Lautaro i Di Marija (© AFP)
Lautaro i Di Marija (© AFP)

Buongiorno Italia: Dobri i loši Argentinci, erotski Napoli

Vreme čitanja: 6min | čet. 29.12.22. | 13:17

Makalister ne isključuje Sergeja, prvi znaci starenja Imobilea

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Paulo Dibala i Lautaro Martinez su se vratili danas u Italiju dok će Leandro Paredes i Anhel Di Marija stići u Torino tek sledećeg ponedeljka, odnosno drugog dana 2023, dva dana pred nastavak prvenstva.

Izabrane vesti

Zvanično, Paredes i Di Marija su dobili zeleno svetlo od Maksa Alegrija da produže boravak i slavlje u Argentini posle titule prvaka sveta. Ta odluka Alegrija uz fotografije koje su objavili na društevnim mrežama Pol Pogba i Huan Kvadrado kako uživaju u snežnim čarolijama u Alpima (obojica su na listi povređenih fudbalera) su rasplamsali polemiku.

Prst u oko navijačima Juvea je povratak Dibale i Lautara Martineza koji su se iskrcali u Rimu, odnosno Milanu, dan ranije nego što je to bilo predviđeno, jer i jedan i drugi žele da igraju u sredu protiv Bolonje i Napolija.

Di Marija je već bio pod sumnjom da je došao u Juventus kako bi uzeo novac i pripremio se za Mundijal i da je već u glavi u Rosariju gde želi da završi karijeru. Paredes je toliko razočarao da je sada već sigurno da u junu neće biti otkupljen od PSŽ-a. Pogba nije odigrao ni minut u dresu Juvea od kada se vratio, inkasirao je već pet miliona evra i povrh svega objavljuje fotografije kako se zabavlja na snegu. Kvadrado je manje drastičan slučaj. Kolumbijac se uvek ponašao besprekorno tako da je sve iznenadio njegov video na sankama koje vuku psi imajući u vidu da nije na raspolaganju trenera.

Paulo Dibala je dočekan na Fjumičinu kao da je tek došao u Romu. I pored toga što je sleteo u cik zore na aerodromu je bilo nekoliko desetina navijača. Dibala je nagradio njihovu vernost dajući na desetine autografa i pristajući na selfije i fotografije. Od Dibale mnogo očekuju u Romi. Brojevi nedvosmisleno pokazuju da Đalorosi postižu duplo više golova sa Hojom na terenu i posledično osvajaju pola boda više u proseku po utakmici: sa Dibalom dva boda, bez njega jedan i po bod.

Lautaro Martinez je pre nego što je poleteo iz Buenos Ajresa zvao Simonea Inzagija i izvestio ga da je trenirao svih prethodnih dana i da želi da igra protiv Napolija i pored toga što mu zglob i dalje pravi probleme. Sa takvim stavom Martinez je bacio u slatke muke Inzagi jer će morati da bira dvojicu napadača u konkurenciji trojice (Lukaku, Džeko i Martinez).

JUVE JE I DALJE MAGNET

Uprkos svim nedaćama i problemima koji su zadesili Juventus, Stara dama je i dalja prvilačna destinacija za fudbalere visokog ranga. Posle priča o Sergeju Milinković Saviću i njegovoj želji da pređe u redove Bjankonere, i Aleksis Makalister je odgovorio pozitivno na interesovanje Juventusa i pokazao spremnost da se preseli u Italiju.

Torinski klub želi da proda Vestona Mekenija i da upotrebi novac od transfera Amerikanca za dovođenje veznog igrača Brajtona. Klub Roberta de Zerbija nije podigao barikade i ne želi da blindira Mekalistera, naprortiv, hioće da iskoristi povoljan momenat da proda što skuplje Argentinca, već u januaru. Ideja premijerligaša je da napravi licitaciju kako bi podigao maksimalno cenu friškog prvaka sveta.

Dolazak Makalistera ne utiče na planove Juventusa da dovede Milinković Savića. Naprotiv, reč je o komplementarnim igračima koji bi se savršeno uklopli u vezni red najtrofejnijeg kluba Seriji A.

Dobre vesti za Alegrija stižu od Federika Kjeze. Italijanski reprezentativac će moći da odigra par desetina minuta protiv Kremonezea a cilj je da bude u strartnoj postavi protiv Napolija polovinom januara.

ŽIRU I LEAO, PRODUŽETAK VERNOSTI SVE BLIŽI

Žiru i Leao (© Reuters)Žiru i Leao (© Reuters)

Francuski centarfor Olivije Žiru nije nikada krio nameru da zatvori karijeru u Milanu. Ponuda Rosonera za produžetak ugovora biće oberučke prihvaćena tim pre što će 37-ogodišnji napadač nastaviti da prima, više-manje istu platu. Govorimo o cifri od 3.200.000 evra po sezoni.

Malo je komplikovanija priča oko nastavka saradnje sa Rafom Leaom. U Milanelu su svi protumačili poslednje objave na društvenim mrežama Portugalca kao eksplicitan znak da želi da ostane u Milianu i potpiše novi ugovor. Čini se da nije problem plata, ponuda Milana (6.000.000 evra plus bonusi) koliko dug koji Leao ima prema Sportingu iz Lisabona i želeo bi da ga plati neko drugi, Milan ili novi klub u koji bi eventualno prešao.

VREME PROLAZI I ZA IMOBILEA

Lacio je u prethodnih šest godina bio bezbrižan na poziciji centarfora. Čiro Imobile je garantovao sve: golove, asistencije, kvantitet i kontinuitet. U poslednje dve godine su registrovani prvi jasni signali „starenja“ kapitena Lacija. Imobile i dalje ima, više-manje, isti prosek golova po utakmici. Problem je što Čiro igra daleko manje nego ranije, odnosno povređuje se češće i lakše.

Prvi put od kada je došao u Lacio Imobile je u jednoj kalendarskoj godini odigrao manje od 30 mečeva, to jest 27. Podatak je veoma značajan jer Lacio sa Imobileom osvaja 2,2 boda po meču, bez njega jedan i po. Svih prethodnih godina Lacio nije želeo da kupi ozbiljnu alternativu Imobileu jer Italijan ne podnosi konkurenciju i njegov eksplicitni zahtev je bio da ne anagažuju igrača koji bi mogao da ugrozi njegov status. Dosada su Lotito i Tare poštovali taj kapric Imobilea jer je garantovao efikasnost.

Na ulasku u 33. godinu života logično je da se poveća rizik od povreda i dužih odsustva za Imobilea. Otežavajuća okolnost za Imobilea je što je njegov stil igre veoma zahtevan, traži puno energije i top formu.

Mauricio Sari je sa Felipeom Andersonom u ulozi lažne devetke kreirao alternativu za Imobilea u ovoj sezoni, ali će sledećeg juna Nebeskoplavi morati da pronađu klasičnog centarfora koji je spreman da prihvati rizik da provede veći deo sezone na klupi a da bude spreman kao zapeta puška kad je potrebno. Imobile je nezasit kada su u pitanju rekordi i pošto-poto želi da postane igrač koji je osvojio najviše Zlatnih kopački u istoriji, nedostaje mu još jedna titula najboljeg strelca prvenstva, zato će insistirati da igra čak i na jednoj nozi, ako treba.

EROTSKI NAPOLI

Valter Sabatini je u svom stilu opisao fudbal koji praktikuje Napoli Lučana Spaletija: “Napoli igra erotski fubal, senzualan, veoma blizu erotizma. Spaletijev tima igra jer uživa da igra. Kvarachelija je kao mladi pastuv kojem kad popustite dizgine leti poljanom pokazujući svoje čelične mišiće. Žao mi je što ga nisam ja otkrio“, iskren je bio Sabatini.

Inače, bivši sportski direktor brojnih klubova u Seriji A nema sumnju da će Napoli osvojiti skudeto, ali da će Juve, Inter i Milan biti u trci do kraja.

Napoli je odbio ponude Mančester junajteda i Liverpula koji su želeli da angažuju već u januau Kim Minjaea, a i sam fudabler ne želi da napusti Napoli ove zime, jer oseća da ispisuje stranice istorije u novom klubu. Kim želi da osvojio skudeto sa Napolijem i zatim da razmisli šta i kako dalje.

Podsetimo, Kim u ugovoru ima raskidnu klauzulu koja važi samo u jun mesec i isključivo za inostranstvo. Sportski direktor Napolija Kristijano Đuntoli je objasnio da se radi o posebnoj klauzuli koja može da donese u kase kluba između 50.000.000 i 80.000.000 evra.

Imajući u vidu interesovanje nekoliko bogatih klubova Napoli će, ako reprezentativac Južne Koreje odluči da ode, pokušati da napravi licitaciju kako bi maksimalizovao cenu i približio se cifri od 80.000.000 evra.


tagovi

Lautaro MartinezAnhel Di MarijaLeandro ParedesOlivije ŽiruRafael LeaoĆiro ImobileSergej Milinković SavićNapoliValter SabatiniPaulo Dibala

Obaveštavaj me

Juventus
Lacio
Milan
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara