Foto: AFP
Foto: AFP

Buongiorno Italia: I Maradona bi bio ponosan na ovaj Napoli

Vreme čitanja: 8min | sre. 05.10.22. | 12:05

Dejan Stanković debituje protiv Tijaga Mote; Dimitrije Kamenović ide na pozajmicu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pljušte pohvale na račun Napolija posle istorijske pobede nad Ajaksom u Ligi šampiona 6:1. Ipak, najbolji naslov je dao Lučano Spaleti izjavivši da bi i Dijego Maradona bio ponosan na njegov Napoli.

Izabrane vesti

Nikada nijedan italijanski tim nije uspeo da veže tri pobede na startu grupne faze Lige šampiona, a Napoliju nije pošlo za rukom uopšte da naniže tri pobede u najprestižnijem takmičenju, sve do prethodne magične večeri u Amsterdamu.

Spaletijev Napoli je u kontratendenciji sa klasičnim italijanskim stilom igre, pogotovo u Evropi: 13 golova Liverpulu, Ajaksu i Glazgov Rendžersu nije mala zezancija. Ne pamti se, od vremena Sakijevog Milana da je jedan italijanski klub tako briljirao u Ligi šampiona. Osvajali su titule prvaka i Kapelov i Ančelotijev Milan, kao i Lipijev Juve i Murinjov Inter, ali nisu ostavljali takav utisak moći kao Azuri.

Napoli je krenuo u LŠ sa ciljem da se izbori za drugo mesto, posle tri kola ambicije su porasle i tim iz Napulja s pravom može da se nada i prvoj poziciji koja bi mu omogućila da bude na privilegovanoj strani tabele žreba za osminu finala.

Lider na tabeli Serije A je napravio kvalitativni skok u odnosu na prethodnu sezonu. Istina je da je Napoli bolje startovao u prvenstvu, ali je bio neprepoznatljiv u Ligi Evrope. Takođe, u prošlom šampionatu Napoli je doživeo pad od koga se nije oporavio u trci za skudeto kada je ostao bez Viktora Osimena. Ovoga puta je sve bilo drugačije i nije reč o slučaju. Spaleti je insistirao da mu dovedu Čolita Simeonea i Đakoma Raspadorija upravo da bi imao adekvatne zamene za Nigerijca i da mu se ne ponovi scenario iz prethodne godine: prva gotovo dva meseca u sezoni su pokazali da je bio u pravu jer su Raspadori i Simeone uz Kvaracheliju, čitav vezni red ali i Kima stubovi čuda iz Napulja.

Neće biti lako već ovog vikenda Spaletiju da odluči koga će da pošalje na teren protiv Kremonezea jer će na raspolaganju imati kompletnu napadačku posadu.

INZAGI NIJE POTONUO, ALI JE I DALJE DALEKO OD LUKE SPASA

Nepodeljeni utisak je da je Inter pobedio Barselonu jer je prvi put u ovoj sezoni igrao kao tim u kojem igrači pomažu jedan drugome, pokrivaju leđa, daju uvek malo više kad zatreba da pokriju propust ili grešku saigrača. Bilo je emotivno videti Edina Džeka u ulozi dodatnog stopera u odbrani Nerazura i način na koji je italijanski tim branio vođstvo. Sećanje na Kamp Nou i revanš polufinala Lige šampiona u proleće 2010. godine se samo po sebi nametalo.

Anton Pavlovič Čehov je pisao da svaki idiot može da prebrodi krizu a da je svakodnevica ta koja te troši i kruni. Nisam siguran da Inzagi zna ko je Čehov, ali je opaska slavnog ruskog pisca savršen opis Interovog usud u ovom periodu.

Drugim rečima, neće Inzagija spasiti pojedinačno dobre ili loše utakmice, njegov problem je kontinuitet u prvenstvu i potreba da Nerazuri vežu dugačku seriju pozitivnih rezultata kako bi se vratili u trku za skudeto ili barem osigurali plasman među prva četiri tima na tabeli.

Naravno, pobeda Intera nad Barselonom uz sve polemike i prigovore ima specifičnu težinu. Ne treba zaboraviti da su Nerazuri koji su osvojili skudeto bili izbačeni iz Lige šampiona od rezervnog tima Barselone na San Siru. Da li je Dumfrisovo igranje rukom u šesnaestercu bio penal ili ne je klasična polemika oko koje će se lomiti svaki put koplja kada dođe, iz ovog ili onog razloga, na sto. Valja podsetiti, da nije svaki dodir lotpe rukom u kaznenom prostoru po automatizmu penal.

Ohrabrujuće vesti za Inzagija su stigle od dva stuba odbrane: Milan Škrinjar i Stefaj De Fraj su konačno bili na svom nivou. Holanđanin je praktično poništio Roberta Levandovskog dok je Škrinjar odigrao kapitenski. Davanje kapitenske trake Slovaku u odsustvu Samira Handanovića nije detalj koji treba zanemariti u optici njegovog produžetka ugovora.

Sinoćna pobeda Intera nad Barselonom neće mnogo značiti Inzagiju, u kontekstu spašavanje klupe, ako ne pobedi Sasuolo u Ređo Emiliji u subotu ili ako sledeće nedelje doživi fijasko u katalonskoj prestonici.

MILAN OSTAO BEZ DESNOG BOKA

Rosoneri nisu samo ostali bez dvojice desnih bekova, kapitena Davidea Kalabrije i njegove zamene Alesandra Florencija, već i bez dvojice desnih krila Aleksisa Salemakersa i Žuniora Mesijasa. Protiv Čelsija će večeras igrati Seržinjo Dest i Piolijev džoker Rade Krunić.

Sledeća novina u timu Milana je odluka da kapitenska traka završi na mišici Ismaela Benasera a ne Sandra Tonalija kako je prvobitno bilo najavljeno.

U najavama meča na Stamford Bridžu se ističu tri elementa koji će biti odlučujući za ishod utakmice: zaustavljanje Rahima Sterlinga, lansiranje Rafaela Leaa i saradnja između Šarlea De Ketelarea i Olivijea Žirua u napadu.

I pored toga što je stigao u London bez Majka Menjana, Tea Ernandeza, Simona Kjera i već pomentih Kalabrije i Florencija, Pioli je optimista i najavljuje da će Rosoneri igrati na pobedu i pored toga što bi remi, imajući u vidu tabelu u grupi, bio ravan trijumfu.

Inače, Žiru i Fikajo Tomori će biti u centru pažnje i zato što će im ovo biti prvi meč protiv bivšeg tima, dok bi Leao brže nego što se misli mogao da obuče dres Plavaca. Nije tajna da je Čelsi najzainteresovaniji za Portugalca i da je jedan od retkih klubova koji bi mogao da plati transfer Leaa i da zadovolji njegove finansijske apetite vezane za platu i bonuse, ali i za plaćanje duga Sportingu iz Lisabona.

MILAN 4-2-3-1: Tatarušanu - Dest, Kalulu, Tomori, Bajo-Ture - Benaser, Tonali - Krunić, De Ketelar, Leao - Žiru

VREME JE ZA DI MARIJU, ALI I VLAHOVIĆA U LIGI ŠAMPIONA

Anhel Di Marija bi igrao od prvog minuta protiv Makabija i da se Arkadijuš Milik nije lakše povredio na treningu pred meč u Izraelu. Poljak će biti na klupi jer Alegri želi da ga ima spremnog i ornog za veliki sudar sa Milanom sledećeg vikenda, pošto će Argentinac morati da preskoči taj susret zbog crvenog kartona protiv Monce (dobio je kaznu zabrane igranja dva meča).

Maks Alegri nije krio da od Di Marije očekuje da konačno bude dodatna vrednost njegovog tima, zbog čega je i doveden u Kontinasu. Bivši igrač Real Madrida i PSŽ-a je odigrao tačno 100 utakmicau LŠ i jedini meč na kojem je bio na svom nivou u dresu Bjankonera bio je upravo u LŠ protiv Benfike. Takođe, očekuje se da Dušan Vlahović nastavi seriju golova u Ligi šampiona koju je započeo u dresu Srbije, a nastavio u Seriji A protiv Bolonje.

Na ruku Alegija ide iskustvo njegovih igrača, ali i činenica da je danas Jom kipur. Svi fudbaleri Makabija su odigrali zajedno 32 meča u LŠ a uz to fudbaleri jevrejske veroispvesti će biti na postu povodom verskog praznika ceo dan.

U najavama sastava Juventusa se pominju dve moguće varijante, jedna je formacija 4-3-3 a druga, verovatnija, 4-4-2, sa Vlahovićem i Di Marijom u špicu a sa Huanom Kvadradom i Filipom Kostićem kao spoljnim veznim.

Juve ima imperativ pobede ako želi da zadrži mrvice šansi da ostane u trci za osminu finale Lige šampiona, ali i da prekine seriju od dva poraza. Alegri nije nikada, do ove godine, doživeo dva poraza na startu grupne faze takmičenja u LŠ, bilo da je sedeo na klupi Milana ili Juventusa.

JUVENTUS 4-4-2: Ščesni - Danilo, Bremer, Bonuči, De Šiljo - Kvadrado, Paredes, Rabio, Kostić - Di Marija, Vlahović.

SARI ITALIJANIZOVAO LACIO, KAMENOVIĆ IDE NA POZAJMICU

Lacio je jedini italijanski tim iz vrha tabele u čijoj startnoj postavi igra apsolutna većina domaćih igrača, od golmana Ivana Provedela preko defanzivaca Manuela Lacarija i Alesija Romanjolija i veziste Danila Kataldija do napadača Čira Imobilea i Matije Zakanjija. Kada njima dodamo Sergeje Milinkovića Savića kome je ovo osma sezona u dresu Nebeskoplavih, kao i Patriku, onda se nazire tajna kohezije koju je u timu stvorio toskanski stručnjak.

Nije reč o slučajnosti, Sari je želeo da ima dominantni italijanski DNK-a u ekipi i baš zato insistira na dovođenju Fabijana Parizija iz Empolija. Reč je o članu mlade reprezentacije Italije koji igra na poziciji levog beka koja je hronična boljka već godina u Laciju. Adam Marušić je morao da se prilagodi ulozi levog beka jer se Sari nije uzdao Hisaja i druge solucije.

Dimitrije Kamenović je konačno shvatio da u Laciju, dok je Mauricio Sari na kormilu, neće dobiti šansu, i kako piše Korijere delo Sport zatražio je da bude upućen na pozajmicu u januaru. Srpski fudbaler nije uvršten ni na listu UEFA za Ligu Evrope tako da ne može da bude pozvan na meč sa Šturmom i pored povrede Nikoloa Kazalea i Patrika i hroničnog problema Romanjolija sa pubalgijom. Klub će izaći u susret želji Kamenovića i vrlo rado će ga pustiti na pozajmicu.

STANKOVIĆ DEBITUJE PROTIV TIJAGA MOTE

Sudbina se poigrala sa Dejanom Stankovićem i Tijagom Motom, herojima Interove slavne epopeje osvajanja trostruke krune pre više od 12 godina. Njih dvojica su jedini članovi tog mitskog tima koji su šefovi stručnog štaba u Seriji A i meč u subotu na Dal’Ari će biti dodatno nabijen emocijama, što zbog prvog meča Dekija na kormilu Sampdorije što zbog obaveze Mote da prekine niz od dva početna poraza od dolaska na čelo tima iz Emilije.

Inače, italijanska štampa je dala veliki prostor povratku Stankovića u Italiju. Bivši trener Crvene Zvezde je na svim naslovnim stranicama uz preciziranje da će mu glavni zadatak biti da spase Sampdoriju ispadanja. Naravno, neizbežna su podsećanja da su dvojica Srba već ostavila neizbrisiv trag na klupi Dorijana, Siniša Mihajlović i pogotovo Vujadin Boškov koga se i dan danas mnogi rado sećaju i čije se opaske i dalje citiraju redovno u medijima.

Takođe se podvlači i da je ovo bio treći, i konačno uspešni, pokušaj Sampa da angažuje Stankovića. Kuriozitet je i da je bivši predsednik Sampdorije Masimo Ferero uhapšen dok se spremao da krene na sastanak sa menadžerom Stankovića kako bi dogovorili njegovo preuzimanje tima.

Treba napomenuti da su brojni navijači Intera priželjkivali da Dejan Stanković bude taj koji bi došao na klupu Nerazura u slučaju otkaza Simoneu Inzagiju. Moraće da sačekaju još neko vreme.



tagovi

Dejan StankovićBuongiorno ItaliaDimitrije KamenovićNapoliInterMilanJuventusLacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara