(© Reuters)
(© Reuters)

Buongiorno Italia: Kome bi više poslužio Lukaku?

Vreme čitanja: 4min | čet. 07.12.23. | 13:07

Inter nadoknadio golove dolaskom Tirama i realizacijom Lautara, Vlahović samo na pogodak manje od Belgijanca, a Milan se muči

(Od dopinsika MOZZART Sporta iz Rima)

Romelua Lukakua su prošlog leta želeli Inter, Milan, Juventus a na kraju je završio u Romi. Ne može se reći da u Interu žale za Lukakuom. Nerazuri tresu mreže, Lautaro Martinez je dodatno napredovao i ušao u Olimp najboljih napadača svetga, a Tiram je jedno od najprijatnijih iznenađenja.

Izabrane vesti

To se ne može reći za Juventus, pogotovo ne za Milan. Tačno je da su Vlahović, Vea i Milik postigli relativno malo golova, zajedno sedam, međutim, silno kritikovani Dušan je dao samo gol manje u Seriji A od Lukakua i budući da je njegov odlazak bio uslov za dolazak Belgijanca, nije rečeno da bi Bjankoneri toliko profitirali.

Milan je pokušao da iskoristi vakum krajem prošlog proleća da uskoči u trku za Lukakua i da vrati dug Interu za Čalhanoglua. Rosoneri nisu imali sreće, jer je Romelu već dao reč rukovodiocima Juventusa a izgleda i da je preferirao da pređe u redove Stare dame svim drugim opciijama.

Nema sumnje da bi Rosoneri najviše profitirali da je Lukaku obukao crveno-crni dres. Olivije Žiru je pre tri i po godine došao u Milan da bude rezerva a postao je neprikosnoveni starteru uprkos što mu je odzvonilo 37 godina. Luka Jović je tek prošlog vikenda postigao prvi gol za Milan, Okafor nije prvi špic i sam Žiru se ugasio posle moćnog starta: četiri gola na prva tri meča u Seriji A. Francuz je u prethodnih 100 dana postigao samo tri gola, dva protiv Napolija i jedan protiv Lećea.

Sa Lukakuom u špicu sve bi bilo drugačije za Stefana Piolija i Milan bi verovatno bio malo bliži vrhu tabele i plasmanu u osminu finala Lige šampiona. U sledećih pet dana Rosoneri usmeravaju u dobroj meri svoju sezonu. Pobede protiv Atalante i Njukasla otvaraju novu perspektivu, remiji ili porazi vode u tunel u kome se ne vidi svetlo na izlazu.

Belgijanac je već postigao deset golova u ovoj sezoni za Đalorose, šest u prvenstvu i četiri u Ligi Evrope. Takođe, u odnosu na prethodnu sezonu, Roma je postigla čak deset golova više u Seriji A nego u istom periodu prošle godine.

Istini za volju, Lukaku nije zatresao mrežu na poslednja tri meče u Serji A, poslednji put se radovao pobedonosnom u poslednjem minutu protiv Lečea na Olimpiku. Nesumnjivo je da samo prisustvo Big Roma na terenu olakšava posao saigračima. Takođe, Lukaku nije zatresao mrežu u minula tri kola, ali je bio protagonista u pobedama protiv Udinezea i Sausola kroz asistencije ili učestvovanje u akcijama koje su rezultirale golom.

Na sreću Rome, u odsustvu Lukakua, prorardio je oporavljeni Dibala, potvrđujući da rimski klub, kada ima oba asa na raspolaganju, spada u red privilegovanih timova.

RABIO I ALEGRI JOŠ JEDNU GODINU ZAJEDNO, A ONDA...

Najava produžetka ugovora Adrijena Rabioa sa Juventusom na samo godinu dana i sa istom platom koju trenutno ima, 8.000.000 evra, tumači se kao signal da je sve otvoreno oko budućnosti Alegrija na klupi Stare dame.

Rabio je vezan za Alegrija. Toskanski stručnjak ga je preporodio, ulio mu sigurnost i samopouzodanje. Sa njim je „Vojvoda“ postao ozbiljan igrač, vratio se u reprezentaciju Francuske i nametnuo se kao jedan od stubova Bjankonera.

Ostanak Alegrija na klupi Juvea je već odigrao ulogu pre više od pola godine kada je Francuz odlučio da ne prihvati višegodišnji ugovor sa Mančester junajtedom i potpiše samo godišnji sa Juventusom. Rabiou se sviđa život u Torinu i posebno tretman koji ima kod Alegrija i ne bi želeo ništa da menja. Međutim, odlaskom toskanskog trenera iz Kontinase za Rabioa bi se sve promenilo.

Javna je tajna da je Alegri ostao samo zbog visine i dužine ugovora koji je sa njim potpisao Andrea Anjeli. Juve nije mogao sebi da priušti luksuz da ga Alegri košta blizu 30.000.000 evra do leta 2025. a da ništa ne radi. Verovalo se, sve do skora, da je ovo poslednja sezona Alegrija na kormilu Stare dame, odnosno da će dve strane naći kompromis za sporazumni raskid saradnje, tim pre što su za Alegrija zainteresovani klubovi u Saudijskoj Arabiji spremni da ga pokriju sa petrodolarima. Iz okruženja Juventusa su procurele informacije i da je već postignut načelni dogovor sa Antonijem Konteom oko preuzimanja prvog tima sledećeg leta.

Start sezone, drugo mesto na tabeli i realna mogućnost da Juve ostane u trci za skudeto do kraja prvenstva, promešali su karte. U Torinu i dalje nisu zadovoljni estetikom igre Alegrijevog Juvea, ali rezultati onemogućavaju bilo kakvu ozbiljniju kritiku na račun Maksa. Paralelno, dodatna vrednost zavidnih rezultata Alegrijevih fudbalera je izostanak pojačanja tokom leta. Jedino pojačanje Juve je Vea, dok su svi ostali igrači već bili u posedu torinskog kluba.

Takođe, rad Alegrija biva dodatno cenjen zbog činjenica da na raspolaganju ima tek četvrti tim po vrednosti. Naime, Juve se nalazi u paradoksalnoj situaciji na prvi pogled: plaća najviše za plate u Seriji A a ima tek četvrti tim kad se saberu cene igrača na tržištu. Ispred Juventusa su Napoli čiji igrački kadar košta oko 160.000.000 više (Napolijevi fudbalari vrede malo manje od 600 milona evra) na drugom i trećem mestu su Inter i Milan čiji fudbaleri koštaju između 550.000.000 i 580.000.000 evra. Juventusovi vrede malo manje od 430.000.000.

Sve će biti još zanimljivije ako Juventus osvoji skudeto. Bilo je trenera, čak iznenađujeće mnogo, koji su dobili otkaz posle osvojene titule prvaka, ali još uvek niko nije dva puta dobio otkaza nakon osvojenog skudeta sa istim timom.



tagovi

Buongiorno ItaliaRomaInterJuventusac milan

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara