©Reuters
©Reuters

Buongiorno Italia: Inter ne sme da ponovi grešku Napolija

Vreme čitanja: 5min | čet. 29.02.24. | 14:04

Nerazuri imaju pred sobom primer aktuelnog šampiona, posebno uzbudljivo u trci za Ligu šampiona

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Četvrti put zaredom Inter je dao četiri gola u Seriji A. Nije se dogodilo od 1930. godine da Nerazuri nanižu poker pobeda sa pokerom golova. Protiv Atalante se potvrdila supremacija tima Simonea Inzagija koji dominira čak i kada mu nedostaju tri super startera: Frančesko Ačerbi, Hakan Čalhanoglu i Markus Tiram.

Izabrane vesti

Inter ima 69 bodova, bod više od Napolija u odnosu na prošlu sezonu posle 26 kola. Ako bi nastavili u dosadašnjem ritmu, Nerazuri bi mogli da osvoje 105 bodova na kraju prvenstva i da obore rekord Juventusa Antonija Kontea. Ne može se negirati da u Apijano Đentileu ne razmišljaju i o tom rekordu pošto je skudeto tu na dohvat ruke.

Međutim, Inter bi umesto jurenja rekorda trebao da nauči Napolijevu lekciju iz prethodne sezone. Azuri, predvođeni Lučanom Spaletijem, su igrali prvenstvene mečeve bez kompromisa, taktiziranja i raspoređivanja snaga, i zato im se dogodio Milan u Ligi šampiona.

Koliko je ispadanje od Milana, koji je bio daleko slabiji rival u prošlogodišnjem duelu u Lige šampiona, papreno plaćena greška Napolija pokazuje činjenica da bi Napoli već bio plasiran na Mundijal za klubove u leto 2025. godine da je pobedio na dva meča Rosonere i plasirao se u polufinale.

Lekcija koju bi Inzagi trebalo da izvuče kao pouku iz Spaletijevog prošlogodišnjeg iskustva je da prilagodi hijerarhiju prioriteta novom činjeničnom stanju. Inter nije matematički još uvek prvak Italije, ali jeste prvak „in pectore i posledično bi trebalo da okrene fokus ka Ligi šampiona.

Drugo naravučenije predstavlja što pragmatičnije određivanje minutaže, pogotovo fudbalera sa statusom startera. Povrede koje su zadesile u poslednje tri nedelje Inter, prvo Ačerbi, pa Tiram i Čalhanoglu i juče Davide Fratezi, su alarm za uzbunu. I bez pomenute četvorice Inter osvaja skudeto, ali bez njih u top formi Liga šampiona ostaje himera.

Istini za volju Inzagi je već počeo da rotira fudbalere i da pošteđuje najbolje boravka na terenu svih 90 minuta. To posebno važi za Benžamina Pavara, Alesandra Bastonija, Nikoloa Barelu, Lautara Martineza. U sledeća tri mesaca je od fundamentalnog značaja da rotacije funkcionišu besprekorno.

Neće biti lako proći Atletiko Madrid u osmini finala, ali ako stigne drugu godinu zaredom do četvrtfinala, od Intera će biti jači samo Real Madrid i Mančester Siti. Mada bi i u duelima sa „Blankosima“ i „Sitizensima“ Nerazuri imali mnogo toga da kažu i pokažu.

I kad već pomenusmo Mančesteri Siti. Alesandro Bastoni je juče potvrdio ono što već odavno pišemo, poraz od Sitija u finalu Lige šampiona negirao je radost Inzagijevom timu, ali mu je dao ogromno samopouzdanje i svest o vlastitoj vrednosti. Inter je u istanbulskom porazu video deo slobode i kada su drugi pomislili da je gotovo za Nerezure i Inzagija tek tada je počelo. Stih Milana Mladenovića se uklapa savršeno kao opis poslednje godine Intera.

Ima i onih koji se pozivaju na ponavljanje istorije. U letu 2009. godine Ibrahimović je izdao Inter a godinu dana kasnije Inter je osvojio „tripletu“. Prošlog leta Romelu Lukaku je ostavio Inter na cedilu a Nerazuri bi mogli da prišiju skudeto i da podignu pehar sa velikim ušima.

NE MOŽE BEZ POLEMIKA KAD INTER DOMINIRA

Ko nije gledao utakmicu na San Siru čitajući pojedine izjave čelnika Atalante i trenera Đan Pjera Gasperinija kao i tekstove na poralima i u novinama pomislio bi da je Inter „ukrao“ pobedu ili da je, u najmanju ruku, osovjio bodove uz pomoć sudija i VAR-a.

U biti, Inter je dominirao na terenu. Inzagijevi igrači su grizli na terenu čak i kada su bili u prednosti 4-0, kreirali su barem još pet-šest stopostotnih šansi i nijednog momenta nije bilo sumnje kakv će biti finalni ishod meča.

Polemike su pokrenute zbog poništenog gola Čarlsa de Ketelara zbog igranja rukom Alekseja Mirančuka i zbog dosuđenog penala (ruka Hatebora) posle greške pomoćnog sudije koji je podigao zastavicu da je lopta izašla iz pravougaonika, a nije. Posle minucioznog pregleda u sobi VAR je utvrđeno da lopta nije izašla a da je igranje rukom Hansa Hatebora bilo očigledno. Pregled snimaka iz više uglova je utvrdio da je Mirančuk igrao rukom, odnosno lopta je okrznula njegovu mišicu. Po fudbalskim propisanim pravilima gol je morao da se poništi. Sudije nisu interpretirale već su primenile pravila, tako da je pobeda Intera čista kao suza.

KOLIKO TIMOVA SE BORI ZA LIGU ŠAMPIONA

Probuđeni tandem Osimen-Kvarachelija (het trik Viktora i dva gola Hviče u pobedi Napolija nad Sasuolom 6-1) vratile su na sto pitanje: koliko se timova bori za četvrto (i eventualno peto) mesto u Seriji A?

Tabela kaže da su to Bolonja, Atalanta i Roma, međutim ne mogu se, još uvek isključiti, Fjorentina, Lacio i Napoli. Istorija nam kaže da se mesto u Ligi šampiona obezbeđuje sa 72-73 boda sigurno, mada ima i primera kada se u najprestižnije takmičenje stizalo i sa 70 ili koji bod manje.

Kada prevedemo sve na brojeve, Napoli, Lacio i Fjorentina imaju vrlo malu marginu za pogrešne korake, maksimalno jedan uz jedan polupogrešan. Aktuelni šampion Italije kada ima na raspolaganju u punoj formi Viktora Osimena i Hviču Kvaracheliju nema ispred sebe nijednu prepreku koju ne može da preskoči. Lacio na svojoj strani, ako preživi sutrašnji duel sa Milanom, ima veoma povoljan raspored u poslednjih 11 kola. Maurisio Sari je okupio sinoć ceo tim na večeri koju je on platio iz svog džepa i na kojoj postignut pakt za prolaz u četvrt finale LŠ, Kup Italije i četvrto mesto u Seriji A. Fjorentina je krajnje nepredvidiv tim koji ima kvalitet i kapacitet da uđe u pobednički niz i pomrsi račune mnogima koji su iznad njih na tabeli.

Nade timovima koji se nalaze iza Bolonje, Rome i Atalante bude njihove pretpostavljene slabosti ili nepovoljne okolnosti. Bolonja nema iskustva sa šampionatima u kojima se bori za Evropu i mnogi predviđaju da Tijago Mota i njegovi igrači neće izdržati pritisak. Nešto bi moglo da se nasluti i u sledećih deset dana budući da Bolonja prvo igra sa Atalantom pa sa Interom.

Atalanta ima paklen raspored do prve polovine aprila. Ako Dea bude u zoni Lige šampiona početkom arpila biće najveći favorit da se vrati u LŠ. Ovde treba naglasiti da je za Đan Pjera Gasperinija prioritet Kup Italije. Trener Boginje želi da stavi pečat na fantastičnih osam godina u Bergamu osvajanjem jednog trofeja, nešto što Atalanti nedostaje od početka šezdesetih prošlog veka.

Daniele De Rosi je oživeo Romu, pet pobeda na šest mečeva, su najbolja moguća vizit karta za mladog trenera. U Rimu se pribojavaju dve stvari: prva se odnosi na prestanak efekta promene na klupi i novog entuzijazma koji je rasplamsao DDR i ulaska u kolotečinu šampionata a druga na Ligu Evrope, to jest trke na dva koloseka. Indisponiranost i loša forma Romelua Lukakua se nije osetila na rezultatima Đalorosih, ali bez Big Roma u golgeterskoj formi Roma će teško stići do cilja, kako u Seriji A tako i u Ligi Evrope.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

InterBuongiorno ItaliaLiga šampionaNapoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara