©Star Sport
©Star Sport

Buongiorno Italia: Kratak spoj u Torinu - Jurić posle svađe šalje Radonjića na transfer listu?

Vreme čitanja: 7min | pon. 04.12.23. | 12:50

Nije još uvek sigurno da li će srpski reprezentativac biti izostavljen i iz sastava za meč sa Atalantom, ali je veća verovatnoća da meč gleda sa tribina nego sa klupe

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Na pamti se kada je Inter igrao tako dobro kao u ovoj sezoni sa Simoneom Inzagijem. Tapiju na lepršavu i dopadljivu igru imali su, kroz istoriju, drugi italijanski klubovi, ali veoma retko Nerazuri. Čak i u slavnim vremenima Moratija, oca i sina, i trenera Elenija Erere i Žozea Murinja, Inter je pobeđivao, osvajao trofeje, ali su oni bili pre izraz pragmatičnosti, sportskog cinizma, pojedinačnih kvaliteta top fudbalera.

Izabrane vesti

Inzagijev Inter je tim sa geometrijom, mašinerija sa obiljem rezervnih ili prilagodljivih delova, poput sinoćnjeg kada je Karlos Augusto zamenio povređenog Stefana de Fraja i zaigrao u defanzivnoj liniji. Istini za volju Brazilac je u Monci u Seriji B ponekad igrao u toj ulozi, ali to je bilo pre tri godine.

Akcije koje su prethodile pogotcima Čalhanoglua, Barele, Tirama kao i poništenog gola Francuzu, jer mu je vrh ramena bio u ofsajdu, su simfonija fudbala. Inter je evropski tim, jedini italijanski koji može da se nosi sa kontinentalnim kolosima i to na otvorenom bojnom polju, da se nadigrava, bez upotrebe „katenača“.

Brzina s kojom Inter razvija svoje ofanzivne akcije se viđa retko čak i u Premijer ligi ili od Real Madrida sa staršnom trojokom Vinisijus, Rodrigo, Belingam. Uigranost i sintonizovanost između veznog reda, spoljnih veznih i napadača Nerazura se približila fudbalskom savršenstvu. Toliko da i igrači koji ne spadaju, objektivno, u krug top fudbalera, odaju utisak kao da mu pripadaju.

Zomer je i sinoć pokazao da je deo jednog od najunosnijih poslova u istoriji fudbala, barem zasada: prodati Onanu za 60 miliona i uzeti Zomera za par miliona evra je remek-delo.

Dodatna vrednost pobede Intera proizilazi iz nedeća i kapaciteta da se ekipa prilagodi u hodu novonastalim sitaucijama. Nerazuri su u Napulj doputovali bez Pavara i Bastonija i u 19. minutu su ostali i bez De Fraja. Praktično bez startne odbrambene formacije, budući da je Inzagi rotirao četvorku Pavar, Ačerbi, Bastoni, De Fraj, na tri mesta u zadnjoj liniji.

Svi pričaju o čeličnoj odbrani Juvea zaboravljajući da je u Seriji A najbolja Interova budući da je primila dva gola manja, samo sedam. Jučerašnji duel je bio čak deveti od 14 u kojem Inter nije primio gol. Jučerašnji duel je bio važan i za Barelu koji se konačno odblokirao i postigao gol, i to kakav gol, dok je Kvadrado upisao svoju prvu asistenciju u dresu Intera.

Jučerašnji trijumfa Intera je tek drugi u Napulju od kada se Napoli vratio u Seriju A pre 16 godina, a Inzagi se prvi put vratio kući pevajući u ulozi trenera iz grada podno Vezuva. Takođe, trener Nerazura je dobio i seriju komepliemenata od svojih kolega, ne toliko zbog tri osvojena boda koliko zbog načina na koji je Inter odneo ceo plen sa Maradone:

"Inter ima najjači tim, igra najbolji fudbal i favorit je za skudeto", nepodeljeno je mišljenje.

Ruku na srce Inter mogu da zaustave samo povrede i još jedna fantastična sezona u Ligi šampiona. Naime, prvi pratilac Juve već ne igra kup takmičenja u ovoj sezoni, a Milan bi vrlo lako mogao da e nađe u istoj poziciji jer je više verovatno da će Milan zauzeti četvrto mesto u grupi Lige šampiona nego da će proći u osminu finala. Bez nastupa u Evropi i sa Interom koji bi mogao da ima zgusnut kalendar u martu i aprilu, Juve i Milan, ako budu na par bodova od Nerazura, neće biti bez šansi da osvoje titulu prvaka.

DE LAURENTIS LJUT NA ARBITRE

Predsednik Napolija Aurelio de Laurentis je osuo drvlje i kamenje na arbitra Masu i sudije u VAR sobi nakon meča sa Interom. Gazda Napolija se žali što gol Čalhanoglua nije poništen zbog navodnog faula Lautara Martineza nad Lobotkom na sredini terena, koji se dogodio par desetina sekundi pre Turčinovog projektila koji je naduvao mrežu Mereta. Po De Laurentisu Ačerbijev dodir Ahilove tetive Osimena je bio za najstrožu kaznu.

Činjenice su malo drugačije. Na snimku se vidi, da je Lautaro Martinez sve vreme u posedu lopte i da Slovak pokušava da napravi opstrukciju jer je naseo na fintu Argentinca, tek u tom momentu i to pošto je prosledio loptu saigraču, Martinez padajući obuhvata levom rukom pojas Lobotke. Naravno, ako se gleda samo fotografije poslednjeg čina duela Lautaro-Lobotka, ili ako izbacite prvi deo u kojem Lobotka pokušava da zaustavi Martineza opstrukcijom, stiče se pogrešan utisak i donosi se zaključak koji ne odgovara činjeničnom stanju.

Što se tiče penala nad Osimenom činjenica je da su u Seriji A arbitri davali za slične kontake penale. Međutim, šef italijanskih sudija Đanluka Roki je javno rekao da vieš neće biti svirani „penalčići“, odnosno da neće biti sankcionisan svaki kontakt u kaznenom prostoru izvođenjem penala. Kontatk Ačerbija i Osimena u šesnaestercu Intera spada u kategoriju „penalčića“.

De Laurentis umesto što se obrušava na arbitre trebalo bi da podnese ispit savesti. Sinoć je Macari poslao na teren odbranu Di Lorenc, Rahmani, Ostigard, Natan. Ko misli da sa tom četvokom može da se odbrani skudeto je nepopravljivi optimista, ili loše inoformisani pesimisti.

Osim odbrane koja pušta vodu na sve strane - osam golova na tri meča u roku od osam dana – problem Napolija je Osimen kojem će trebati vreme da uđe u formu i Kvarachelija koji nije tako nepredvidiv, efikasan i ubojit kao u prošloj sezoni.

MURINJO PROGOVORIO „PORTUGALSKI“

Žoze Murinjo nastavlja da privlači pažnju medija i publike bez obzira na rezultate Rome. Sinoć je trener Rome sve iznenadio kada je na konferenciji za novinare govorio na portugalskom. Taj njegov potez je bio nastavak polemike posle njegovih kvalifikacija arbitra Mačerena i Berardija pošto je Murinjo konstatovao da je njegov italijanski siromašan da bi mogao da elaborira komplikovane stavove.

Sinoć Murinjo nije imao šta da prigovori arbitrima, ali je potvrdio svoj negativni sud o Berardiju i tako je opravdao malo ili nimalo elegantan čin kada igrači Rome nisu vratili loptu fudbalerima Sasuola posle prinudnog prekida. „Fer plej mora da bude obostran, a u Sasuolo igra fudbaler koji ne zaslužuje takav tretman“, aludirao je Murinjo na italijanskog reprezentativca.

Osim pobede koja je lansirala Romu na četvrto mesto i samim tim u zonu Lige šampiona, nije prošlo nezapaženo i otvorena odbrane Murinja od strane generalnog menadžera Tijaga Pinta. Rukovodilac Rome je stao uz svog zemljaka u ime klube nakon oštrih osuda nastupa Murinja na konferenciji za novinare. Takav potez se tumači kao signal da možda nije sve rečeno u odnosu između dve strane i da bi Žoze mogao da ostane u Večnom gradu i posle 30.juna sledeće godine.

UČENIK PROTIV UČITELJA

Četrnaesto kolo u Seriji A se završava susretom Torino – Atalanta, odnosno sudarom učenika Ivana Jurića i učitelja Đan Pjera Gasperinija. Granate i Boginja vide u večerašnjem duelu priliku da se iskupe za poraze u prošlom kolu, štaviše Atalanta je osvojila samo jedan bod u poslednja tri kola, dok je Torino uknjižio tek osam bodova u poslednjih osam kola.

Atalanta je sa poslednja četiri gostovanja na stadionu Grande Torino odnele svih 12 bodova. Štaviše, na poslednjih sedam mečeva sa Torinom Boginja je postizala više od tri i po gola u proseku.

Izgleda da Jurić mora svake nedelje da se posvađa sa nekim od svojih igrača, po pravilu sa onima s kojima se razume na maternjem jeziku. Posle Ivana Ilića i Vanje Milinković-Savića, red je ponovo došao na Nemanju Radonjića. Napadač Torina se nije dovoljno zalagao na poslednjem treningu pred meč sa Atalantom što je proizvelo kratak spoj između njega i trenera i Nemanja je izbačen sa treninga. Nije još uvek sigurno da li će biti izostavljen i iz sastava za meč sa Atalantom, ali je veća verovatnoća da meč gleda sa tribina nego sa klupe.

Za razliku od Nemanje, Vanja je raščistio nesporazume sa Jurićem i vraća se na gol Torina od prvog minuta dok je Ilić ponovo postao neazemenljiv stub na sredini terena.

U tim Torina se vraća oporavljeni Riči, ali će verovatno biti na klupi i dobiće priliku u drugom poluvremenu, Jurić, osim Radonjića koga je precrtao – najverovatnije će Nemanja završiti na transfer listi u januaru – ne može da računa samo na Šursa za koga je sezona završena i Engesana.

Atalanta dolazi prilično oslabljena jer se povredio ponovo Đanluka Skamaka i vratiće se na teren zajedno sa Tureom tek posle Nove godine. U Torino nisu dopotovali ni Toloi i Palomino.

Pažnja na Duvana Zapatu koji će večeras igrati prvi put protiv svog bivšeg tima i na drugog Kolumbijca Luisa Murijela koji je Torinu dao već osam golova, samo je Udinezeu više puta zatresao mrežu u Seriji A (12).

TORINO 3-4-1-2: Milinović – Tameze, Bonđorno, Rodrigez – Belanova, Lineti, Ilić, Vojvoda – Vlašić – Zapata, Sanabrija

ATALANTA 3-4-1-2: Muso – Skalvini, Đimšiti, Kolašinac – Hatebor, De Ron, Ederson, Ruđeri – Kopmejners – Lukman, Murijel


SERIJA A – 14. KOLO

Petak

Monca - Juventus 1:2 (0:1)

/Karboni 90+1 - Rabio 12, Gati 90+4/

Subota

Đenova - Empoli 1:1 (1:0)

/Malinovski 37 - Kanćelijeri 67/

Lacio - Kaljari 1:0 (1:0)

/Pedro 8/

Milan - Frozinone 3:1 (1:0)

/Jović 43, Pulišić 50, Tomori 74 - Brešanini 82/

Nedelja

Leče - Bolonja 1:1 (0:0)

/Pikoli 90+10pen - Likojanis 68/

Fjorentina - Salernitana 3:0 (2:0)

/Beltran 6, Sotil 19, Bonaventura 56/

Udineze - Verona 3:3 (2:1)

/Kabasel 16, Luka 30, 72 - Đurić 37, Engong 61, Anri 90+7/

Sasuolo - Roma 1:2 (1:0)

/Enrike 25 - Dibala 76pen, Kristensen 82/

Napoli - Inter 0:3 (0:1)

/Čalhanoglu 44, Barela 62, Tiram 85/

Ponedeljak

20.45: (3,00) Torino (3,35) Atalanta (2,55)

*** Kvote su podložne promenama



Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno ItaliaNemanja RadonjićIvan Jurić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara