlja u prvi plan Korijere činjenicu da su Bergamaski nanizali sedam pobeda u prvenstvu i da su tako definitivno obezebedili učešće i u sledećoj Ligi šampiona. Štaviše, nije mali broj onih koji veruje da bi Boginja mogle da preskoči i Inter na trećem mestu.

Osim Gatuzovih kritika i autokritika, Korijere “teši” navijače Napolija sa pričom o Viktoru Osimhenu koji je pod “nadzorom” kluba iz Napulja. Sportski direktor, svedoči Korijere, nije bio u Bergamu jer je ostao u Napulju kako bi pravio društvo mladom napadaču Lila i i osujetio u startu bilo kakav pokušaj ubacivanja drugih klubova u trku za mladog Nigerijca. Napoli je ponudio platu od gotovo tri miliona evra Osimhenu i spreman je da pregovara sa Lilom oko transfera: početna cena je 50.000.000 evra.

 TUTTOSPORT


“Sve više Mladost (Juventus) a sve manje Stara dama”, na simpatičan način predstvlja Tutosport proces podmlađivanja tima Bjankonera koji je u toku. Kuluševski i De Liht imaju 20 godina a Artur i Bentankur 23, a tu su i Demiral i Romero sa 22 godine. Na unutrašnjim stranama torinski dnevnik kuje u zvezde Artura i Dejan Kuluševskog predstavljajući ih kao buduće top fudbalere na kojima će počivati Juve u budućnosti.

“Nezaustavljiva Boginja! Napoli primoran da se pokloni”, naslov je izvštaja o pobedi Atalante nad Napolijem 2-0. Ispod zaglavlja Tutosport podseća da je sa jučerašnja dva gola tim iz Bergama stigao do kvote 99 golova u sezonu a da je Papu Gomez, devet kola pre kraja prvenstva, postavio novi rekord po broju asistencija u jednom prvenstvu, 15. Na stranam dva i tri Atalanta se predstavlja kao sinfonija i tim koji zna samo da pobeđuje. Citira se i izjava trenera Gasperinija koji je postavio novi cilj za svoje igrače: Hajde da oborimo rekord od 72 boda koliko smo osvojili u sezoni 2016/2017.

“Hakimi zvanično, a sada Tonali”, piše Tutosport da Inter pegla poslednje detalje oko transfera Tonalija i da radi na tome da eliminiše svaku mogućnost da predsednik Breše Čelino napravi neku vrstu licitacije i tako podigne cenu biseru italijanskog fudbala. U drugom tekstu posvećenom Interu Tutosport se bavi Lautarom Martinezom i Espozitom, dvojicom mladih napadača koji prolaze kroz delikatan period. Antonio Konte nije zadovoljan kako Lautaro Martinez igra utakmice a Espozita prekorava zbog neadekvatnog pristupa na treninzima. Tako je Argentinac izgubio mesto sigurnog startera pošto je Sančez u boljoj formi a Espozito nije dobio priliku da odigra ni minut od nastavka sezone. Delimičan motiv u oba slučaja je budućnost dvojice fudbalera. Lautaro Martinez se još uvek nada da bi mogao da zaigra sa Mesijem u Barseloni a Espozito još uvek nije potpisao prvi profesionalni ugovor sa Interom.

“Lacio, Juve i Napoli u devet dana. Efekat Ibra za triptih koji odlučuje o svemu”, najavljuje se veoma intenzivan i težak kalandar Milana u kojem će tim Stefana Piolija biti u obavezi da odlučuje o skudetu, ali i vlastitoj sudbini. Kao pozitivna okolnost se navodi povratak Zlatana Ibrahimovića od koga se očekuje da se u velikom stilu oprosti od Milana i Italije. Po pisanju Tutosporta, Ibra je već odlučio da se na kraju sezone vrati u Švedsku.

Piše: Željko Pantelić 


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara