Filipo Inzagi (@Reuters)
Filipo Inzagi (@Reuters)

Buongiorno Italia: Inzagi je veliki trener, Joviću raste plata, De Rosi na važnom testu

Vreme čitanja: 8min | pon. 05.02.24. | 12:28

Derbi Italije potvrdio Interovu supremaciju; velika neizvesnost u trci za mesto broj četiri i vizu za Ligu šampiona

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima) 

Druga Interova zvezdica počinje da svetluca na horizontu pošto se već vide obrisi 20. skudeta. Simone Inzagi i njegovi momci su položili najteži ispit protiv direktnog rivala Juventusa, ali daleko od toga da je sve gotovo. Istorija Serije A pamti velike preokrete u poslednjim nedeljama šampionata. Milan, Lacio i upravo Juve protiv Intera 2002. godine su napravili čudotvorna preticanja u poslednjem kolu. 

Izabrane vesti

Nije slučajno da su u ambijentu Bjankonera podsetili na prethodne slučajeve, ali u Interu su “pelcovani” i nemaju nameru da naprave greške iz prošlosti. Nerazuri imaju prednost od četiri boda i potencijalno sedam ako pobede Atalantu u zaostalom meču. Paradoksalno, čini se da je Boginja trenutno nezgodniji protivnik nego Stara dama pošto je Đan Pjero Gasperini ponovo konstruisao fanatastičan tim. 

Inter dominira Serijom A i pravo je čudo da već nema deset i više bodova prednosti u odnosu na pratioce. Igra najbolji fudbal, stvara najviše šansi za gol, trese mreže kao nijedan drugi tim, ima najneprobojniju odbranu, njegovi igrači trče najviše. Ako postoji klub u Evropi, uz Real Madrid naravno, koji bi u ovoj sezoni mogao da osvoji, hipotetički rečeno Premijeru ligu, onda je to Inter. 


20.45: (1,48) Roma (4,20) Kaljari (7,25)


Glasine da bi Inzagi mogao da preuzme jedan od velikih engleskih klubova sledećeg leta nisu bez osnova. Italijanski stručnjak je napredovao  iznenađujuće mnogo u gotovo svim segmentina u poslednje dve godine. Fizička pripremljenost, taktika, upravljanje utakmicama, raspoređivanje snaga ključnih fudbalere, izmene, motivacioni govori i poslednje, ali ne manje važno, izbor igrača koji su korisni za realizaciju projekta… Sve su to elementi u kojima je Simone stigao gotovo do savršenstva. 

Akteri jučerašnje Interove pobede su dva Francuza, Pavar i Tiram. Inzagi je obojicu izričito želeo u svojim redovima, pogotovo Pavara, žrtvujući dolazak još jednog vrhunskog napadača. Sa Simoneom na kormilu Čalhanoglu je zaradio, a sinoć potvrdio, novi nadimak “turski Pirlo”. Hakanova teledirigovana lopta za Dimarka u prvom polovremenu je deo Pirlovog repertoara. 

Taktički, Inzagi je juče održao čas Alegriju. Juventus niti jednom nije primorao Zomera na ozbiljniju intervenciju. Prvi šut u okvir gola švajcarskog čuvara mreže bila je “telefonirana” lopota Dušana Vlahovića. Takođe, za 90 minuta Juve je kreirao samo jednu šansu, opet Dušan Vlahović, ali je srpski centarfor imao lošu kontrolu lopte i izgubio je momenat da stavi na muke Zomera

Derbi Italije je potvrdio supremaciju Intera. Bodovna razlika na tabeli ne oslikava verodostojno ono što se videlo u prethodnih pet i po meseci. Inter pobeđuje i ubeđuje, igra i zabavlja. Juve pobeđuje, ali ne ubeđuje, a igra Bjankonera je daleko od toga da bi mogla da se definiše kao zabavna ili dopadljiva. I sinoć je i pored poraza golman Ščesni bio najbolji u redovima Bjankonera i samo njegovim volšebnim paradama može da se zahvali što je Juve ostao u utakmici do poslednjeg minuta. Na drugoj strani, kao što napomenusmo, Zomer je bio privilegovan gledalac sa besplatnom uzlaznicom. 

Inzagi ima pravo kada kaže da bi u svakom drugom prvenstvu Inter već imao deset bodova prednosti, baš kao što Alegri nije daleko od istine kada podvlači da je Interov tim stvaran godinama i da je ove godine perfekcionisan da osvoji skudeto dok je njegov Juve otvoreno gradilište. Šef stručnog štaba Juventusa je iskreno zapazio da je već samo čudo što je šampionat i dalje otvoren zahvaljujući njegovom timu. 

JOVIĆU POVEĆANJE PLATE I NOVI UGOVOR 

Luka Jović je postao toliko dragocen igrač Rosonera da u Milanu ozbiljno razmišljaju da srpskom centarforu ponude novi ugovor, barem do 2025. godine, i da mu značajno povećaju platu. 

Zvezdino dete je najbolji strelac u Seriji A među igračima koji ulaze sa klupe u igru. Luka je od decembra do danas postigao sedam golova. Pedantni statističari su izračunali da u poslednja dva meseca Jović postiže gol na svakih 40 minuta. Prosek sa kojim niko ne može da se pohvali. 

O promeni tendencije svedoči i prosečna ocena Jovića: do decembra je bila petica, od decembra je 6,4. Da u fudbalu postoji priznanje za najboljeg dvanaestog igrača kao što u košarci postoji za šestog Jović bi bio najozbiljniji kandidat za to laskavo priznanje. 

Milan je u tek završenom prelaznom roku pokazao da veruje u Jovića odustajući od plana da angažuje još jednog napadača. Sada je potrebno da Pioli napravi korak dalje i bivšem centarforu Real Madrida pruži pravu šansu i kao starteru, a ne samo kao džokeru sa vađenje kestenja iz vatre. 

ATALANTA I BOLONJA SU UBEDLJIVIJI OD NAPOLIJA, ROME I LACIJA U TRCI ZA LŠ

U veoma interesantnoj i neizvesnoj borbi za četvrto mesto u kojoj učestvuje šest timova, Atalanta i Bolonja po igri zaslužuju mnogo više plasman u Ligu šampiona nego veliki klubovi sa juga plus Fjorentina. 

Atalanta je demolirala, bukvalno, Lacio. Šarl De Ketalre je još jednom pokazao koliko je fudbal nepredvidiv. Belgijanac je u prošloj sezoni bio toliko loš da mnogi smatraju da je kap koja je prelila čašu i doprinela davanju otkaza Paolu Maldiniju u Milanu bila upravo kupovina bivšeg fudbalera Briža.  

Belgijanac je od decembra do danas potpisao čak 13 golova, sedam pogodaka i šest asistencija. Niko u Seriji A nema takav učinak u prethodna dva meseca. Sinoć je De Ketelare uknjižio novu asistenciju i dodao još dva gola. 

Đan Pjero Gasperini je još jednom konstruisao moćnu Atalantu, četvrtu u poslednjih osam sezona koja može da stigne do Lige šampiona. Prosto je neverovantno kako Gasperini u Bergamu uspeva da od temelja podigne nove timove. Mislilo se da bez Papua Gomeza, Iličića, Zapate, Kesija, Kristantea, Frojlera, Gosensa i desetine drugih igrača koji su doneli Atalanti preko pola milijarde evra od transfera, nije realno ponovo stvoriti ekipu za najprestižnije takmičenje u tako kratkom vremenskom roku. 

Atalanta sa novima igračima je gotovo pa ona stara. Jedina razlika je što nova Boginja na svom stadionu skuplja najveći broj bodova dok je manje lepršava na gostovanjima za razliku od prethodnih godina. 

Atalantu i Bolonju vezuje jedan čovek: Đovani Sartori. Po mnogima najbolji sportski direktor u Seriji A je u dobroj meri kumovao uspesima Atalante u pretodnim godinama pre nego što je prešao u Bolonju. Sartoriju je bilo potrebno manje od dve godine da kreira i u Emiliji tim za Evropu sa vrlo limitiranim sredstvima. Gazda Bolonje Džo Saputu nije široke ruke, ali je pogodio sa Sartorijem i sada uživa u plodovima te odluke. 

Vezu između uspeha Atalante i Bolonje popunjava činjenica da je Tijago Mota, u neku ruku, Gasperinijev trenerski proizvod. Italo-Brazilac je bio igrački preporođen u Đenovi koju je predvodio Gasperini pre 15 i kusur godina i od njega je učio trenerski zanat kasnije. 

Veliki klubovi sa juga uključujući i Fjorentinu ostavljaju mnogo lošiji utisak od dvojca Bolonja-Atalanta. Lacio je izgubio svoj identitet. Sada i oni koji su godinama kritikovali Sergeja Milinković-Savića priznaju da je on bio motor i glavni igrač Nebeskoplavih zahvaljujući kome su svi bolje igrali, od Imobilea i Felipea Andersona do Luisa Alberta i Lacarija.  Mauricio Sari je sve više rezigniran i po svoj prilici ovo je poslednja njegova godina u Formelu. 

Valter Macari može da bude zadovoljan bodovima osvojenim nad Veronom, ali teško da može da bude spokojan imajući u vidu prikazanu igru svog tima. Napoli više ne liči na tim koji je osvojio prošle godine skudeto i da se Kvarachelija nije probudio par minuta pre kraja meča, danas bi se pričalo o sunovratu šampiona Italije. 

IMA LI RAZLIKE IZMEĐU ROME SA MURINJOM I BEZ NJEGA 

Daniele De Rosi je startovao sa dve pobede na klupi Rome. Reklo bi se sve po planu, budući da Verona i Salernitana pripadaju grupi klubova koja je već viđena u Seriji B, a večeras na Olimpiko dolazi Kaljari, još jedan tim u grčevitoj borbi za opstanak. 

Nije tajna da su Fridkinovi namerno požurili sa otkazom Murinju jer nisu želeli da se Potugalac regeneriše sa tri pobede protiv slabijih protivnika i tako otvori vrata mogućnosti da završi sezonu na klupi Đalorosih. 

Problem je što promena sa De Rosijem nije donela pomake kada je u pitanju igra Đalorosih. Roma je pobedila protiv Salernitane i Verona na gotovo identičan način kao što je pobeđivala sa Murinjom na klupi. 

Protiv Kaljarija Roma ima izuzetno pozitivan skor. U poslendnjih 17 mečeva rimski klub je izgubio samo jednom od Sarda uz 12 pobeda i četiri remija. Štaviše, na poslendnjih 16 mečeva Roma je uvek zatresla mrežu Kaljarija, dajući više od dva gola po meču u proseku (34). Takođe prošlo je više od deset godina od poslednjeg poraza Rimljana na Olimpiku od Kaljarija, od tada šest pobeda za Romu i dva remija. 

Kada svemu prehtodno rečenom dodamo da je Kaljari “najbolji” gost u Seriji A - na poslendjih 16 gostovanja nije uspeo da se vrati na Sardiniju nijednom sa tri boda (11 poraza i pet remija ) - postaje jasno zašto je Roma večeras apsolutni favorit. 

Za Romu su tri boda protiv Kaljarija fundamentalno važna kako bi zadržala priključak sa Atalantom koja se nalazi na četvrtom mestu, ali i zato što sledeće subote na Olimpiko dolazi lider na tabeli Inter i eventualni večerašnji kiks bi mogao da bude poguban za ambicije Rome. 

De Rosi večeras neće moći da računa na Spinacolu (povređen) dok su  Azmun i Endika na Kupu Azije, odnosno na Kupu Afrike. Ljorente i Pelegrini moraju da budu veoma oprezni jer ako dobiju žuti karton večeras preskačiće meč sa Interom. 

U timu Đalorosih bi trebalo da vidimo od prvog minuta novo pojačanja Anhelinja dok će mladi Baldanci, tek pristigao iz Empolija, ući u igru u drugom poluvremenu. 

ROMA 4-3-3: Rui Patrisio - Karsdorp, Mančini, Ljorente, Anhelino - Kristante, Paredes, Pelegrini - Dibala, Lukaku, El Šaravi

KALJARI 4-3-1-2: Skufet - Nandez, Mina, Dosena, Auđelo - Makombu, Prati, Gaetano - Viola - Lapadula, Petanja


----------------------

Sve utakmice Serije A možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.comDovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

----------------------


SERIJA A - 23. KOLO

Petak

Leče - Fjorentina 3:2 (1:0)

/Udan 17, Pikoli 90, Dorgu 90+2/

Subota

Empoli - Đenova 0:0

Udineze - Monca 0:0

Frozinone - Milan 2:3 (1:1)

/Soule 24, Maciteli 65 - Žiru 17, Gabija 72, Jović 81/

Bolonja - Sasuolo 4:2 (1:2)

/Zirkze 24, Fabijan 73, Ferguson 83, Salemakers 86 - Torstved 13, Volpato 34/

Nedelja

Torino - Salernitana 0:0

Napoli - Verona 1:2 (0:0)

/Engonge 79, Kvarachelija 87 - Kopola 72/

Atalanta - Lacio 3:1 (2:0)

/Pašalić 16, De Ketelare 43 penal, 76 - Imobile 84 penal/

Inter - Juventus 1:0 (1:0)

/Gati 37 autogol/

Ponedeljak

20.45: (1,48) Roma (4,20) Kaljari (7,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Serija ABuongiorno ItaliaSimone Inzagi

Obaveštavaj me

Inter
Milan
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara