Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Da li je Kjeza već top igrač?

Vreme čitanja: 6min | pon. 11.10.21. | 13:25

U ostalim temama i “ostareli” tim Lacija, te procena Kanavara da je Napoli prvi kandidat za skudeto

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Federiko Kjeza je na putu da postane „top player“, ali da bi ušao u tu probranu grupu fudbalera mora da poboljša realizatorske sposobnosti i da ima manje oscilacija u igri. Kjeza u karijeri nije nijednom uspeo da postigne više od 14 golova u jednoj sezoni računajući sva takmičenja. Primera radi Kilijan Mbape koji je godinu dana mlađi od Kjeze, već pet godina redovno postiže preko 20 golova, a u poslednje tri i preko 30.

Izabrane vesti

Postoje tri okolnosti koje su se podudarile i mogle bi da utiču presudno na Kjezin fudbalski put. Iz Juventusa je otišao Kristijano Ronaldo što je omogućilo da Federiko ima manje defanzivnih zadataka i da bude slobodniji u igri; dolazak Maksa Alegrija je otvorio put da Kjeza od klasičnog krilnog igrača bude transformisan u špica; i treća okolnost je da ni u Juventusu ni u reprezentaciji Italije nema trenutno klasičnog centarfora, tipa Romelu Lukaku, koji bi zatvorio prostor sinu Enrika Kjeze.

Već protiv Rome bismo mogli da vidimo novi Juventusov napadački tandem. Paulo Dibala će biti na raspolaganju Alegrija i nije isključeno da vidimo u nedelju veče formaciju 4-4-1-1, sa Argentincem iza leđa Kjeze. Za razliku od Argentinca Alvaro Morata će se vratiti u stroj tek za okršaj sa Interom. I kada smo već kod Španca, sve je izvesnije da će sledećih par meseci biti presudno za njegov otkup, ali i za ostanak Dejan Kuluševskog u Kontinasi. Pomenuta dvojica, uz prodaju Arona Remzija i Adrijena Rabioa mogli bi da budu žrtvovani kako bi se obezbedila sredstva za angažman Dušana Vlahovića.

Na meču sa Romom, Alegri će imati problema sa veznim redom. Rabio je pozitivan na Kovid-19, Leonardo Bentankur će stići tek u subotu u Torino, Remzi je nepoznanica i pored toga što je igrao za Vels i postigao gol. Jedini čvrst oslonac u veznoj liniji je Manuel Lokateli.

Maks Alegri i Žoze Murinjo nisu nikada bili u dobrim odnosima, još od dolaska Portugalca na klupu Intera. Žoze nije svario što je 2008. godine Alegri, tada trener Kaljarija, dobio nagradu „Zlatna klupa“ kao najbolji trener u Seriji A. Murinjo se toliko naljutio da ga nije prošlo ni posle godinu dana pošto je odbio da primi „Zlatnu klupu“ kojom je nagrađen posle Alegrija.

Roma će u Torinu biti privilegovana jer sem Matijasa Vinje, Đalorosi nemaju u redovima igrače koji će se vratiti par sati pre početka meča na Aljanc stadionu. Problem Rome ostaje u defanzivnoj liniji pošto će Kris Smoling preskočiti utakmicu zbog povrede, a par Đanluka Mančini – Rodžer Ibanjez nije bio baš uverljiv na startu sezone.

Inače, mediji u Italiji otkrivaju da je Roma spremna da na sto stavi 6.000.000 evra kako bi dobila Zakariju iz Borusije Mehengladbah već u januaru. Murinjo je dao mandat generalnom direktoru Tijagu Pintu da proda Dijavaru ili Viljara i da deo zarađenog novca investira u Zakariju i pored toga što mu ugovor ističe sledećeg leta sa bundesligašem.

Koristeći entuzijazam koji se kreirao oko Murinja, Roma će biti prvi klub u Seriji A koji će pustiti u prodaju godišnje pretplatne karte. U Trigoriji očekuju da prodaju preko 20.000 sezonskih ulaznica budući da nisu podizali cene, naprotiv one su spuštene za pojedine sektore.

INZAGI ĆE BITI DOČEKAN APLAUZIMA, LACIO NAJSTARIJI TIM SERIJE A

Simone Inzagi će posle 22 godine provedene u Formelu, što kao igrač, što kao trener mlađih kategorija i prvog tima, prvi put doći na Olimpiko kao rival Lacija. Prema informacijama rimskih novinara, navijači Lacija, pogotovo militantni deo na severnoj tribini će ga dočekati aplauzima i sa transparentnom zahvalnosti. Predsednik Klaudio Lotito će biti među retkima koji neće aplaudirati i imaće namršteno lice jer on smatra da ga je Inzagi izdao, a izdaja se u njegovom svetu ne prašta.

Na veliki dvoboj u subotu, Lacio rizikuje da stigne bez dva stuba, a Inter da bude umoran. Naime, osim Frančeska Ačerbija koji je suspendovan zbog crvenog kartona protiv Bolonje, nastup Čira Imobilea je pod velikim znakom pitanja. Mnogi su mišljenja čak i da se ne radi o ozbiljnoj povredi, Imobile bi trebalo da preskoči meč sa Interom imajući u vidu rizik od povrede i da Lacio nema adekvatnu alternativu za njega.

Dobra vest za Lacio je povratak Matije Zakanjija. Ozdravljenje bivšeg igrača Verone omogućava Maurciju Sariju da igra sa Pedrom u ulozi tzv. lažne devetke. To jest sa trozupcem F. Anderson Pedro Zakanji.

Inače, Lacio ima najstariji tim u Seriji A objavila je Gazeta delo Sport. Prosek godina tima Mauricija Sarija je 29 godina i 72 dana, na drugom mestu je Sampdorija, a na trećem Inter sa prosekom od 28 godina i 306 dana. Od velikih timova najmlađe ekipe imaju Milan, čiji je prosek ispod 25 godina i Roma sa 26 godina i 145 dana.

20.45: (7,50) Estonija (3,70) Vels (1,60)

U Interu su pripremili čarter let koji bi trebalo da pokupi Južnomerikance i da ih dopremi u Milano pre popodnevnog treninga u petak, kako bi imali barem jednu priliku da probaju zamisli Inzagija u Apijano Đentileu pred meč sa Lacijom.

Inter već razmišlja i o budućnosti. Sa vrtoglavim napredovanjem Bastonija, uprava Nerazura namerava da već u januaru uzme Armanda Ica iz Torina i tako pripremi teren za prodaju Stefana De Fraja sledećeg leta što bi dalo „kiseonik“ završnom računu kluba. Oko Marcela Brozovića kruže kontradiktorne priče: jedni najavljuju da bi produžetak ugovora mogao da se dogodi već ove nedelje, dok drugi tvrde da će Hrvat biti među prvim pojačanjima Njukasla koji je postao vlasništvo prestolonaslednika Saudijske Arabije Muhameda ibn Salmana. Podsetimo, Brozović traži platu od 6.000.000 evra za produžetak ugoovora.

MILANU SA VERONOM ŽIVOT NIKAD NIJE LAK

Na San Siro dolazi „fatalna Verona“. Tim iz Veneta je odgovoran za najbolnije momente u istoriji Rosonera, ali su oni vezani uglavnom za stadion Bentegodi, tako da vlada optimizam da će Stefano Pioli i njegovim momci nastaviti trijumfalnu seriju. Dobro raspoloženje su popravili i signali koji stižu od Olivijea Žirua i Zlatana Ibahimovića, spremni da zaigraju protiv Verone, kao i od Davidea Kalabrije čija povreda nije tako ozbiljna i vratiće se veoma brzo na raspolaganje svom treneru, možda već u subotu.

Berićetan period Milanovih igrača se vidi i u nacionalnim selekcijama: Teo Ernandez je osvojio Ligu nacija sa Francuskom, Rafael Leao je bio među najzapaženijim igračima u Portugalu protiv Katara, dok je Simon Kjer zaokružio fantastičnu sedmicu, u kojoj je ušao na spisak kandidata za „Zlatnu loptu“ Frans Fudbala, sa golom protiv Moldavije. Kjerov partner u defanzivnoj liniji Fikajo Tomori je obukao dres Engleske posle dve godine i odigrao pola sata protiv Andore.

KANAVARO VIDI NAPOLI SA SKUDETOM NA KRAJU SEZONE

Fabrio Kanavaro u intervjuu za Gazetu tvrdi da Napoli ima sve potrebne karte da osvoji skudeto, uz preciziranje da će borba sa Milanom i Interom biti bespoštedna do kraja. Bivši kapiten Azura smatra i da će se Juventus umešati u borbu za titulu prvaka i pored akumuliranog zaostatka u prvih sedam kola. Bivši defanzivac Parme, Intera, Juvea, Real Madrida je zapazio da se Lučano Spaleti promenio u pozitivnom smilslu i da je uspeo da sačuva dopadljivost igre obogaćujući je konkretnošću koja mu je nedostajala. Kanavaro je naveo primer utakmice protiv Fjorentine da bi ukazao na sposobnost Spaletijevog Napolija da u hodu menja stil igre i da se prilagođava datom momentu. „Sa Osimenom, Insinjeom i Fabijanom Ruizom Napoli daje ideju da može da postigne gol u svakom momentu, dok Angisa i Kalidu Kulibali ostavljaju utisak da se radi o neprobojnom zidu“, dodao je Kanavaro.

U međuvremenu su za Spaletija stigle nove dobre vesti. Posle oporavka Dijega Demea i Stanislav Lobotka je pregrmeo povredu i spreman je za povratak na teren. Šef stručnog štaba će imati slatke muke da izabere kako srednji red, tako i napadački trio s obzirom na to da i Dris Mertens ima još mnogo toga da kaže.


tagovi

Buongiorno ItaliaFederiko Kjeza

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara