Buongiorno Italia: Fantastična Atalanta, profitirala 200.000.000 evra na fudbalskoj pijaci, a i dalje ima strašan tim

Vreme čitanja: 7min | pet. 29.01.21. | 12:46

Prelistavanje dnevne štampe na Apeninima


(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Izabrane vesti

Razmena DžekoSančez je glavna priča u italijanskim medijima i svi se slažu da bi to bio odličan posao za Inter i očajan za Romu. Korijere delo Sport ide toliko daleko da čitav posao krsti “nepristojnom ponudom”. Piše se i o nameri Zlatana Ibrahimovića da protiv tima prijatelja Siniše Mihajlovića postigne svoj 500. gol u karijeri, a da Romelu Lukaku želi da prekine najduži golgeterski post u Seriji A otkako je došao u Inter: traje četiri kola. Rimski Korijere osim što najavljuje neverovatno brz oporavak Luisa Alberta, biće spreman za meč sa Atalantom, objavljuje vrlo interesantnu uporednu analizu učinka Atalante i Lacija u prelaznim rokovima u eri Gasperinija i Inzagija. Rezultat je totalno na strani Boginje: gotovo 400 miliona je inkasirano od prodaje igrača dok je za pojačanja potrošeno malo više od 200.000.000 evra.

LA GAZZETTA DELLO SPORT


“Džeko, Interovo iskušenje”, tvrdi Gazeta da su pregovori Intera i Rome o razmeni Džeka i Sančeza razbuktali strasti u finišu prelaznog roka. U podnaslovu se kaže da je prepreka za zaklučenje posla razlika u porezima na platu koje dva kluba plaćaju za Čileanca i napadača Bosne i Hecegovine. Naime, Nerazuri su iskoristili poreske olakšice (plaćaju duplo manji porez na neto plate igrača) predviđene za fudbalere koji izaberu Italiju za mesto prebivališta i ostanu najmanje dve godine na Apeninskom poluostrvu. List tvrdi da je razmenu predložila Roma, pošto je odnos između Fonseke i Džeka definitivno kompromitovan, a veliki klubovi u inostranstvu, koji bi mogli da plate godišnja primanja napadača reprezentacije BiH, nisu pokazali zainteresovanost. Način da se reši pitanje razlike u platama je da Roma uzme i Pinamontija ili golmana Radua i tako pokrije razliku.

Bepe Bergomi je izjavio da bi dolazak Džeka u Inter bio veliko pojačanje mada bi Konte morao da poradi na ravnoteži tima: “Ako Edin dođe motivisan da udari šampionski pečat na svoju karijeru onda će biti oružje više i igrač koji donosi razliku na terenu”, smatra legendarni kapiten Nerazura.

Na istom tragu je i komentar Gazete u kome se tvrdi da bi dolazak Džeka u Inter bio potez koji bi promenio raspored snaga u borbi za šampionsku titulu u korist Nerazura. Eventualni problem bi mogao da bude redimenzioniranje Lautara Martineza pošto se pretpostavlja da bi Konte mogao da forsira tandem Džeko-Lukaku, odnosno da je Bošnjak kompatibilniji u napadu sa Big Romom.

"Ibra, sutra sa Milanom u jurišu na 500-i gol u karijeri protiv prijatelja Siniše", najavljuje se sutrašnji sudar Bolonje i Rosonera na Dalari. U tekstu se kaže da je klub stao na stranu Ibre posle derbija i sukoba sa Lukakuom i da Šveđanin želi da se oduži svojim jubilarnim golom. U tekstu se otrkiva i da je Zlatan tražio oproštaj od saigrača što ih je zbog svoje nepromišljenosti ostavio sa igračem manje više od pola sata protiv Intera. List podseća da će protiv Milana, Siniša Mihajlović proslaviti dve godine na klupi Bolonje.

"Napoli ponovo peva. Stigao poker, Gatuzo napreduje i upozorava: ne pada mi na pamet da dam otkaz", naslov je izveštaja sa meča Kupa Italije Napoli - Specija i “pražnjenja” trenera Napolija pred novinarima posle obezbeđenog prolaza u polufinale nacionalnog kupa.

"Rekordni povratak i glad za golovima, evo Luis Alberta", svedoči Gazeta da je Španac sve iznenadio ekspresnim oporavkom posle operacije slepog creva. Vezista Lacija će igrati u Bergamu protiv Atalante nepune dve nedelje posle hirurške intervencije. List piše i da će Musakjo, najverovatnije, debitovati protiv Boginje, ali i da postoje male šanse, gotovo nikakve, da Kisedo bude na raspolaganju za putovanje.

CORRIERE DELLO SPORT

"Nepristojna ponuda", nedvosmisleno pokazuje svoje neslaganje Korijere sa idejom Rome da razmeni Edina Džeka sa Aleksisom Sančezom. U podnaslovu se ističe da je jedina prepreka za realizaciju posla razlika u bruto platama igrača koja bi mogla da bude rešena ubacivanjem u transfer Pinamontija koji bi zajedno sa Čileancem prešao u Romu. Po mišljenju Korijerea, mnogo bolje bi prošao Inter u eventualnoj razmeni jer bi dao dve rezerve za jednog startera.

"Ova razmena ne sme da bude realizovana", naslov je redakcijskog komentara. U tekstu se objašnjava da Korijere smatra da je u sukobu Fonseke i Džeka na pravoj strani portugalski stručnjak i da Edin duguje izvinjenje treneru, ali isto tako podvlači da bi odricanje od Džeka za Aleksisa Sančeza i Pinamontija bilo sampovređujuće za Romu i njene ambicije da se izbori za povratak u Ligu šampiona.

U drugom tekstu posvećenom Romi se izveštava da se Mhitarjan oporavio i da ponovo trenira sa svojim saigračima. Nije još uvek siguran njegov nastup protiv Verone, ali vlada optimizam da bi mogao da bude barem na klupi u nedelju veče na Olimpiku.

"Luis Alberto, Čiro i Lejva: stiže revnaš sa pravim Laciom", aludira Korijere da će Simone Inzagi imati sve svoje ključne igrače na raspolaganju od prvog minuta za razliku od susreta sa Atalantom u Kupu Italije. U podnaslovu se precizira da je Luis Alberto počeo sa kolektivnim treninzima posle operacije slepog creva, da je Lukas Lejva izdržao kaznu suspenzije zbog kartona, a da će Imobile igrati od prvog minuta na Gevis stadionu.

Korijere je napravilo i veoma interesantnu uporednu analizu prelaznih rokova Atalante i Lacija od dolaska dvojice trenera, Gasperinija i Inzagija, na klupe timova iz Bergama i Rima. Brojevi kažu da je u poslednjih pet godina Atalanta ostvarila profit od 189.200.000 evra od kupoprodaje igrača, dok je Lacio u plusu od 7.400.000 evra. U poređenju sa Atalantom pozicija Lacija izgleda mršavo, ali je daleko bolja u odnosu na sve ostale velike timove Serije A koji su u dubokom minusu.

Boginja je od 2016. godine do danas zaradila lepotu od 391.200.000 evra samo od prodaje igrača. U istom periodu Gasperinijev klub je platio 202.000.000 evra za dovođenje pojačanja. U Formelu su inkasirali od transfera fudbalera 180.300.000 evra, a izdvojili su 172.900.000 za dovođenje novih fudbalera. Najskuplje plaćeni igač Atalante je Zapata 26.000.000 eva a Lacija Murići, plaćen 20.000.000 evra. Najunosnija prodaja Dee je Traore (prodat je Mančester Junajtedu za 40.000.000 evra) a Lacija Felipe Anderson, od njegove selidbe u Vest Hem slilo se 38.000.000 evra na račun Lotitovog kluba.

"Prandeli u Torinu igra na kartu Vlahovića", prenosi rimski list čvrstu nameru trenera Fjorentine, da i pored dolaska Kokorina, nastavi da forsira u špicu napada Dušana Vlahovića koji je na poslednjih osam mečeva postigao šest golova i bio je najbolje ocenjeni igrač Ljubičastih. Fjorentina večeras sa Torinom otvara drugu polovinu šampionata Italije.

"Napoli prošao, Gatuzo se izjadao", piše Korijere da je tim Rina Gatuza odradio svoje protiv Specije u Kupu Italije, ali da to nije smirilo polemike a ni glasine o promeni na klupi Napolija. Štaviše, Korijere je i dalje ubeđen da će Benitez preuzeti kormilo tima u sledećih par nedelja, odnosno posle prvog kiksa Gatuza u prvenstvu. Takođe se piše da je i sportski direktor Kristijano Đuntoli na korak od izlaznih vrata Napolija.

TUTTOSPORT

"Fađoli ide Pirlovim stopama", veze pohvale Tutosport na račun tinejdžera Juventusa koji je debitovao u dresu Bjankonera protiv Spala u Kupu Italije. Interesantno je da se Fađoli zove Nikolo, kao dva najveća talenta italijanskog fudbala u ovom momentu Barela i Zaniolo. List tvrdi da je Pirlo odušvljen Fađolijem i da prepoznaje sebe iz mlađih dana u mladom metronomu. Prenosi se i izjava sportskog direktora Fabija Partičija koji je uveren da Fađoli može uspešno da igra u ulozi režisera u Seriji A već u ovoj sezoni. U članku se dodaje da bi Nikolo mogao da iskoristi veoma zgusnut kalendar Bjankonera na početku februara koji predviđa pet utakmica u 14 dana.

"Džeko za Sančeza. Milan prati Daglasa Kostu", izveštava Tutosport da su Inter i Roma veoma blizu iznenađujuće razmene dvojice napadača, a da Milan razmišlja da li da iskoristi odluku Bajerna iz Minhena da ne otkupi Daglasa Kostu od Juventusa i uskoči u igru da dovede Brazilca, barem na sledećih šest meseci.

"Lukaku odlučio: sto posto u Seriji A", navodi torinski dnevnik da Big Rom teško podnosi činjenicu da više od 360 minuta nije postigao gol u prvenstvu. Dosada mu se nije dogodilo da ne zatrese mrežu na četiri vezane utakmice u Seriji A, i nameran je da protiv Beneventa prekine post.

"Nikola: Želim Torino u stilu Kobija Brajanta", prenosi list da je novi trener Granata citirao na konferenciji za novinare tragično preminulog američkog košarkaša. “Niko neće verovati u tebe, ako ti sam ne veruješ”, rekao je Nikola pred meč u kome Torino traži prvu pobedu na svom terenu u ovoj sezoni.

"Napoliju dovoljno poluvreme u stilu velikog kluba. Specija spasila ponos", aludira se u naslovu da su Azuri već posle prvih 45 minuta imali prednost od 4-0, a da je tim Vinčenca Italijana sa dva gola u drugom poluvremenu sačuvao obraz.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara