Italijanska sportska štampa
Italijanska sportska štampa

Buongiorno Italia: Interu ne mogu ni da šutnu na gol, Lotito „ribao“ Sarija, Napoli je bure baruta

Vreme čitanja: 8min | pon. 25.09.23. | 13:27

Ni Roma još ne funkcioniše, pohvale za Ivana Ilića

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Inter i Milan marširaju, Roma i Lacio šlajfuju, Juventus se zagcnuo, Napoli štuca, a Atalanta i Fjorentina ističu kandidaturu da pomrse račune velikima u borbi za mesta koja vode u Evropu. Leće je uobičajena lepa priča kratkog daha kakvih smo se nagledali u prošlosti. To bi bio sažetak proteklog vikenda u Seriji A koji je iskristalisao sud da je Inter prvi favorit za osvajanje skudeta, uprkos teškoj povredi Marka Arnautovića zbog koje će morati da odsustvuje najmanje dva meseca.

Izabrane vesti

INZAGIJEV INTER KAO SPALETIJEV NAPOLI

Superiornost koju su igrači Intera pokazali na startu sezone neodoljivo podseća na prethodnu sezonu u kojoj je Napoli dominirao od početka do kraja. Simone Inzagi je izjednačio rekord Erere, Mančinija i Kontea koji su nanizali pet pobeda u prvih pet kola na klupi Intera. U Apijano Đentileu kucaju u drvo ili prave gest koji je ružno i opisati, a kamoli videti kad ih podsete da ni Erera, ni Mančini, a ni Konte nisu osvojili skudeto na kraju sezona u kojima su imali turbo početak šampionata.

Svaka sezona je priča za sebe, a „prvi put“ ne postoji samo za negativne već i za pozitivna iskustva. Iza maksimalnog učinka Nerazura kriju se još uverljiviji statistički podaci koji ukazuju na superiornost Inzagijevog tima na rivale: broj kreiranih šansi, udaraca u okvir protivničkog gola, broj dozvoljenih šuteva u okvir gola, posed lopte, dominacija na terenu, itd.

Nema sumnje da Inter izgleda najsolidnije, ne samo zato što je dozvolio rivalima da u prvih pet mečeva upute samo devet udaraca u okvir Zomerovog gola, što objašnjava gol razliku 14-1, već je i tim sa širokom lepezom fudbalera koja omugućava Inzagiju da rasporedi snage tokom nedelje kao i da promeni tok mečeva ili da konzervira postojeći rezultat.

U prethodnih par nedelja se vodila velika rasprava da li je Inter koji je promenio gotovo polovinu igrača u prelaznom roku jači ili slabiji. U svim tim analizama se zaboravljao jedan važan faktor: progres igrača koji su ostali u Interu. Lautaro Martinez, Federiko Dimarko, Hakan Čalhanoglu, Nikolo Barela pa čak i iskusni Henrih Mhitarjan su bolji igrači nego što su bili u septembru 2022. godine. Kada tome dodamo savršeno uklapanje novih pojačanja, od Zomera i Pavara u odbrani preko Fratezija na sredini terena i Markusa Tirama u napadu, postaje lako objašnjivo zašto je Inter ispred svih.

Federiko Di Marko (©Reuters)Federiko Di Marko (©Reuters)

Generalni direktor Bepe Marota je najavio da će Inter produžiti ugovor sa Federikom Dimarkom, ne zbog evrogola protiv Empolija u stilu Roberta Karlosa, već zato što je Interovo dete sazrelo u odličnog i pouzdanog fudbalera. Oko produžetka ugovora Mhitarjana se ne žuri imajući u vidu godine Jermenina, dok klub neće angažovati nekog od napadača bez tima u ovom momentu kako bi zamenio Marka Arnautovića. Priče da bi Papu Gomez mogao da uskoči nisu kredibilne.

Pozitivne vesti za Inter dolaze i od knjigovođa i računovođa. Minus u prethodnoj sezoni je iznosio 80.000.000 evra, 60.000.000 manje nego u prethodnoj, tako da klub budi sve više apetit kod potencijalnih kupaca. Podsetimo, pozajmica Suningu od strane fonda „Oaktree“ ističe u maju i ako Kinezi ne plate 400.000.000 evra (ukljućujući i kamete) klub ide na doboš.

LOTITO RIBAO SARIJA I CEO TIM

Predsednik Lacija Klaudio Lotito je bukvalno pobesneo juče u Formelu, toliko je vikao da je neko od prisutnih u sporstskom centru preneo kolegama iz rimskog „Mesađera“ da je prvi čovek Rimljama prekoravao Mauricija Sarija što nije ubacio u igru Valentina Kasteljanosa.

Samo četiri boda na pet prvih prvenstvenih mečeva predstavljaju najgori start Lacija od kada je Lotito na čelu kluba. Štaviše, moramo da se vratimo u 2001. godinu, kada je Dino Zof bio na klupi, da bi pronašli Nebeskoplave sa tako mršavim učinkom.

Nije verovatno da će Sari dobiti otkaz kao Zof te godine, jednostavno druga su vrmena i Lacio ne može sebi da priušti luksuz da otpusti trenera koji prima, sa bonusima, blizu pet miliiona evra.

Lotito je doskora važio za predsednika koji se nije mešao u rad trenera, međutim izgleda da je i on usvojio taj porok. Roberto Pruco kaže da su nekada predsednici klubova ostavljali cedulju u džepu trenerki ili jakni trenera sa imenima igrača koje su želeli da vide u timu. Lotito iako pripada starom kovu preferira da verbalno saopšti šta misli.

Mauricio Sari (©AFP)Mauricio Sari (©AFP)

Problem Lacija je predvidljivost. Od odlaska Sergeja Milnkovića-Savića igra tima je postala monotona. Svi su ukapirali da 90 odsto akcija prelazi preko stopala Luisa Alberta. Jedini timovi koji nisu postavili tzv. kavez za Luisa Alberta na startu sezone su bili Napoli i Atletiko Madrid. Slučajno ili ne, to su bile dve najbolje partije Lacija. Trener Monce Paladino, kao njegov kolega na klupi Đenove Đilardino, stavili se flaster na Luis Alberta i rezultati su se videli.

Sari će morati, pored napada (samo je Imobile zatresao mrežu od napadača u prethodnih 450 minuta šampionata) da bude inventivan na sredini terena jer bez Sergeja Milinković-Savića vezni red ne funkcioniše.

LUKAKU IZVLAČI ROMU IZ KRIZE

Duvan Zapata, ili bolje rečeno Endika, pokvarili su veče Romeluu Lukakuu koji je u samo tri dana mogao da donese drugu pobedu svom novom timu. Big Rom je vezato tri utakmice na kojima se upisao u strelce, kontinuitet koji se nije video još iz perioda kada je igrao u dresu Nerezura predvođenih Antonijem Konteom.

Belgijanac, veoma aktivan na društvenim mrežama, nije propustio šansu da pošalje poruku kritičarima i onima koji nisu verovali u njega šireći priče da je bivši igrač. Romelu je okačio na profil pesmu francuskug repera Niske u kojoj se kaže da je „istina stigla za one koji su ga vređali“.

Pored Lukakua druga pozitivna nota je Paulo Dibala koji je odigrao celu utakmicu, kao i sve bolja forma Brajana Kristantea. Najveći problem je odbrana, Mančini i Rui Patrisio nisu u top formi, a Endika i Ljorente još nisu na visini zadatka. Kada se na to doda pesimizam Žozea Murinja da bi Kris Smoling mogao da se oporavi za meč sa Đenovom u četvrtak sluti se da će na Marasiju Đalorosi imati još jednu tešku probu.

Murinjo je u svom dobro poznatom maniru ponovo našao način da skrene pažnju s činjenica da Roma ima samo pet bodova posle pet kola. Žalio se na kvalitet travnatog tepiha na stadionu Grande Torino, a onda na činjenicu da će Đenova imati dva dana više odmora od Rome pošto je igrala u petak veče protiv Lećea.

Ipak, za razliku od Sarija, Murinjo bar pokušava da promeni nešto i da pronađe rešenja za lansiranje tima. Eksperiment sa dvojicom centralnih veznih, Kristante i Paredes, nije bio loš i vrlo je moguće da ga vidimo češće u budućnosti, imajući u vidu krhkost mišića Renata Sančeza i Auara i nepoverenje Murinja u mladog Bovea. Kad se u potpunosti oporavi Pelegrini će biti partner Dibali između vezne linije i Lukakua u napadu.

NAPOLI JE BURE BARUTA

Počinje da se kruni šampionska sigurnost Napolija s kojom je u prethodnom prvenstvu osvojio skudeto. Već smo pisali o problemima Azura u odbrani prouzrokovanih neadekvatnom zamenom za Kima, a zatim povredama dvojice startera Rahmanija i Huana Žesusa. Protiv Bolonje, odbrana je „plesala“ po ivici simsa, ali je na površinu isplivao problem sa delom tima koji bi trebalo da bude najveći adut Napolija: napad.

Odnosi između Rudija Garsije i dvojice ključnih igrača Napolija Viktora Osimena i Hviče Kvarcehelije su sve zategnutiji. Juče su i Gruzijac, a pogotovo Nigerijac otvoreno negodovali na odluku francuskog trenera da iz zameni. Štavše, Osimen je Garsiju poslao u tri lepe.

Sukob Osimena i Garsije (©Reuters)Sukob Osimena i Garsije (©Reuters)

Hviča je protiv Bolonje bio manje loš nego na drugim utakmicama. Gruzijac je izgarao, probao je na sve načine da postigne gol posle gotovo šest meseci. Nije uspeo, u dobroj meri je je i trener Bolonje Tijago Mota, kao i njegove kolege prethodno, spremio taktiku kako da zaustavi Kvaru. Dok je bio na terenu Kvaracehelija je davao jasne signale živosti, u dobroj meri je doprineo iznuđenom penalu tako da nije baš bila logična odluka Garsije da ga zameni.

Osimen se poneo krajnje neprofesionalno i verovatno će biti kažnjen za ponašanje tokom izmene, međutim u suštini Nigerijac je bio u pravu: ne izvodi se sa terena najbolji napadač ako juriš gol i pobedu.

Koliko je situacija dramatična u Kastel Volturnu govori i činjenica da je Aurelio De Laurentis objavio na društvenim mrežama poruku ohrabrenja i komplimenata timu i treneru Garsiji za nastup u Bolonji. Nije dobar znak jer se De Laurentisu može najmanje verovati kada hvali bez očiglednog razloga.

ILIĆ NA PUTU DA POSTANE TOTALNI FUDBALER

Ivan Ilić je igrao rovit meč sa Romom i u potpunosti je opravdao poverenje Ivana Jurića. Srpski reprezentativac radi neumorno na poboljšavanju izvođenja slobodnih udaraca i kornera i rezultati se vide. Gol Zapate, kao i šanse Torina bili su plodovi Ilićevih nabacivanja. Takođe je vidan napredak u osvajanju lopti, broju dobijenih duela, sigurnih pasova. Rečju, Ivan je sve više ono što se u žargonu kaže totalni fudbaler. Ne čudi da je Ivan od svih izveštača dobio 6,5 ili 7.

Vanja Milinković-Savić je imao par nesigurnosti. Nije kriv za gol Lukakua, ali je imao par neubedljivih intervencija koje su mogle skupo da koštaju Toro. Nemanja Radonjić je potvrdio da i dalje ima probleme sa kontinuitetom. Protiv Rome je bio igrač od koga se najviše očekivalo, a završio je kao fudbaler koji je najviše razočarao.

Dušan Vlahović i Filip Kostić su imali horor veče u Ređo Emiliji, za zaborav. Nisu dobili čak ni petice, nego 4,5. U Kontinasi se nadaju da je reč samo o lošem danu, fiziološkom padu posle niza dobrih partija.

Boris Radunović je i pored poraza Kaljarija bio najbolji igrač u timu Klaudija Ranijerija i samo zahvaljujući njemu Sardi nisu doživeli debakl u Bergamu.

Lazar Samardžić je protiv Fjorentine igrao dobro prvo polovreme i na početku drugog onda je nestao sa radara i zato ga je trener Sotil zamenio. Udineza sa Samardžićem u formi je jedna priča, kada se Lazar ugasi sasvim druga. Ipak, od svih medija je dobio prelaznu ocenu.

Nikola Milenković je ušao u igru u drugom polovremenu pošto je Italijano hteo da ga malo poštedi. Kako je istrčao na teren i preuzeo komandu odbranom Fjorentine, Udineze je prestao da bude opasan po gol Teračana. Ocena 6,5 je sasvim zaslužena.


tagovi

Buongiorno ItaliaIvan IlićRomelu LukakuHviča KvarachelijaViktor Osimen

Obaveštavaj me

Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara