Juventusov tim (©AFP)
Juventusov tim (©AFP)

Buongiorno Italia: Crni dani familije Anjeli – Elkan, Ferari štuca, Juve ne leti

Vreme čitanja: 7min | pon. 01.08.22. | 13:18

U Rimu sanjaju skudeto...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Loše vesti nikada ne dolaze same. Džon Elkan prvi čovek Eksora, porodične firme Anjelijevih, vlasnika Ferarija i Juventusa, uložio je mnogo novca u dva sportska dragaulja poslovne imperije, i nije uspeo da ostvari željene rezultate. Ferari ni ove godine neće osvojiti titulu prvaka sveta u Formuli 1, a prošlo je već 15 godina od poslednjeg trijumfa sa Kimijem Rajkoneom za volanom crvenog bolida. I Juve čeka na titulu prvaka Evrope više od četvrt veka, a u Kontinasi su spostali nervozni jer već dve godine nisu prišili skudeto, a ni start u predstojećoj sezoni ne obećava mnogo.

Izabrane vesti

Maks Alegri je po završetku američke turneje, bez mnogo okolišanja, izjavio da su njegovom timu ptorebna pojačanja, od odbrane preko veznog reda do napada. Povrede Pola Pogbe i Vestona Mekenija su samo akcentovale slabosti Stare dame u veznoj liniji. To je jedan od ključnih motiva što Juve pokušava da ubrza zatvaranje transfera Leandra Paredesa i što su rukovodioci kluba kontaktirali menadžera Sergeja Milinkovića – Savića.

Argentinac može da dođe u Juventus i bez intervencije Džona Elkana dok je za dovođenje Sergeja Milinkovića Savića potrebno da gazda Eksora napiše ček. To je jedini način da Juve dobije na raspolaganje neophodni novac za kupovinu veznog igrača Lacija.

Ovde valja precizirati da cena Milnkovića nije tako visoka kao pre dva meseca kada su se čelnici Bjankonera prvi put interesovali za srpskog reprezentativca. Predsednik Lacija Klaudio Lotito je tada tražio 80.000.000 evra. Utisak je da bi se sada mogao zatvoriti posao na 60.000.0000. Juve taj novac nema, osim ako, kao što smo rekli, Elkan ne otvori novčanik.

Kako sada stvari stoje, Juve bi se na prvom meču u prvenstvu Serije A mogao pojaviti sa trojkom u srednjem redu: Zakarija, Lokateli, Fađoli. Uz svo dužno poštovanje, to nije vezna linija s kojom se počinje napad na skudeto.

Juve je veoma aktivan i oko Raspadorija. Napadač Sasuola se nalazi na nišanu Napolija i postigao je načelni dogovor sa klubom Aurelija De Laurentis. Ipak, poziv Juvea bi mogao da promeni sve, tim pre što torinski klub ima preferncijalni kanal komunikacije sa generalnim direktorom Đovanijem Karnevalijem.

Cena koju traži Sasuolo je veća od realne vrednosti italijanskog reprzentativca. Klub iz Emilije pretenduje da inkasira više od 30.000.000 evra. Juventus bi mogao značajno da ubrza opereciju imajući u vidu da je sve izvesnije da Atletiko Madrid nema maneru da odobri popust Staroj dami oko angažmana Alvara Morate. Krilni napadač Sasuola je idealna alternativa za Moratu jer može da igra u obe uloge, kao centarfor kada je Dušan Vlahović odsutan iz bilo kojeg razloga ili kao spoljni napadač zajedno sa Dušanom, Federikom Kjezom ili Anhelom Di Marijom.

REČ SKUDETO ODJEKUJE RIMOM

Roma ohrabrena posle pobede nad TotenhemomRoma ohrabrena posle pobede nad Totenhemom

Murinjo, Dibala, najavljeni dolazak Vajnalduma i Belotija, plus pobeda nad Totenhemom Antonija Kontea, vratili su državljanstvo pojmu skudeto u Večnom gradu.

Pelegrini – Zaniolo – Dibala – Ejbraham su već definisani kao „Fab Four“, ili četiri tenora. Aluzija na Bitlse i Tri tenora (Pavaroti, Domingo, Kareras) nisu slučajna. Pod dirigentskom palicom Žozea Murinja pomunta četvorica igrača su muzika za uši tifozerije Đalorosih.

Marko Delvekio, jedan od protagonista trećeg skudeta Rome, osvojenog pre 21 godinu, vidi ovih dana dosta analogija sa svojom Romom: KapeloMurinjo. DibalaBatistuta, TotiPelegrini (u smislu da je Rimljanin kapiten Rome, naravno da je Pelegrini daleko od Totija u igračkom smislu), Sensi – Fridkin (Franko i Rosela Sensi kao Dan i Rajan Fridkin), atmosfera u gradu i uverenje da je ovo prava godina za kvalitativni skok upućuju da sve miriše na skudeto.

Nepodeljeno je mišljenje da Roma sa Vajnaldumom i Belotijem dolazi u ravan sa Juventusom i Milanom i samo Inter, Simonea Inzagija ima kvalitetniji park igrača.

ŠKRINJAR I DUMFRIS IMAJU DESET DANA DA NAĐU NOVI KLUB

Denzel Damfris (©AFP)Denzel Damfris (©AFP)

Inter je izašao na čistinu: Milan Škrinjar i Denzel Damfris imaju vremena do prve utakmice u Seriji A, protiv Lećea, da pronađu timove spremne da plate cifre koje traže Nerazuri. U suprotnom, od polovine avgusta neće biti više na prodaju, čak ni da na vrata zakucaju klubovi sa traženim svotama novca.

U toku dana se očekuje novine oko transfera Aleksisa Sančeza u Marselj, dok bi Čelsi mogao da izađe sa novom ponudom za Čezarea Kazadeija. Atalanta mora da požuri sa angažovanjem Andree Pinamontija budući da bi Sasuolo, pod uslovom da proda Raspadorija Juveu ili Napoliju, moglo da uđe u igru za Interovog napadača.

Posle Handanovića i Bastonija i Federiko Dimarko je apelovao na Škrinjara da ostane u Apijano Đentileu jer zajedno mogu da naprave mnogo toga u Italiji i Evropi.

I „originalni“ Ronaldo je promovisao Inter kao glavnog favorita za osvajanje šampionske titule. ”Inter je mogao da osvoji skudeto u prošloj sezoni i samo svojom krivicom nije stigao do tog cilja, tako da je prvi favorit. Ako ostanu Škrinjar i drugi top igrači Nerazura niko neće moći da prigovara klubu što su Bremer i Dibala završili u Juveu, odnosno Romi“, kaže Ronaldo koji je pre 20 godina prešao iz Intera u Real Madrid.

Brazilac takođe smatra da će glavni takmac Intera biti Juve koji ne sme sebi da dozvoli još jednu anonimnu sezonu dok je Milan u grupi favorita po definiciji budući da je aktuelni prvak Italije.

SARI INSISTIRA NA ILIĆU I PROVEDELU

Trener Lacija Mauricio Sari želi Ivana Ilića i vrši pritisak, koliko god može, da vezista Verone dođe u ovom prelaznom roku. Predsednik Lacija Klaudio Lotito je već blokirao srpskog talentovanog fudbalera, ali da bi ga angažovao i platio transfer Veroni, potrebno je da proda Luisa Alberta.

Jedan od motiva Sarija zašto želi Ivana Ilića je njegova poliedričnost i što bi on bio komplementaran sa Markosom Antonijem na sredini terena nadoknađujući nedostatke Brazilca, od visine do sposobnosti da odgovori na defanzivne zadatke.


Španac želi da napusti Lacio, klub želi da ga proda, ali Sevilja i dalje okleva da izađe sa novom ponudom pošto je prva (15.000.000 evra plus Tores) ocenjen kao neadekvatna. U Formelu se nadaju da će sportski direktor Monči sa novcem od Žila Kundea staviti na sto bolju ponudu. Naravno, iluzorno je očekivati da to bude 30.000.000 koliko traži Lotito budući da mora da uplati gotovo trećinu transfera Liverpulu.

Situacija se dodatno iskomplikovala oko Ivana Provedela. Taman je Lacio ispeglao sve detalje sa Specijom kada je sve zaustavljeno jer je poljski čuvar mreže Bartlomej Drongovski odbio da pređe u tim iz Ligurije. Neki kažu da je u pitanju plata, Poljak traži 200.000 evre više od plate koju nudi Specija, a neki da je dobio ponude iz Španije koje su u sportskm smislu izazovnije.

Kako god bilo, Specija je blokirala prodaju Provedela dok ne pronađe adekvatnu zamenu. Sada se postavlja pitanje koliko je Lacio voljan da čeka? Sari je posle otpadanja mogućnosti da Karneseki dođe u Lacio jasno stavio do znanja da želi Provedela.

Vreme curi, do početka šampionata je ostalo deset dana i Lacio ima samo jednog golmana Maksimijana koji ne govori italijanski i nije odigrao nijedan minut u Seriji A. Nedostatak koji nije za potcenjivanje imajući u vidu Sarijev stil igre u kome golman igra važnu ulogu, odnosno nije zadužen samo da brani već i da učestvuje u postavljanju napada i izbegavanju visokog presinga protivničkog tima.

DE KETELAR POTPISUJE SUTRA UGOVOR SA MILANOM

Šarl De Ketelare (©Reuters)Šarl De Ketelare (©Reuters)

Šarl De Ketelare će pojačati grupu igrača u timu Stefana Piolija koji su rođeni u novom milenijumu. Posle Kalulua, Tonalija i Adlija, Belgijanac je četvrti fudbaler rođen 2000. ili kasnije među starterima ili potencijalnim starterima u dresu Milana. Ta grupa bi mogla i da se uveća ako Milan realizuje još jedan potez na fudbalskoj pijaci: angažman Čukvuemeke iz Aston Vile. Istini za volju u Milanelu još uvek veruju da mogu da „istrgnu“ iz ruku PSŽ-a Renata Sančeza.

De Ketelare će potpisati sutra ugovor sa Milanom i već u subotu će debitovati u dresu Rosonera protiv Vičence. Slučajno ili ne, Mesijas i Brahim Diaz su bili među najzapaženijima na meču sa Marseljom, a mladi Belgijanac će uzeti mesto jednom od njih u startnoj postavi, dok bi Adli mogao da bude iznenađenje na startu prvenstva.

SPALETI TRAŽI POJAČANJA

Nije Lučanu Spaletiju bila potrebna provera protiv Majorke da shvati da njegovom Napoliju nedostaju barem dva-tri zvučna imena za novu sezonu. „Sada očekujem pojačanja, klub tačno zna šta mi treba“, prozvao je Spaleti predsednika Aurelija De Laurentisa.

Možda predsednik Napolija zna šta želi njegov trener, ali se stiče utisak da više događaji upravljaju potezima kluba nego što De Laurentis upravlja događajima. Napoli rizikuje da ostane bez oba pojačanja koja se „kuvaju“ već duže vreme: Simeone i Raspadori.

Čolito Simeone bi mogao da završi u Borusiji Dortmund, a Raspadori u Juventusu budući da su se Torinezi ubacili u trku za italijanskog reprezentativica. Jedini transfer koji ide u dobrom smeru je angažovanje Kepe. Čelsi ne samo da je spreman da pošalje na besplatnu pozajmicu najskuplje plaćenog golmana u istoriji nego je voljan i da plati tri četvrtine njegove plate koja je malo manja od 10.000.000 evra.

Ali, kako u Napoliju ništa nije jednostavno, sve izvesniji dolazak Kepe je unervozio Aleksa Mereta, što se videlo i na meču sa Majorkom juče, i sada italjanski golman traži drugi klub gde bi mogao da bude siguran starter.


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara