Paulo Dibala (©Reuters)
Paulo Dibala (©Reuters)

Buongiorno Italia: Dibala umesto Totiju, uzeo broj Matiću

Vreme čitanja: 7min | uto. 19.07.22. | 13:46

Veliki igrači imaju “istetoviranu” desetku na leđima bez obzira koji je broj na dresu

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Rima

“Paulo Dibala će tek sada osetiti šta znači ljubav navijača”, napisao je jedan od doajena rimskog sportskog novinarstva Đankarlo Doto. "Dibalomanija" je već zahvatila kompletno žuto-crveni deo Večnog grada. Već mu se predviđa da će posle Falkaa on biti sledeći “kralj Rima”, a poznate pevačice i glumice, inače navijačice Rome, već se kandiduju da budu nove Sabrine Ferili, i proslave buduće titule sa striptizom za navijčake mase. 

Izabrane vesti

Entuzijazam navijača Đalorosih koje je prošle godine rasplamsao Žoze Murinjo ušao je u novu fazu o čemu svedoči blizu 40.000 prodatih godišnjih ulaznica i reakcija na dovođenje Dibale

Angažovanje Argentinca je bilo neophodno za ambijent Đalorosih imajući u vidu rivalstvo sa Laciom, koji je u prethodnih desetak dana zatvorio nekoliko važnih poslova i prilično pojačao tim na raspolaganju Mauricija Sarija. Jedina mala senka na veliku razdraganost je priča da u Dibalinom ugovoru postoji raskidna klauzula, prilično niska (navodno 20.000.000 evra). Niska klauzula je bila ključni uslov da Argentinac prihvati manju platu od one koju je tražio kao i da njegov menadžer Horhe Antun pristane na mnogo manju proviziju od one koju je mislio da uzme. 

Dibala će nositi dres sa brojem 21 koji mu je velikodušno prepustio Nemanja Matić koji će igrati sa osmicom na leđima. I pored najava i blagoslova Frančeska Totija, Dibala nije želeo da uzme desetku. Taj njegov gest se tumači veoma pozitivno jer pokazuje da je Hoja čvrsto nogama na zemlji, ali i da shvata da bi za njega bilo kontraproduktivno da svakodnevno bude izložen poređenjima, dodali bismo neadekvantnim, sa kapitenom Rome po antonomaziji. 

Fabio Kapelo i Klaudio Ranijeri dvojica bivših igrača i trenera Rome su pozdravili sa velikim oduševljenjem dolazak Dibale. Kapelo je istakao da kada je u formi, naravno, i dalje je igrač koji pravi veliku razliku na terenu dok je Ranijeri rekao da je Dibala jedan od poslednjih izdanaka  loze “velikih desetki”. Iskusni trener je aludirao da veliki igrači imaju “istetoviranu” desetku na leđima bez obzira koji je broj na dresu. 

Valter Sabatini, koji je sa Mauricijom Zamparinijem otkrio Dibalu i doveo ga iz Argentine u Palermo nema sumnji: “Paulo je poslednja prava desetka u Italiji. Imaće neverovatan uticaj na ishod sledećeg šampionata. On će biti istinski krak sledeće sezone”, predviđa Sabatini

Dolazak Dibale je neizbežno inicirao i veliku raspravu kako bi Roma trebalo da igra sa njim na terenu, odnosno da li je kompatibilan sa Zaniolom i da li je bolje igrati sa Paulom u ulozi ofanzivnog plejmejkera ili drugog špica koji polazi sa desnog boka. 

U prošloj sezoni Roma je igrala najčešće u formaciji 3-4-2-1, par puta je Murinjo poslao na teren i formaciju u postavci 3-4-1-2, a tu je i Žozeov specijalitet 4-2-3-1 koji bi, u teoriji, bio najprikladniji da Dibala i Zaniolo igraju zajedno. Naravno, tu je i 3-5-2. 

Pitanje koje se često postavlja danas je da li Zaniolo, Dibala i Pelegrini mogu da igraju zajedno iza leđa Abrahama, odnosno kakav profil igrača na sredini terena i bekova bi mogao da “uravnoteži” četvorku u napadu. 

Od Fridkinovih se sada očekuje da zadrže Nikoloa Zaniola, a od Murinja da pronađe najbolju formulu da Zaniolo i Dibala mogu da koegzistiraju na terenu. Eventualni odlazak Zaniola bi imao negativan efekat na atmosferu koja se kreirala oko Rome u poslednjih 48 sati, čega su, čini se, američki vlasnici svesni. 

Kako god bilo, Zaniolo se iz Rome ne mrda bez 50.000.000 evra. Juventus i par klubova iz Premijer lige koji su pokazali interesovanje nisu se ni približili pomenutoj granici. Ali, to ne znači da neće, pogotovo Juve “naoružan” sa 80.000.000 evra od prodaje De Lihta

Dibala će biti zvanično predstavljen kao novi igrač Rome 6. avgusta, dan pre meča sa Šahtjorom koji će biti poslednja provera pred početak novog šampionata Serije A. 

BREMEROVA JE POSLEDNJA 

Sve je u rukama Glejsona Bremera. Štaviše, jedina nada Intera da vidi Brazilca u svojim redovima je njegova čvrsta volja, ako postoji, da igra u dresu Nerazura. Inter je definisao svoju poslednju ponudu: 30.000.000 evra, plus bonusi i Kazadei. Ukupna vrednost transfera bi bila između 40 i 45.000.000 evra, zavisi od vrednosti koja se da talentovanom igraču Intera. 

Juventus, imajući u vidu novac od prodaje De Lihta Bajernu, može lako da ponudi malo više od Intera za Bremera. Ne treba računati mnogo na rivalstvo Torina i Juventusa, ono nema nikakve sličnosti sa onim u Večnom gradu između Rome i Lacija. Nezamislivo je da Sergej Milinković Savić sutra bude prodat Romi ili Leonardo Spinacola Laciju (Pedro je raskinuo ugovor sa Romom pre nego što je prešao u Lacio prošle godine, odnosno bio je slobodan igrač

Iz Torina u Juventus je prešlo nekoliko veoma važnih igrača Granata u prošlosti, od Alda Serene preko Đanluke Pesota i Federika Balcaretija do kapitena Anđela Ogbone

Dakle, predsednik Torina Urbano Kairo, u to nema sumnje  izabraće klub koji mu punudi više novca, Juve ili Inter,  prepreka može da bude samo Bremer, to jest ako Brazilac na delu pokaže ono što je iskazivao rečima i gestovima na društventim mrežama u poslednje vreme. 

Pored Bremera, Juventus je voljan da angažuje i Nikolu Milenkovića i tako kompletira grupu centralnih bekova. Sa Bremerom i Milenkovićem u najboljim godinama (25), mladim i perspektivnim Gatijem i iskusnim Bonučijem, Juve bi imao respektabilnu odbranu. 

Kuriozitet je da bi Inter i Juventus mogli da se “sudare” i oko Nikole Milenkovića. Srpski reprezentativac automatski postaje jedan od validnih alternativa za Inter u scenariju po kojem Bremer odlazi u Juve, a PSŽ na kraju odluči da plati 70.000.000 Milana Škrinjara

Milenkovićeva komparativna prednost u odnosu na druge igrače je što može da igra na svim pozicijama u zadnjoj liniji - bez obzira da li je odbana sa tri ili četiri elementa - osim u ulozi levog beka, jedina u kojoj nije nastupao u Fjorentini. 

U Interovoj orbiti interesovanja pronalazimo i imena Akanjija iz Borusije Dortmund i Demirala iz Atalante. Turski reprezentativac bi mogao da postane deo pregovora o prelasku Pinamontija u redove Boginje i moglo bi da dođe do razmene uz određenu doplatu vicešampiona Italije. 

ZANIOLO, BELOTI, PAREDES I NARAVNO - MORATA 

U Torinu se i dalje priča o Nikolou Zaniolu  i predviđa se da će “sapunica Zaniolu u Juventusu” trajati sve do kraja prelaznog roka sa neizvesnim ishodom do samog kraja. Između dva kluba postoji još uvek veliko razmimoilaženje u vrednovanju igračkog kartona italijanskog reprezentativca, kao i oko formula kako bi posao mogao da bude završen: Roma traži samo keš, Juve bi želeo, po svaku cenu, da ubaci barem jednog igrača kao delimičnu kontrapartiju. 

Bremer nije jedini igrač Torina koji bi mogao da obuče dres Juventusa u sledećim danima pošto je i Andrea Beloti jedan od kandidata za ulogu zamenika Dušana Vlahovića u špicu napada Stare dame. Naravno, u glavi Maksa Alegrija prioritet je treći povratak Alvara Morate u Kontinasu, ali da bi se to dogodilo potrebno je da Atletiko Madrid spusti cenu za španskog napadača. 

Juve nastavlja da pregovara sa PSŽ-om oko Leandra Paredesa. Sportski direktor Federiko Kerubini se nadao da će Parižani pristati na razmenu Paredes - Ken, ali je njegov kolega, novi direktor PSŽ Kampos, prilično hladan na tu ideju. 

U svakom slučaju, ostaje otvoreno pitanje režisera igre Juventusa, pošto i pored velikog broja veznih igrača na raspolaganju Maks Alegri nema nijednog sa karakteristima metronoma na sredini terena. 

MALDINIJEV ULTIMATUM BRIŽU

Klepsidra Paola Maldinija se ispraznila. Tehnički direktor Milana dao je rok od 72 sata Brižu da se izjasni o ponudu za kupovinu Šarla De Ketelarea. Milanova poslednja ponuda je formulisana na sledeći način: 28 miliona evra odmah, tri miliona evra kroz lake bonuse, što će reći da su sigurni, plus još jedan milion kroz relativno lako dostižnu premiju, sveukupno: 32.000.000.ž

Saveznik Maldinija u podizanju glasa u pregovorima sa Belgijancima je upravo De Ketelere koji je prelomio da obuče dres Milana i ne želi ni da uzme u razmatranja ponudu Lidsa. Podsetimo, engleski klub je stavio na sto 37.000.000 evra. 

Posao oko De Ketelarea mora da se brzo preseče iz dva razloga: do početka prvenstva je ostalo samo 25 dana i Milan mora da odgovori svojim takmacima. Inter je doveo Lukakua, Juve Pogbu, Roma Dibalu, a Milan, zasada, Origija. Transfer De Ketelarea je neophodan i za dizanje morala u Milanelu i među navijačima Rosonera. ,

Zbog fokusiranja na De Ketelarea, Milan nije nikada uzao u ozbiljno razmatranaj angažovanje Paula Dibale i ako bi se izjalovio posao oko dovođenja Belgijanca, Maldini i Masara bi morali da pokažu veliku inventivnost da pronađu ofanzivnog plejmejkera na nivou ambicija kluba. 

JURIĆ LANSIRA RADONJIĆA 

Ivan Jurić demantuje iz godine u godinu stereotip da Hrvati i Srbi ne mogu zajedno. Mogu i te kako. Posle Darka Lazovića, Ivana Ilića i Saše Lukića, hrvatski stručnjak ima nameru da regeneriše i lansira još jednog srpskog fudbalera Nemanju Radonjića. Gazeta delo Sport objavljuje danas priču u kojoj se objašnjava zašto bi Jurićev Torino mogao da bude pravi ambijent u kome bi Nemanja mogao da se preporodi. 

“Svi za Radonjića:  Jurićeva podrška i prijateljstvo sa Lukićem za osvajanje Torina”, recituje naslov teksta kojim se najavljuje da će večeras Radonjić biti starter u timu na prijateljskom meču sa Ajntrahtom. Štaviše, Radonjić će večeras igrati kao prvi špic jer su Sanabrija i Pelegri van pogona. 

Kao ključni elementi se navode činjenica da Jurić veruje u Radonjića i da je stavio fokus na njegovo uklapanje u igru Granata u ovom delu prirprema. Na taj način kormilar Torina je na konkretan način stavio do znanja da on i klub računaju na Radonjića. Reč je o poverenju i odnosu  koji je Nemanji nedostajao u Marseju i zbog čega, tvrdi Gazeta, nije mogao da iskaže kompletno svoj potencijal. 

Sa Jurićevim supernadzorom i pod zaštitnim krilom kapitena Torina Saše Lukića, Radonjić je u idealnoj situaciji da izbrusi svoj talenat koji je ostao neiskazan još od vremena kada ga je Roma dovela kao tinejdžera u Večni grad. Ako je Jurić pronašao prave žice za lansiranje Lazovića, Ilića i Lukića, ne treba sumnjati da će uspeti i sa Radonjićem. 


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara