Rade Krunić i Stefano Pioli (©Reuters)
Rade Krunić i Stefano Pioli (©Reuters)

Buongiorno Italia: Kad je teško - Rade Krunić

Vreme čitanja: 7min | sre. 02.11.22. | 13:26

Juve bez Vlahovića, slatki poraz Napolija, Škrinijar potpisuje do 13. novembra, čudnog li derbija Rima...

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Rade Krunić ne pripada kategoriji top fudbalera, nije čak ni u društvu igrača koji su iznad proseka, ali je deo onih vezista koje svaki trener želi da ima u svom timu. Srbin iz Foče je radom, ponašenjem, pouzdanošću zaradio beskrajno poverenje Stefana Piolija. Toliko veliko, da trener Rosonera kad god ne zna šta bi ili kada treba da poveri specijalni zadatak nema nikakvu dilemu koga da pogleda u oči – Krunića.

Izabrane vesti

Stranice novina i internet portala su pune tekstova i naslova o Leau, Tonaliju, Žiruu, Menjanu, Teu Ernandezu. Ali, kad se podvuče crta, pažljiviji posmatrači zapaze jedno ime u svim ključnim partijama, u prelomnim delovima sezone, posebno u zavšnici - Rade Krunić.

Interesantno je da je Rade Piolijev čovek za sve uloge: osim u odbrani, Krunić je igrao na svim pozicijama u Milanu, uskačući često i u poslednjem momentu u startnu postavu ili tokom utakmica kao rešenje koje niko ne očekuje.

Protiv Salcburga, Krunić će igrati na mesto ofanzivnog pleja, između Rebića i Leaa, a iza leđa Žirua. Ideja Piolija je da sa Krunićem dobije čvrstinu i supstancu u veznoj liniji, odnosno sve ono što De Ketelare i Diaz ne mogu da mu garantuju.

Pored Krunića, šansu će dobiti i hrvatski interenacionalac silno motivisan da pokaže hrvatskom „izborniku“ Daliću koliko je pogrešio što ga nije uvrstio na širi spisak kandidata za Mundijal u Kataru. Sa Krunićem i Rebićem u formaciji, Pioli će moći vrlo lako i da prilagodi početnu formaciju 4-2-3-1 u 4-3-3, po potrebi.

Kiks protiv Torina je delovao otrežnjujuće na igrače šampiona Italije i biće brzo zaboravljen ako večaras obezbede prezimljavanje u Ligi šampiona posle devet sušnih godina. U tim Rosonera se vraća Benaser kao i iskusni Kjaer. Podsetimo, Milanu je dovoljan remi da bi prošao u nokaut fazu Lige šampiona.

------------------------

MILAN 4-2-3-1: Tatarušanu – Kalulu, Kjaer, Tomori, Teo Ernandez – Benaser, Tonali – Rebić, Krunić, Leao – Žiru

------------------------

JUVE BEZ VLAHOVIĆA I JOŠ DESETORICE IGRAČA

Nisu svi uvereni da Juve zaista želi da se teši Ligom Evrope. Iz Kontinase i uprave kluba stižu uverenja da se od Alegrija i njegovih igrača očekuje ne samo da obezbedi plasman u drugo evropsko takmičenje već i da stignu do finala Lige Evrope. Međutim, Torinom već neko vreme kruže priče da je prioritet prvenstvo i da je preveliki rizik, sa ovakvim timom Juvea i brojem povreda, riskirati dupli front.

Protiv PSŽ-a Alegri će jedva skrpiti startnu postavu. Više od početne formacije večeras na Alijancu o momentu Juvea govore imena i broj igrča na klupi. Pored dvojice golmana Perina i Pinsolja među rezervama su roviti Rugani, Ken, Sule, Barbijeri i Barenekea.

Od 11 igrača koji nedostaju Alegriju, samo je Danilo suspendovan zbog kartona, svi ostali su povređeni, a od ključnih igrača samo Vlahović ima male šanse da se nađe na spisku igrača za meč sa Interom.

Posle iskustva sa Benfikom u ambijentu oko Juventusa provejava strah da bi Bjankoneri mogli da dožive brodolom protiv PSŽ-a budući da je Parižanima potrebna pobeda da bi obezbedili prvo mesto u grupi. Praktično u optici plasmana u Ligu Evrope u Torinu se više uzadju u Benfiku nego u vlastiti tim. U prevodu samo Benfika pobedom nad Makabijem može da obezbedi prolaz Staroj dami u Ligu Evrope.

------------------------

JUVENTUS 3-5-1-1: Ščesni - Gati, Bonuči, Aleks Sandro - Kvadrado, Fađoli, Lokateli, Rabio, Kostič - Mireti - Milik.

------------------------

SLATKI PORAZ NAPOLIJA

Ima i poraza koji ne bole, štaviše imaju ukus pobede. Takav je jučerašnji Napolija od Liverpula sazreo tek u završnici meča kada je postalo jasno da Redsi ne mogu da se dokopaju prvog mesta u grupi i povoljnijeg žreba.

Jedina mala senka na veče Napolija je prekid serije od 13 uzastopnih pobeda i po prikazanoj igri na Enfildu Azuri ne bi ništa ukrali da su kojim slučajem odneli sva tri boda kući.

Vrlo dobre partije su pružili Lobotka, što odavno nije iznenađenje, ali jesu odlični nastupi dvojice novih defanzivaca Ostigada i Olivere. Razočarao je Osimen koji je posle moćnog povratka na teren posle povrede imao prvi kiks i slab učinak.

Koliko je bilo važno za Napoli da sačuva prvo mesto u grupi pokazao je razvoj događaja. Već sada možemo reći da će Napoli imati tako povoljan žreb da nijedan potencijalni protivnik neće biti superiroran odnosu na sastav Spaletija, štaviše Napoli će biti favorit. Podsetimo, tim iz Napulja može da se sretne u osmini finala sa Brižom, Ajntrahtom. Borusijom Dortmund, Benfikom i Lajpcigom ili Šahtjorom. Postoje teorijske šanse da Napoli igra sa PSŽ-om i Salcburgom, ali je zato potrebo da se dogode čuda u Torinu i Milanu.

Sve u svemu, Napoli ima otvoren put da posle tri godine bude prvi italijanski tim koji je stigao do četvrt finala LŠ.

ŠKRINJAR POTPISUJE ZA DESET DANA

Inter se vratio zadoovljan iz Minhena i pored poraza. Meč sa Bajernom je bio prava prijateljska utakmica tako da ni greške sudija i VAR-a na štetu Intera ne padaju teško. Simone Inzagi, kako se i najavljivao, je odmorio ili poštedeo muke svih 90 minuta sve svoje startera za meč sa Juventusom sa izuzetkom golmana Onane.

Eventualni loš signal za Inzagija je da nijedna do rezervi Intera nije juče bila na visini zadatka, osim donekle Darmjana. Ruku na srce očekivalo se više od Aslanija, Belenove, Galjardinija, Koree. Lepa vest je da se i Inzagi konačno odvažio i omogućio je mladom Karboniju da debituje u Ligi šampiona i mladi Italijan je ostavio dublji trag na meč nego mnogo iskusniji Korea.

Novinarski gledano, najvažnija vest u poslednja 24 sata za Inter je izjava generalnog direktora Bepea Marote da su u klubu prilično optimisti da će Milan Škrinjar produžiti ugovor sa Interom do 13. novembra, odnosno pre početka pauze u sezoni zbog Mundijala u Kataru.

Izgleda da je poslednja ponuda Nerazura slovačkom internacionalcu imala veoma pozitivan efekat. Naime, Inter ne može da da više od 6.500.000 evra po godini, ali kroz klupske i personalne bonuse Škrinjar može da uveća svoju zaradu za još par miliona koji bi ga približili cifri koju mu nudi PSŽ: 9.000.000 evra plus bonusi.

Škrinjar je u svojim izjavama stalno potencirao svoju vezanost za klubi i da su mu boje Intera istetovirane na koži. Naravno, vezanost igrača za klubove treba uzimati uvek sa velikom rezervom, ali sa ponudom Intera koja je veoma blizu onoj PSŽ, Škrinjarova naklonost ka Nerazurima bi mogla da ima specifičnu težinu.

ROMA – LACIO, ČUDNOG LI DERBIJA

Prolazimo kroz prilično neuobičajenu sedmicu pred nedeljni rimski derbi. Žoze Murinjo i Mauricio Sari ponavljaju da će tek od petka misliti na sudar sa gradskim rivalom, ali se kroz njihove izbore u prošlom kolu Serije A videlo da to ne odgovara istini.

U nebeskoplavom delu Večnog grada se još uvek nisu oporavili od šoka da Sergej Milnković Savić neće igrati derbi zbog zbira žutih kartona. Za dobar deo njih uključujući i tzv. VIP navijače koji su intervjuisani ovih dana od brojnih medija žuti karton Sergeju na meču sa Salernitanom je skandalozan. Neki idu toliko daleko da u svemu vide zaveru opskurnih centara moći koji upravljaju Kalčom.

Čiro Imobile se još uvek nada da bi mogao da bude barem na klupi protiv Rome i da uđe u igru u drugom poluvremenu. Šanse su minimalne ali kapiten Lacija traži da svaki dan bude podvrgnut pregledima koji bi konstatovali postojenje stanje povrede.

U odsustvu Milinković Savića, prirodna zamena je Luis Alberto. Ipak, nije rečeno da će Španac igrati jer nije ubedio Sarija da može da obavi sve zadatke, pogotovo one u dafanzivnoj fazi. Zato se pravi pretpostavka da bi šansu mogao da dobije čak i Markos Antonio što je malo verovatno zbog deficita centimetara u sastavu Lacija bez Sergeja i Čira. Niko u napadačkom triju nije viši od 177 centimetara i ako bi se njima dodao Markos Antonio Lacio bi bio u još inferiornijoj poziciji u odnosu na Romu koja dobar deo prilika i golova kreira i postiže iz prekida.

I Murinjo kao Sari mora da se suoči sa odsustvom par igrača, pre svih Dibale, ali i sa lošom formom i veoma negativnim momentom Ejbrahama. U Trigoriju su se nadali da je meč sa Helsinkijem bio prekretnica za engleskog centarfora, ali je meč sa Veronom ugasio odmah te nade. Ejbraham sa fizičke tačke glediša ne izgleda u idealnoj formi, a očigledno je da mu nedostaje samopouzdanja i koncentracije sudeći po šansama koje je propustio u poslednjim mečevima, uključujući i protiv Verone.

Dodatni problem za Žozea je Nikolo Zaniolo. Mladi Italijan je bio među najboljim igračima na Bentegodiju i konačno je postigao gol u dresu Rome, ali je dobio i žestok udarac od Davidoviča zbog čega je pod znakom pitanja njegov nastup protiv Ludogoreca i Lacija. Murinjo se nada da će Zaniolo biti u redu za meč sa Nebeskoplavima jer osim otoka na nozi od dobijenog udarca nisu registrovane druge negativne posledice koje bi primorale Nikoloa da odsustvuje duže sa terena.

U međuvremenu, Romini navijači uživaju u Murinjovom novom fudbalskom potencijalnom dragulju Kristijanu Volpatu. Reč je o Rominom Bobu Vijeriju pošto je kao i slavni centarfor rođen u porodici italijanskih emigranata u Australiji. Volpato je otkrio da su ga Australijanci zvali u nacionalnu reprezentaciju pokušavajući da ga „kupe“ sa mestom u nacionalnoj selekciji na Mundijalu u Kataru, ali da on sebe vidi samo u dresu svojih predaka, odnosno Azura.

Volpato je, inače, deo grupe mladih fudbalera koje je bivši kapiten Rome Frančesko Toti uzeo pod svoje zaštitno krilo primenjujući novi tip odnosa i metod rada menadžera sa fudbalerima-klijentima.

Piše: Željko PANTELIĆ


tagovi

Buongiorno ItaliaRade KrunićSergej Milinković SavićDušan VlahovićMilan Škrinijar

Obaveštavaj me

Milan
Juventus
Inter

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara