Inter (©Reuters)
Inter (©Reuters)

Buongiorno Italia: Inter ima otvoren put ka vrhu tabele do julijanskog Božića

Vreme čitanja: 8min | uto. 23.11.21. | 14:19

Nerazuri razmišljaju o kupovini u januaru, za Kostića spremili 10.000.000 evra

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pobeda Intera nad Napolijem je raspalila snove o drugoj zvezdici na dresu Nerazura već u maju sledeće godine. Ekipa Simonea Inzagija igra, uz Atalantu, najdopadljiviji i najefikasniji fudbal u Italiji. Na ruku im ide i kalendar u prvenstvu do kraja ove godine, a na dohvat ruke je i plasman u osminu finale Lige šampiona posle deset dugih godina.

Izabrane vesti

Inter će do Božića imati samo jedan relativno težak meč i to protiv Rome Žozea Murinja, dok će Napoli u istom periodu morati da igra sa Lacijom, Atalantom i Milanom. Rosoneri će, pak, osim direktnog sudara sa Azurima imati i meč sa Romom.

Inzagi nema obavezu da osvoji titulu prvaka. Uprava Intera to od njega nije tražila ni kada je potpisivao ugovor, a ni sada: cilj je da se obezbedi plasman u Ligu šampiona koji je fundamentalno važan za finansijsko preživljavanje kluba. Međutim, kockice su se tako složile u tekućoj sezoni da bi Inter i pored gubitka tri vrhunska asa (Lukaku, Hakimi i Eriksen) mogao da odbrani skudeto.

Interesantno je da je novi trener šampiona Italije zadržao nasleđenu formacijsku postavku 3-5-2 (i sam je forsirao taj raspored igrača na terenu u Laciju) od Kontea, ali se sve drugo promenilo. Za razliku od Intera čija se igra u prethodnoj godini bazirala na Lukakuu i Hakimiju, sada je akcenat na kolektivnoj igri. Drugim rečima, Inter više ne zavisi toliko od pojedinaca o čemu svedoči i činjenica da su Džeko, Lautaro Martinez, Korea i Sančez u poslednjih 50 dana postigli svi zajedno manje od deset golova, a Nerazuri su se približili na četiri boda od vrha tabele i na korak su od osmine finala LŠ.

Simone InzagiSimone Inzagi

Naravno, postoje stvari koje bi Inzagi morao da popravi, ali kada se sve oduzme i sabere, Inter se čini najkredibilinijim takmacem za osvajanje titule i pored trenutnog bodovnog zaostatka na tabeli.

To su ukapirali i generalni direktor Bepe Marota i sportski direktor Pjero Auzilio i zato žele da, u okviru mogućnosti, intervenišu na fudbalskoj pijaci u januaru i dovedu profile igrača koi nedostaju Inzagiju. Prvi na listi je Filip Kostić. Čini se da je Inter spreman da izdvoji 10.000.000 evra i da kupi već u januaru sprskog reprezentativca. Celu operaciju ubrzava odluka Ivana Perišića da napusti Inter na kraju sezone i Kostić bi bio njegova idealna zamena na levom boku.

NAPOLI STIGLE POVREDE U NEVREME

Slučaj je hteo da Napoli ostane bez svojih stubova igre u najzahtevnijem momentu u sezoni, odnosno kada Azuri imaju najteži kalendar. Viktor Osimen će se vratiti na raspolaganje tek u februaru, Angisa će preskočiti sigurno sledeće tri izuzetno teške utkamice u šampionatu protiv Lacija, Sasuola i Atalante. Veliko je pitanje kade će i u kakvoj formi će se vratiti Politano posle preležanog Kovida-19. Insinje i Lozano postaju sve više znak pitanja budući da prvom ističe ugovor, a drugi ne krije da bi rado i brzo promenio sredinu.

Osimen će danas biti operisan i period rehabilitcije će trajati najmanje mesec dana, odnosno taman do perioda kada će Nigerijac biti pozvan pod nacionalnu zastavu da brani boje svoje zemlje na Kupu Afrike.

Prema najavama iz Kastel Volturna, Lučano Spaleti će promeniti formacijsku postavku u odsustvu Osimena. Sa Mertensom u špicu napada Napoli će igrati u formaciji 4-2-3-1. Istini za volju sa Petanjom bi Napoli mogao da nastavi da igra u formaciji 4-3-3, ali Belgijanac daje mnogo veće golgeterske garancije nego bivši napadač Milana, Atalante i Spala.

MENJAN OBRADOVAO PIOLIJA

Majk Menjan ruši sve moguće rekorde u brzini oporavka posle opracije ručnog zgloba. Van svih očekivanja, francuski golman bi mogao da se vrati mesec dana ranije u odnosu na prvobitne prognoze. Reč je o veoma važnoj vesti za Stefana Piolija pošto se pokazalo da Tatarušanu nije ni izbliza na visini Menjana. Nije samo reč o statistikama koje su neumoljive - sa Menjanom Milan je na sedam utakmica primio pet golova, sa Tatarušanuom na šest mečeva su inkasirali deset golova - već i o delovanju i sigurnosti koju Menjan uliva defanzivnim saigračima.

I u ovoj sezoni, kao i u prethodnoj kada je zabeleženo 77 povreda, Milan je masakriran brojnim mišićnim ili drugim zdravstvenim problemima svojih fudbalera. Tek smo na trećini sezone a broj povreda ili odsustva iz drugih razloga se popeo na 35. To znači ako bi se nastavio započeti trend, negativan rekord iz prošle godine bi bio oboren. Indikativno je da Pioli nijednom u ovoj sezoni nije imao sve igrače na raspolaganju.

Nisu samo povrede veliki teret Milana, veoma negativan trag ostavlja i Kovid-19. Ibrahim Diaz i Aleksis Salemakers posle koronavirusa ne uspevaju da se vrate u formu i na poslednjim mečevima su bili ispod svog uobičajenog nivoa.

I pored verbalno proklamovane želje da se bore do poslednjeg momenta za prolaz u osminu finala LŠ, u Milanelu su se svi pomirili sa činjenicom da će se njihov povratak u LŠ završiti sa mečom u decembru sa Liverpulom, a ne pada im na pamet da se “guraju” da se probiju do Lige Evrope. Sa igračkim kadrom koji Pioli ima na raspolaganju drugo evropsko takmičenje bi bilo samo nepotrebno opterećenje.

Utakmice protiv Atletika i Liverpula bi mogle da posluže Zlatanu Ibrahimoviću da upiše svoje ime na još jednu listu rekorda. Naime, Ibra bi mogao da pretekne dostignuće Frančeska Totija koji je, zasada, najstariji fudbaler koji je postigao gol u Ligi šampiona. Legenda Rome je zatresla mrežu u LŠ sa 38 godina i 59 dana. Ibra bi mogao da postane prvi fudbaler koji je u petoj deceniji upisao svoje ime na semaforu u rubrici strelci u Ligi šampiona.

JUVE BEZ DANILA, DIBALA NA KLUPI PROTIV ČELSIJA

Stara dama je izgubila Danila na dva meseca. Brazilac je obećao da će učiniti sve da se oporavi od povrede ranije, ali su male šanse da ga vidimo na terenu pre sledećeg februara.

Dobta vest za Staru damu je oporavak Dibale koji će večeras biti na klupi protiv Čelsija. Inače, Kvadrado će zameniti Danila na poziciji desnog beka, dok je Alegri pripremio još jedan “katenačo” protiv Čelsija imajući u vidu da će na sredini terena igrati Mekeni, Benatankur, Lokateli i Rabio, a u napadu Kjeza i Morata.

Juventusu je dovoljan i jedan bod da bi osigurao prvo mesto u grupi i posledično lakši žreb u osmini finala LŠ.

ATALANTA SE SPREMILA ZA SINTETIČKI TEREN U BERNU

Trener Boginje Đan Pjero Gasperini se više boji sintetičkog terena na stadionu u glavnom gradu Švajcarske nego Jang Bojsa. Atalanta je trenirala poslednjih par dana na veštačkoj podlozi kako bi se igrači privikli na uslove koji ih čekaju u Švajcarskoj.

U Bergamu su u potpunosti koncentrisani na meč sa Jang Bojsom i pored toga što ih čeka veliki okršaj sa Juventusom u šampionatu u subotu veče u Torinu. Gasperini neće kalkulisati i večeras će na teren poslati najjaču moguću formaciju imajući u vidu da su Gosens i Hatebor i dalje van stroja. Nemac i pored pojedinih najava nije uspeo da se oporavi za dva veoma važna meča u ovoj nedelji. Gasperini se nada da će ga imati za meč sa Viljarealom koji će, po svoj prilici, biti odlučujući za treće uzastopno zimovanje Atalante u Ligi šampiona.

GasperiniGasperini

Pesina još uvek nije sto posto spreman da bi mogao da počne meč od prvog minuta dok je Pašalić u prednosti nad Malinovskim da zauzme mesto pored Iličića iza leđa Zapate u špicu napada.

Boginja će se pojaviti u klasičnoj formaciji 3-4-2-1: Muso - Toloi, Palomino, Demiral - Zapakosta, De Ron, Frojler, Mehle - Iličić, Pašalić - Zapata

SARI TRAŽI POJAČANJA

Trener Lacija Mauricio Sari pretenduje da u januaru dobije barem dva nova igrača i to jednog levog beka i centarfora, alternativu za Čira Imobilea pošto je definitivno precrtao Vedata Murićija. Biviši igrač Fenerbahčea po Sarijevom mišljenju nije igrač na visini Lacija što je pokazao na delu kada je preferirao da igra sa Pedrom u ulozi lažne devetke protiv Juventusa u odsustvu Čira Imobilea.

I kad već spomenusmo kapitena Lacija, on je ozdravio i potuvaće se timom u Moskvu na meč sa Lokomotivom u Ligi Evrope. Neće početi meč od prvog minuta, ali se očekuje da uđe u igru u drugom poluvremenu. Po najavama bi trebalo da bude apsolutno spreman za meč do koga mnogo drži, protiv Napolija na "Maradoni" sledeće nedelje.

U međuvremenu, Lacio je postigao dogovor sa Adamom Marušićem oko produžetka ugovora do 2025. godine sa opcijom za još jednu godinu. Međutim, za razliku od Beograđanina, Luiz Felipe nije zadovoljan ponudom koju je dobio od Lotita i za sada nije na vidiku produežatak saradnje koja ističe sledećeg leta. Luiz Felipe prima 600.000 evra i traži četiri puta veću platu da bi stavio potpis na novi ugovor, predsednik Nebeskoplavih mu nudi mnogo manje, maksimalno milion i po. U takvoj konstelaciji odnosa sve je izvesnije da bi Luiz Felipe, kao Stefan De Fraj, mogao da ode iz Formela bez evra obeštećenja.

SRBI BRILJIRALI U TORINU I VERONI

Vanja Milinković Savić, Saša Lukić i Darko Lazović su među najzaslužnijima za pobede Torina i Verone protiv Udinezea odnosno Empolija. Milinković i Lukić su proglašeni za najbolje aktere meča u dresu Granata. Srpski vezni igrač je dobio seriju komplimenata i lepih definicija, od dirigenta orkestra Granata do igrača koji diktira zakon na sredini terena. Lukić je bukvalno nosio ceo vezni red Torina na svojim leđima i zato je ocenjen sa sedam ili 7,5.

Vanja Milinković se u potpunosti iskupio za primljeni gol serijom fantastičnih odbrana u finišu meča kada je negirao golove Pusetu, Arslanu i Samardžiću. Takođe na račun Vanje ide i prvi gol Torina, jer je on idealno pronašao Belotija koji je servirao asistenciju Brekalu za prvi gol. Ocene za sprskog čuvara mreže su išle u rasponu od 6,5 do 7,5.

Krilo Verone Darko Lazović je ušao u igru u drugom poluvremenu i odmah je proizveo asistenciju za vodeći gol Baraka. Po svom nekoliko grešaka, ali to je bilo i očekivano budući da se tek oporavio. U svakom slučaju od većine izveštača je ocenjen sa vrlo dobrih 6,5.


tagovi

Serija AMilanInterJuventusLacioNapoli

Obaveštavaj me

Juventus
Inter
Milan
Lacio
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara