Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Bufon u četiri oka sa Ronaldom, stara garda očitala bukvicu saigračima

Vreme čitanja: 7min | sre. 24.06.20. | 12:48

Nove pohvale za Nikolu Maksimovića i Darka Lazovića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Po pisanju italijanske štampe senatori Juvea su uzeli stvar u svoje ruke i nadopunili deficitarnost autoriteta Maurcija Sarija u svlačionici svojom harizmom i uticajem. Đanluiđi Bufon, Leonardo Bonuči i Đorđo Kjellini su održali slovo igračima Juvea posle finala Kupa Italije i rezultati su se videli u Bolonji. U prvom planu su i večerašnji mečevi rimskih klubova i Intera: Lacio i Nerazuri jure Juventus i skudeto, a Roma Ligu šampiona i Atalantu. Nikola Maksimović i Darko Lazović su bili među najzapaženijim akterima u svojim timovima i nalaze se među najbolje ocenjenim igračima Napolija odnosno Verone. Gazeta piše i da je Antonio Konte još jednom u trenerskoj karijeri napravio zaokret u taktičkom smislu lansirajući Inter sa Kristijanom Eriksenom u ulozi ofanzivnog plejmejkera.

Izabrane vesti

 LA GAZZETTA DELLO SPORT

Papa Franja na Gazetinoj naslovnojPapa Franja na Gazetinoj naslovnoj

Najčitaniji italijanski dnevnik otvara današnje izdanje sa pismom koje je napisao Aleksu Zanardiju papa Franja u kome je napisao da se moli za njega i za sve osobe sa invaliditetom koje se ne predaju i koje preko sporta drže lekciju celom svetu iz predmeta humanosti.

Od fudbalskih vesti u u prvom planu je sudar Atalante i Lacija u Bergamu. Gazeta je krstila okršaj dva najprijatnija iznenađenja sezone kao “novi klasik italijanskog fudbala”. Na prvoj strani se meč predstavlja kroz prizmu dvoboja dvojice golgetera Duvana Zapate i Čira Imobilea: “Big match: Atalanta i Lacio sa naoštrenom loptom, a Juve čeka…”. U tekstu na unutrašnjim stranama se podseća na seriju sporova između Atalante i Lacija, počev od prepirki predsednika dva kluba Perkasija i Lotita. Gazeta podseća i da će večerašnja utakmica biti duel dva najefikasnije tima u Seriji A, dvojice najboljih asistmena Papu Gomeza i Luisa Alberta kao i dvojice igrača koji će biti među najtražnijima u sledećem prelaznom roku Gusensa i Milinković Savića.

Toro, Beloti pronašao gol i savladao Udineze. Prva pobeda Longa”, ističe lista da je juče kapiten Torina prekinuo devetomesečni golgeterski post na stadionu “Grande Torino”, a da je trener Longo konačno ostvario prvu pobedu na klupi Granata prekinuvši negativnu seriju koja je trajala sedam utakmica.

U ime Gatuza. Napoli zna samo za pobede”, vezu se pohvale na račun trenera Azura i tima Aurelija De Laurentisa. U tekstu se kaže da Napoli sve više liči na svog trenera Gatuza. Nikola Maksimović je ponovo bio među najbojlim akterima meča i zaradio je vrlo dobrih 6,5 uz konstataciju da Manolas može na miru, i bez žurbe, da se oporavlja od povrede.

Kaljari ima Simeoneov osmeh”, ističe Gazeta da je Čolito Simeone postigao odlučujući gol koji je poklonio prvu pobedu Zengi na klupi Kaljarija i prekinuo negativnu seriju bez trijumfa u Seriji A koja je trajala od počekta decembra.

Kapitenski pakt. Stara garda Bonuči, Bufon i Kjelini formirali krizni štab za osvajanje skudeta: prodrmali Juventus, Sari im se zahvalio”, otkriva Gazeta da su senatori u timu Bjankonera očitali bukvicu saigračima posle finala Kupa Italije, a da je Bufon imao poseban razgovor u četiri oka sa Kristijanom Ronaldom. Namera senatora je da eliminišu razlike i nesporazume između trenera i ostatka ekipe kako bi osvojili skudeto bez većih potresa, navodi milanski dvevnik.

U drugom tekstu posvećenom Juveu tvrdi se da bi operacija razmene Artura i Pjanića na liniji Barselona – Torino trebalo da se obavi u sledećih 48 časova. Juve bi trebalo da doplati Barsi 10.000.000 plus još 5.000.000 za eventualne bonuse, a Artur je prihvatio platu od 5.000.000 po sezoni. Gazeta podvlači da Leo Mesi insistira da na dovođenju Pjanića.

Eriksen je ušao u Interov motor. Konte transformator u misiji skudeto”, analizira se razvojni put Antonija Kontea kao trenera. U analizi se podseća kako je Konte menjao svoju filozofiju i formacijske postavke: od Barija i Sijene preko Juvea i reperezentacije do Čelsija i Intera. Konte je počeo sa postavkom 4-2-4 u Bariju da bi prešao na 3-5-2 u Juventusa i 3-4-3 ili 3-4-2-1 u Čelsiju do Interove nove postavke 3-4-1-2.

Ibrahimoviću se žuri, još jedna kontrola je prošla dobro, protiv Rome ide na klupu”, tvrdi Gazeta da će se Ibra oporaviti i pre predviđenog roka i da će protiv Đalorosih sledećeg vikenda bit na klupi, spreman da uskoči ako bude bilo potrebno. 

CORRIERE DELLO SPORT

Korijere delo SportKorijere delo Sport

Trka za skudeto: počinje lov na Juventus”, najavljuje tako Korijere večerašnje mečeve Intera i Lacija protiv Sasuola i Atalante. “Konte: borićemo se do kraja. Inzagi: Hoću da vidim duh tima pre pauze”, citira list izjave dvojice trenera sa jučerašnjih konferencija za novinare.

Šou od 134 gola”, ističe se najavi meča u Bergamu da su Atalanta i Lacio među deset najefikasnijih timova u Evropi sa prosekom od 2,85 odnosno 2,31 golova po utakmici. Bergamaski su, do sada, 74 puta zatresli mrežu, a Rimljani 60. U drugom tekstu se podvlači da pored Lejve i Luiza Felipea ni Marušić nije uspeo da se oporavi za večerašnjii nastup. Dodatna briga Inzagija je rovitost Luisa Alberta. Izveštava se i da je Lotito održao motivacioni govor igračima pre polaska na put za Bergamo.

Sančez i Mozes bi mogli da odu već 30. juna”, upozorava Korijere da Inter nije pronašao dogovor sa Mančesterom i Čelsijem i da bi dvojica igrača mogla da se vrate u Englesku već sledeće nedelje, pošto im pozajmica ističe do kraja meseca a Inter nije pokazo želju da ih otkupi.

Roma, garancija je Fonseka”, tvrdi rimski dnevnik da se u ambijentu Đalorosih svi uzdaju u portugalskog stručnjaka kada je u pitanju trka za četvrto mesto, to jest, plasman u Ligu šampiona. Fonseka se nada da bi Mhitarjan i Smoling mogli da ostanu u Romi i u sledećoj sezoni i večeras bi Jermen mogao da igra u ulozi ofanzivnog plejmejkera pošto Pelegrini ima male mišićne probleme i nije isključeno da ga Fonseka poštedi na startu utakmice. U drugom tekstu se izveštava da je Roma podnela zahtev za kredit, pod izuzetno povoljnim uslovima, od 6.000.000 evra za isplatu mesečnih primanja čiji je garant država Italija. Reč je o meri koju je usvojila italijanska vlada da bi garantovala sredstva preduzećima i isplate dohodaka radnicima u periodu pandemije. Po Korijereu to je još jedan signal krize vlasnika Rome Džejmsa Palote.

Milik – Lozano. Napoli se ne zaustavlja. Verona nokautirana”, naslov je izveštaja sa utakmice na Bentegodiju. Korijere je bio još daražljiviji prema srpskim fudbalerima od Gazeta. Maksimović je dobio 7, a Lazović je proglašen za najboljeg igrača Verone uz golmana Silvestrija. Čačanin je dobio solidnih 6.5 .

TUTTOSPORT

Tuto o Belotijevom goluTuto o Belotijevom golu

Petao zakukurikao, Bik pobedio”, simptičan je naslov Tutosporta za pobedu Torina i gol Belotija na koje se čekalo mesecima i pre početka pandemije koronavirusa. “Protiv Udinezea je zabeležena fundamentalno važna pobeda na putu očuvanja prvoligaškog statusa. Sada je Torino na šest bodova udaljenosti od zone ispadanja”, konstatuje list. Saša Lukić je od torinskog dnevnika dobio šesticu, iako je igrao samo 15-ak minuta, jer je omogućio Torinu da privede kraju meč bez većih problema, carineći loptu i omogućavajući svojim saigračima da lakše dišu, naveo je Tutosport.

Juve, četiri čoveka za poziciju levog beka”, stoji ispod zaglavlja sa fotogrfijom Matuidija koji je već jednom u ovoj sezoni morao da igra u ulozi levog beka zbog povreda saigrača ili kartona. “Aleks Sandro i De Šiljo su povređeni, Danilo suspendovan: Sari mora da pronađe rešenje za levi bok. Matuidi je favorit nad mladim snagama, Veslijem, Frabotom i Beruatom, za meč sa Lećeom u petak veče”.

Artur – Juve, nedostaje samo potpis”, tvrdi torinski dnevnik da je presing Barselone dao rezultate i da je Artur, na kraju, prihvatio transfer u Juventus. Barsa i Juve su se već sve dogovorili kao i Pjanić i katalonski klub, ostalo je samo da Artur i Stara dama ispeglaju detalje ugovora. U svakom slučaju plata Brazilca bi trebalo da bude oko 5.000.000 evra.

Kao i Gazeta i Tutosport svedoči da su senatori Bufon, Kjelini i Bonuči “postrojavali” saigrače posle izgubljenog Kupa Italije i da su se rezultati pritiska stare garde videli na Dal’Ari. U pozitivne elemente na prethodne tri utakmice se ističe čelična odbrana Juvea koja nije primila gol iz igre na sve tri utakmice od nastavka sezone.

Spektakl je zagarantovan”, s tim naslovom se prezentuje večerašnji duel Atalanta – Lacio. “Boginja brani svoj četvrto mesto, Gasperini je odlučio: Iličić čeka šansu na klupi”, piše Tutosport. Na drugoj strani se podvlače reči Inzagija da Lacio mora da ima isti stepen gladi za pobedama kao pre prekida prvenstva ako želi da ostane u trci za titulu.

Piolijev pobednički ponos”, piše Tutosport o nesvakidašnjoj poziciji trenera Milana. Pioli zna da neće sedeti na klupi Rosonera u sledećoj sezoni, ali radi i zalaže se kao da će biti još deset godina kormilar Milana. “Jed zbog tretmana u Milanu se pretvorio u unutrašnju snagu Piolija. Promenio je sistem igre, sklopio pakt sa fudbalerima i stavio do znanja da sebe smatra pobednikom. Rezultati su se već videli u Lećeu”, piše Tutosport. 

Piše: Željko PANTELIĆ



tagovi

Buongiorno ItaliaĐanluiđi BufonKristijano Ronaldo

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara