Paulo Dibala (©Reuters)
Paulo Dibala (©Reuters)

Buongiorno Italia: Dibalu svi hoće, ali ga niko ne uzima! Cela Italija čeka štopere

Vreme čitanja: 7min | pon. 11.07.22. | 13:20

Ačerbi podelio navijače Lacija, Napolijev presing na Kulibalija...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Paulu Dibalu bi svi, ali svako iz svog razloga nije ni blizu da napravi presudni korak i angažuje Argentinca. Vreme prolazi, a Hoja je i dalje bez kluba i pored toga što do početka novog šampionata nedostaje malo više od mesec dana (Serija A počinje 13. avgusta).

Izabrane vesti

Generalni direktor Bepe Marota je sve utanačio sa Dibalom, ali su ostale dve velike prepreke. Prva mnogo jednostavnija, provizija za Dibalinog menadžera Horhea Antuna i druga komplikovanija oslobađanje mesta u igračkom parku Nerazura. Simone Inzagi u ovom momentu ima čak šestoricu napadača na raspolaganju (Lukaku, Lautaro, Džeko, Korea, Sančez i Pinamonti).

Jasno je da Pjero Auzilio i Marota moraju da prodaju Andreu Pinamontija, da se oslobode Aleksisa Sančeza (ove nedelje će biti nastavljeni pregovori uz bogatu otrpemninu za Čileanca, najmanje pet miliona evra) i da smeste Edina Džeka ili Hoakina Koreu u neki drugi tim. Potrebno je da se slože sve te kockice da bi se otvorila vrata Apijano Đentiea za Dibalu.

Dakle, Inter od Dibale traži da ima strpljenja i vreme, dve stvari koje nije lako garantovati kada je posredi igrač od 29 godina i bez kluba. Na strani Intera je što je jedini klub koji je spreman i voljan da zadovolji ekonomske apetite Dibale, a to je godišnja plata od barem sedam miliona evra.

Da je do Žoze Murinja, Paolo Dibala bi već bio u Trigoriji i pakovao bi kofere za odlazak na pripreme u Portugal. Međutim, Đalorosi ne mogu da garantuju sezonska primanja Dibali koje je imao u Juventusu i koje bi želeo da nastavi da ima i u novom klubu, ako već ne može da ih poveća.

Dodatna barijera je i nerešeno pitanje Nikoloa Zaniola. Roma i talentovani Italijan su pred razvodom i obe strane su željne da prekinu saradnju već ovog leta. Nedostaje vrlo važan detalj da bi se realizovala njihova nemara: adekvatna ponuda. Drugi klubovi su samo iskazivali interesovanje za Zaniola, ali niko, uključujući i Juve, nisu stavili na sto konkretnu cifru.

Bez Zaniola u Trigoriji i uz inovativnu formulu plaćanja uz bonuse i premije Roma bi mogla da sebi priušti Dibalu, a da ne dovede u pitanje plafon za plate igrača koja ne prelazi pet miliona evra.

Napoli pažljivo prati sve što se događa oko Dibale. U prelaznom roku u kome su Azuri već ostali bez Lorenca Insinjea, a rizikuju da vide leđa i Kalidua Kulibalija, Fabijana Ruiza i Drisa Mertensa, već samo pojavljivanje imena Dibale kao mogućeg pojačanja tima iz Napulja rasplamsava entuzijazam. Hoja nije „El Pibe de oro“, ali Argentinac u dresu Napolija sa datim karakteristikama je već dovoljan motiv za godišnju pretplatnu kartu.

Kao i Roma, i Napoli bi morao da se dovija oko plate Dibale kako ne bi obesmislio uspostavljanje plafona za plate gazde kluba Aurelija De Laurentisa. Na ruku dolasku Dibale ne ide ostanak Kalidua Kulibalija jer bi to značilo da je za Senegalca napravljen izuzetak i da mu je data plata od 6.000.000 evra. Sa Dibalom to više ne bi bio izuzetak i samo dvojica fudbalera bi koštala kasu Napolija više od 25.000.000 evra po godini.

Kako god bilo, Napoli je tek treća opcija za Dibalu, iza Intera i Rome.

Tehnički direktor Milana Paolo Maldini je odlučio da igra na kartu Šarla De Ketelerea. Rosoneri će insistirati do kraja na Belgijancu i vrlo je verovatno da će platiti traženih 35.000.000 evra, ostaje da se vidi samo kroz koje formule, rate, bonusi ili kombinacija.

Dibala, za koga bi, gledajući igrački kadar i sistem igre Stefana Piolija, Milan možda bio i najbolje rešenje, naravno isključivo sa sportskog aspekta, tek je alternativni izbor. Naime, samo u slučaju da pregovori o De Ketelereu ne uđu u luku, Milan bi mogao da se fokusira na Dibalu.

De Ketelere nije samo prvi izbor zbog godina i perspektive već i zato što njegova plata ni izbliza ne bi bila tako velika kao Dibalina. Takođe, ni Milan nije spreman da plati sedam miliona evra godišnje. Nisu želeli da naprave izuzetak za Đanluiđija Donarumu, zašto bi za Dibalu.

DEFANZIVCI U CENTRU PAŽNJE

Matijs De Liht (©Reuters)Matijs De Liht (©Reuters)

Matijs De Liht, Milan Škrinjar, Kalidu Kulibali, Glejson Bremer, Frančesko Ačerbi, Alesio Romanjoli i Nikola Milenković su i dalje u centru pažnje jer i dalje, zvanično, nisu promenili klub.

Svi klubovi koji su završili šampionat u prvoj polovini tabele, osim Rome, na putu su da promene svoje dominantne ili važne defanzivce. Od prodaje De Lihta, Škrinjara i eventualno Kulibalija zavisi u dobroj meri veliki deo operacija u Seriji A jer bi transferi pomenutih centralnih bekova proizveli lanačnu reakciju upumpavajući svežih 200.000.000 evra u Seriju A.

Keš je ono što hronično nedostaje italijanskim klubovima. Gotovo sve operacije do sada su bile pozajmice ili transferi igrača bez obaveze plaćanja obeštećenja. Jedina tri kluba koji su potrošili par desetina miliona evra su Fjorentina, Lacio i Monca.

Sportski direktor Bajerna Braco Salihamidžić je u Torinu i očekuje se da dođe do ubrzanja pregovora oko prelaska De Lihta u Minhen. Ponuda Bajerna još uvek ne zadovoljava Juventus, 70.000.000 evra plus bonusi, dok su De Lihtovi menadžeri relativno zadovoljni ponuđenom platom: 18.000.000 evra bruto, plus bonusi.

U Kontinasi su svesni da će biti veoma teško, gotovo nemoguće, stići do Kulibalija i Bremera, uzeli su u razmatranje mogućnost da angažuju Presnela Kimpembea, Gabrijela Magaljaeša, Manuela Akanđija i Milenkovića.

Inter i PSŽ bi trebalo u sledeća 24 sata da postignu i definitivan dogovor oko prelaska Škrinjara na Park prinčeva. Kristališe se kompromis na 65.000.000 evra. Podsetimo, Inter je želeo 70.000.000, a PSŽ je nudio 55.000.000 plus Julijan Draksler ili neko drugo ime sa dugačke transfer liste šampiona Francuske.

Prodaja Škrinjara za veću sumu od očekivane olakšala bi Interu odluku da potroši više za dovođenje Bremera. Nerazuri su programirali da izdvoje najviše 25.000.000 evra za prelazak Brazilca. Budući da predsednik Torina Urbano Kairo traži 40.000.000 moguće je da se dve strane nađu negde na sredini.

Povećanje cene transfera Bremera udaljava Nikolu Milenkovića od Intera. Srpski defanzivac košta oko 15.000.000 evra i u Apijano Đentileu su priželjkivali da dovedu Bremera i Blekija za 40.000.000 najviše. Sa podizanjem uloga u kupovini Bremera logično je da Marota i Auzilio počinju da uzimaju u razmatranje i druge solucije, to jest defanzivce čija cena ne prelazi par miliona evra.

NAPOLIJEV PRESING NA KULIBALIJA

Kalidu Kulibali (©Reuters)Kalidu Kulibali (©Reuters)

Nije lako pohvatati sve konce razmišljanja i logike Aurelija De Laurentisa. Gazda Napolija je sa sebi svojstvenom nadmenošću tretirao pregovore sa Kulibalijem oko produžetka ugovora više od godinu dana. Vrhunac je bio kada mu je na jednom prijemu napisao ponudu za novu platu na ceduljici (3.500.000). Kulibali je elegantno pozvao De Laurentisa da se obrati njegovom menadžeru.

Posle pomenute ponude, gotovo duplo manje od aktuelne plate Kulibalija (6.000.000 evra), patron Napolija je povećao cifru na 4.500.000 da bi na kraju, kada je video da je vrag odneo šalu i da bi Senegalac mogao da završi u Juventusu, Čelsiju ili Barseloni, konačno stavio na sto brojku o kojoj može da se pregovara.

Da sve bude grotesknije sa bonusima plata Kulibalija bi mogla da poraste do sedam miliona evra, a punuđeni ugovor bi istekao 2027. godine sa opcijom da bude produžen za godinu dana ili da Senegelac svlačionicu zameni za kancelariju funkcionera tima u Kastel Volturnu.

Kulibali je uzeo vreme da razmisli, ali kako stvari stoje K2 će ostati „fudbalski vrh“ u Napoliju.

AČERBI PODELIO NAVIJAČE LACIJA

Frančesko Ačerbi (©Reuters)Frančesko Ačerbi (©Reuters)

Frančesko Ačerbi ima odbrojane sate u dresu Lacija. Incidenti, uvrede, pogrdna skandiranja militantnog dela tifozerije Lacija na račun stuba odbrane Nebeskoplavih nedvosmisleno ukazuju da je teško zamisliti suživot Ačerbija i severne tribine Olimpika u predstojećoj sezoni.

Podrška Ačerbiju od simpatizera Lacija, koji nisu navijači po profesiji već iz ljubavi, ne menja mnogo na stvari. Reprezentativac Italije neizbežno se pibližava izlaznim vratima. Već bi sve bilo završeno da je Ačerbi prihvatio ponudu Monce, međutim on želi da iskoristi postojeću situaciju u tri velika kluba sa severa i da završi karijeru u Juventusu, Milanu ili Interu.

Taj izbor Ačerbija je naljutio Klaudija Lotita pošto mu je izmakla prilika da zaradi pet miliona evra koliko su Silvio Berluskoni i Adrijano Galijani bili spremni da daju za Ačerbija. Juve, Inter i Milan nemanju nameru da plate obeštećenje Lotitu jer već smatraju da je veliki ustupak to što žele da garantuju visinu plate Ačerbiju koju mu predviđa ugovor sa Lacijom do 2025. godine.

Današnji dan bi trebalo da bude taj u kome će se staviti konačno fraza „happy end“ na pregovore sa Alesiom Romanjolijem, a blizu smo i definisanja prelaska golmana Specije Ivana Provedela, dok će Maksimijano sutra obaviti medicinske preglede i potpisati ugovor sa Lacijom.

Sve je neizvesno sa Vedadom Murićijem. Briž je odustao u poslednjem momentu od kupovine bivšeg igrača Fenerbahčea. Mauricio Sari ne želi Murićija u Auroncu što je direktan signal da ga ne vidi na spisku igrača Nebeskoplavih za sledeću sezonu, tako da je Vedat ostao u Rimu čekajući da mu njegovi menadžeri pronađu novi klub.


tagovi

Buongiorno ItaliaMatijs de LihtPaulo DibalaFrančesko AćerbiKalidu KulibaliNikola Milenković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara