Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Inter na dobošu, Kamenović kao mladi Kolarov, pohvale i za Terzića

Vreme čitanja: 8min | čet. 14.01.21. | 12:31

Pioli mora da prilagodi Milan Ibrahimoviću

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmice osmine finala Kupa Itlalije, prodaja Intera i problemi Stefana Piolija sa adaptacijom Zlatana Ibrahimovića na novi Milan su glavne teme u italijanskim medijima. Najavljuje se pompezno i rimski derbi koji je na programu sutra uveče kao i sve bliži produžetak ugovora Hakana Čalhanoglua sa Milanom.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Gazeta delo SportGazeta delo Sport

Mučenje!”, brutalna je ocena jučerašnjih nastupa Intera i Juventusa, ali i Napolija u osmini finala Kupa Italije. Sva tri velika italijanska kluba su prošla, ali su se poprilično “namučila” da bi stigla do četvrtine finala nacionalnog kupa. “Inter i Juve prošli tek posle produžetaka. Lukaku nije izneverio ni ovog puta, na redu je Milan u Kupu Italije. U Torinu, ušao Ronaldo i probudio Staru damu. I zadihani Napoli prošao zahvaljujući Petanji”, piše Gazeta o jučerašnjim mečevima osmine finala Kupa Italije.

Inter poklonio sebi derbi”, naslov je izveštaja sa utakmice na “Frankiju” u kome se kaže da rezervisti, Aleksandar Kolarov, Kristijan Eriksen, Aleksis Sančez, nisu iskoristili pruženu šansu i da nisu zaslužili prelazne ocene. Jedini igrač sa klupe koji je opravadao poverenje, po Gazeti, bio je Ivan Perišić. List piše i o slučaju Stefano Sensi. Italijanski fudbaler se ponovo povredio tokom zagrevanja za meč produbljujući sumnje u njegov fizički integritet. Nije od pomoći i Sensijev nizak prag trpljenja bola i činjenica da se čak i kada mu ništa ne fali žali na bolove.

Gazeta je posle nekoliko dana negiranja ili ignorisanja vesti o prodaji Intera konačno priznala da kineski vlasnici Nerezura stavljaju klub na doboš i da bi danas, posle sastanka Upravnog odbora, slika trebalo da bude jasnija. Cena Intera se kreće oko 800.000.000 evra i klub bi mogao da promeni vlasnika do kraja ove sezone ili do kraja godine. O finansijskim problemima familije Džang koji se reflektuju na Inter govori i činjenica da fudbaleri i stručni štab nisu primili plate od avgusta.

Juve gradio, razgrađivao i na kraju prošao”, kritikuje Gazeta tim Andrea Pirla zbog činjenice da nije bio u stanju da sačuva prednost od dva gola protiv rezervnog tima Đenove. U izveštaju se kaže da su Dejan Kuluševski i Alvaro Morata bili najbolji na terenu, a da je ulazak Kristijana Ronalda prenuo igrače Bjankonera. Ivan Radovanović je ušao u igru u produžetku i imao je veliku šansu da odvede Đenovu penal završnicu, ali je njegov udarac zaustavio Artur. Gazeta mu je dala neprelaznih 5,5 jer je mogao i morao da šutira bolje glavom u završnici produžetka.

Gazeta je intervjuisala Marka Tardelija koji je u svojoj igračkoj karijeri nosio Juventusov i Interov dres. “Dajte slobodu Pirlu i vidićete da će postati veliki trener. Ipak, bez De Lihta, sa Lukakuom na terenu za Juve će biti tvrdo”, smatra Tardeli. Član čuvene generacije iz 1982. godine koja je osvojila Mundijal u Španiji veruje da će Pirlo otvoriti novi pobednički ciklus ako klub i senatori u timu budu imali strpljenja i ako bi mu pomogli bezuslovno. S druge strane Tardeli veruje da Konte ima savršen park igrača kome nedostaje samo profil veznog fudbalera tipa Manuel Lokateli iz Sasuola.

Čalhanoglu sve bliži dogovoru. Ideja Mandžukić za napad”, izveštava se da su Milan i Turčin približili recipročne predloge i da je sada razlika između ponude i potražnje samo milion evra. Rosoneri nude 4.000.000 evra plus bonusi, a Čalhanoglu pretenduje na platu od 5.000.000 evra plus bonusi. U Milanelu vlada optimizam da bi dogovor mogao da padne do kraja ovog meseca. Istovremeno se piše da je Paolo Maldini sveo listu kandidata za centarfora u ulozi alternative za Ibrahimovića na dva imena: Mandžukić i Leonardo Pavoleti.

Evo Kamenovića. Podseća na mladog Kolarova i može da igra na više mesta”, predstavlja Gazeta novo pojačanje Lacija iz Čukaričkog. Prema pisanju milanskog dnenvika Dimitrje Kamenović je velika opklada Nebeskoplavih za budućnost, a da po formuli kupovine igrača podseća na operaciju koja je primenjena za transfer Eskalantea iz Eibara. U tekstu se ističe da je Dimitrijev otac, Zoran, bio takođe fudbaler i da mu je menadžer Mateja Kežman koji u timu Lacija več ima dvojicu svojih igrača: Sergeja Milinković Savića i Adama Marušića.

CORRIERE DELLO SPORT

Rim čeka derbiRim čeka derbi

Derbi o kome se bruji”, najavljuje se ispod zaglavlja sudar Lacija i Rome koji će se prvi put igrati bez publike i na kojem ćemo videti brojne debitante. “Inzagi se uzda u tvrdo jezgro tima koje je konstruisao Tare: od novih pojačanja samo je Rejna izborio mesto među starterima. Luis Alberto i pored problema sa mišićima biće na terenu, a na klupi će biti posle gotovo godinu dana Senad Lulić”, izveštava Korijere iz Formela. Iz tabora u Trigoriji stiže priča o prezentaciji novog generalnog direktora Tijaga Pinta, kao i vest da je Pedro trenirao sa svojim saigračima i da se nada da će biti pozvan na utakmicu sa Nebeskoplavima.

Na unutrašnjim stranama se sučeljavaju dva trenera, Simone Inzagi i Paulo Fonseka, uz konstataciju da ćemo prisustvovati vertikalnom derbiju pošto oba trenera primenjuju taktiku direktnog, frontalnog napada na protivnička vrata. Inzagi, po Korijereu, igra više preko krila i osovine Milinković SavićLacari, dok Roma probija kroz centralni deo terena preko Lorenca Pelegrinija, Henrika Mhitarjana i Edina Džeka. Rimski dvnenik tvrdi da će na konačni ishod derbija uticati duel na sredini terena između Žordana Veretua i Lukaša Lejve.

Sa prezentacije Tijaga Pinta podvučena je rečenica novog rukovodioca da Rome više neće prodavati olako svoje najbolje igrače kao što je to bio slučaj sa prethodnim vlasnicima i da ima plan na srednje-dugi rok koji će doneti pobede i trofeje klubu.

Marota: Suning će razmotriti ponude”, prenosi list izjavu generalnog direktora Intera koji je potvrdio da kineski vlasnici traže kupce za milanski klub i da osim BC Partnersa ima još zainteresovanih strana koje bi investirali novac u Inter. Korijere, kroz pero svog urednika, iskazuje zadovoljstvo što je na površinu izašlo da su oni bili u pravu kada su pisali da je Inter na prodaju i zbog čega su bili optuženi od konkurentskog lista (Gazete delo Sport) da fabrikuju stvarnost kako bi naneli štetu Interu. “Melem na srce”, naslov je komentara u kome se podseća na hronologiju događaja.

Lukaku u produžetku poklonio sebi i saigračima derbi i u Kupu Italije”, naslov je izveštaja sa meča Fjorentina – Inter. Po Korijereu Nikola Milenković je uz golmana Teračana bio najbolji u redovima Fjorentine, neutralisao je u potpunosti Lautara Martineza, a stigao je i da učestvuje u konstruisanju akcija Ljubličastih. Bleki je dobio vrlo dobrih 6,5. Pralaznu ocenu je dobio i Dušan Vlahović iako nije zatresao mrežu Handanovića. Za razliku od Blekija i Dušana, Aleksandar Kolarov je “popio” peticu jer nije ulivao sigurnost i snosi odgovornost za Kuameov gol, pošto mu je bukvalno dodao loptu.

Juve prošao sa Rafijom, a u nedelju ide na noge Konteu”, piše rimski dnevnik da su i Bjankoneri, kao Inter i Milan, morali da igraju produžetke da bi stigli do četvrt finala. Kao i Gazeta i Korijere ističe da je Radovanović imao priliku za 3:3 i za razliku od milanskog dnevnika ocenila je igrača Đenove sa prelaznom šesticom. List prenosi i izjavu Andree Pirla da je njegov tim morao bolje da upravlja utakmicom posle prednosti od dva gola te da u budućnosti ne bi smeli tako lako da sebi komplikuju život, posebno kada je oportuno sačuvati energiju za sledeći važan susret.

Napoli, Petanja oterao nevolje”, pripisuju se najveće zasluge centarforu Azura za prolaz u četvrt finale Kupa Italije i zatvaranje vrata polemikama koje bi bile neizbežne da se Empoli vratio kući pevajući sa Maradoninog stadiona. Korijere prenosi i autokritiku Rina Gatuza da njegov tim propušta previše prilika na utakmicama što se ponovilo i protiv toskanskog drugoligaša. Rimski dnevnik je uvrstio srpskog beka u redovima Empolija Aleksu Terzića u najbolje igrače meča ocenivši ga sa 6,5. “Terziću je trebalo malo vremena da uđe u utakmicu, ali kada je uzeo mere bio je stalna pretnja na boku Napolija”, stoji u motivaciji ocene.

TUTTOSPORT

Tuto ne kritikuje Juve ni kad igra lošeTuto ne kritikuje Juve ni kad igra loše

Golobradi Juve uz jezu”, navodi torinski dnevnik da je Stara dama prošla u četvrtfinale Kupa Italije protiv Đenove igrajući sa šestoricom igrača mlađih od 22 godine. U izveštaju sa meča se zapaža da se juče videlo mnogo Kuluševskog, ali i mnogo grešaka i dekoncentracije. Naravno, podvlači se i gol Rafije koji je odlučio meč u produžetku.

Dobre vesti za Bjankonere stižu iz ambulante pred meč sa Interom. Veston Mekeni i Federiko Kjeza su se oporavili i igraće u nedelju veče dok Aleks Sandro i Huan Kvadrado zavise od rezultata testova na kovid-19. Na kraju bi samo Paulo Dibala i Matijs de Liht mogli da izostanu sa Derbija Italije, podvlači Tutosport.

Skamaka čeka Milika. Marsej želi Poljaka, Juve sve bliža mladom reprezentativcu Italije”, prepričava torinski list poslednja kretanja na fudbalskoj pijaci. Sportski direktor Fabio Paratiči i dalje čeka razvoj situacije sa Arkadijušom Milikom i paralelno radi na “padobranu”, odnosno Đanluki Skamaki koji je rešenja ako propadnu šanse da se centarfor Napolija preseli u Kontinasu do kraja januara.

Marota: Džang pregovara. Lukaku doneo derbi”, spajaju se dve najvažnije vesti iz Interovog sveta ispod zaglavlja Tutosporta. Generalni direktor Nerazura je priznao da Suning razmatra ponude investitora, ali da se radi o partnerima koji bi kupili manjinski paket akcija. S druge strane se piše o prolasku Intera u sledeću rundu Kupa Italije gde ga čeka Milan. “Pobede daju energiju. Protiv Juvea ćemo moći da izmerimo verodostojnost naših ambicija i dokle možemo da stignemo u ovoj sezoni”, prenose se izjave Kontea.

Mandžukić i Milan spremni da kažu da”, otkriva Tutosport da je Paulo Maldini izvršio mali “desant” na nekadašnjeg centarfora Juventusa, jer je Mandžukić spreman da potpiše i šestomesečni ugovor sa Milanom, odnosno do kraja sezone. Stvari idu tako velikom brzinom da bi Mario mogao da potpiše u sledeća 24 sata ugovor sa Rosonerima. U drugom tekstu se kaže da će Milan morati da se prilagodi iznova na Ibrahimovića. Protiv Torina Piolijev tim je bolje delovao bez Ibre nego sa njim i i videlo se da pojedini mehanizmi ne funkcionišu sa Zlatanom na terenu. Budući da je status startera Šveđanina neupitan, Pioli će morati da adaptira igru tima na Ibru, tvrdi Tutosport.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara