Buongiorno Italia: Kvarachelija sve više liči na Zaratea, Jović predvodi Milanov napad

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.24. | 13:55

A Mile Svilar je sve bliži statusu prvog golmana Rome

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Nesrećni duh Maura Zaratea ledbi iznad glave Hviče Kvarchelije. Gruzijac je bio najlošiji u veoma lošem izdanju Napolija protiv Barselone. Umesto da preuzme odgovornost za još jednu bledu partiju, Kvarachelija je reagovao teatralno pokazujući nepoštovanje prema novom treneru Napolija Frančesku Kalconi.

Izabrane vesti

Parabola krilnog napadača Napolija je zabrinjavajuća. U prvoj sezoni, kao Zarate u Laciju petnaestak godina ranije, Kvarachelija je oduševljavao sve driblizima, asistencijama, golovima, ponašanjem. Naravno, Zarate i Kvarchelija su različit tipovi napadača, ali su imali isti efekat na novi ambijent.

Argentinac je i danas jedini fudbaler za koga je gazda kluba Klaudio Lotito platio više o 20.000.000 evra, ali tu prvu sezonu Zarate više nije ponovio. Istina, tu i tamo bi odigrao poneku dobru utakmicu, ali više nikada nije uspeo da ima takav kontinuitet u šampionatima na Starom kontinentu, u Seriji A ili Premijer ligi.

Kao olakšavajuća okolnost za Kvaracheliju može da se navede očajna sezona Napolija. Sve je izvesnije da će Azuri ostvariti najgori skor u istoriji Seriji A sa trobojnim štitom na grudima. Hviča je delimično uzrok, a delimično žrtva tog trenda.

U svakom slučaju, sve ono što je polazilo za nogom Kvarcheliji u prethodnom šampionatu u ovom uspeva tek svaki peti-šesti put. Ne radi se samo o broju golova i asistencija, već o kompletnom učinku Gruzijca koji je daleko ispod prošlogodišnjeg nivoa.

Pad forme, niska motivacija, tumače se na više načina. Nije rečeno da je to uzrok, ali je činjenica da uprkos obećanjima, Kvaracheliji do danas nije povećana plata koja iznosi manje od milion i po evra. Hviča ima ugovor sa Napolijem do 2027. godine, međutim partije poput jučerašnje protiv Barselone, otvaraju ozbiljno pitanje da li će ostati u Kastel Volturnu još dugo.


ROMA: NEMA DVA BEZ TRI

Mile Svilar (©Reuters)Mile Svilar (©Reuters)

Roma ima večeras priliku da postane noćna mora u Evropi za Fajenord. Đalorosi su u prethodnih 20 meseci pobedili Holanđane u finalu Lige konferencija i u četvrtfinalu Lige Evrope. Remi iz Roterdama upućuje da bi Roma mogla da u trećoj uzastopnoj sezoni eliminiše Fejnord.

Pred De Rosijem je zadatak da nastavi seriju uspešnih sezona Rome u u Evropi. Đalorosi su u poslednje tri godine stigli do polufinala ili finala evropskih takmičenja, od novog trenera se ne očekuje da osvoji Ligu Evrope, ali sve manje od četvrtfinala LE bi bilo tretirano kao neuspeh.

Olimpiko će biti ceo „đaloroso“ jer je navijačim Fajenorda zabranjen dolazak u Rim zbog vandalskog ponašanja an prethodnim gostovanjima u Večnom gradu. Stadion će biti ispunjen do poslednjeg mesta i na tribinama će biti gotovo 70.000 gledalaca.

De Rosi je stavio do znanje da najviše očekuje od svoja dva najbolja fudbalera Paula Dibale i Romelua Lukakua. Belgijanac je najbolji strelac ovog izdanja Lige Evrope. U prethodnih sedam mečeva upisao se u listu strelaca na šest. Na drugoj strani, Dibala još nije postigao gol u ovosezonskoj Ligi Evrope.

Roma ima sve igrače na raspolaganju, izuzev Bovea zbog kartona. Smoling se oporavio od povrede, Endika se vratio sa Kupa Afrike, ali će večeras na terenu od prvog minuta igrati Mančini i Ljorente.

U sledećim nedeljama, pogotovo protiv jačih protivnika, najavljuje se da bi De Rosi mogao da revidira defanzivnu liniju i da pomeri Mančinija na poziciju desnog beka, odnosno da igra sa takozvanom linijom tri i po, to jest Mančini bi ostajao povučeniji, između ostalog i što je ispred njega Dibala koji ne pomaže mnogo u defanzivnoj fazi, zajedno sa Smolingom i Endikom, dok bi Spinacola ili Anhelinjo imali dozvolu da budu ofanzivniji.

Mile Svilar je na putu da postane prvi golman Rome. Još se ne može reći da je došlo do definitivne promene hijerahije na golu Đalorosih, ali ako večeras bude na visini zadatka, srpski reprezentativac će biti na golu i protiv Torina u sledeći ponedeljak.

ROMA 4-3-3: Svilar – Kardorp, Mančini, Ljorente, Spinacola – Kristante, Paredes, Pelegrini – Dibala, Lukaku, El Šaravi

MILAN BEZ ROTACIJE

Jovićev crveni protiv Monce (©Reuters)Jovićev crveni protiv Monce (©Reuters)

Koga zmija ujede i guštera se plaši. Stefano Pioli se opekao protiv Monce i u Renu nema nameru da napravi istu grešku i zato će večeras dobiti predah samo Olivije Žiru i Ruben Loftus-Čik.

I dalje traje polemika da li je Pioli trebalo da protiv Monce igra sa najjačim sastavom, a da protiv Rena odmori nekoliko nosećih stubova tima imajući u vidu prednost iz prvog susreta od 3:0. Na prvi pogled ta logika izgleda besprekorna. Međutim, Piolijevo razmišljenje je bilo drugačije. Naime, Stefano zna da su priče o borbi za skudeto bile više folklorne nego realne, ne toliko zbog prednosti Intera na tabeli koliko zbog igre Nerazura i dugačke klupe na koju može da računa Simone Inzagi. Paralelno, ostanak Piolija na klupi Milana je direktno vezan za osvajanje Lige Evrope.

Dakle, Pioli ne želi da prepusti ništa riziku. Da li će završiti drugi ili treći u Seriji A ne mena njegovu budućnost dok Liga Evrope može da zavrti još jedan krug u bojama Rosonera. Milan ima solidno vođstvo protiv Rena, ali budući da više ne važi pravilo gola u gostima, 3:0 nije tako blindirana prednost kao što se činilo, pogotovo ako se primi gol na početku meča.

Luka Jović će predvoditi napad Milana i pored gluposti koju je napravio protiv Monce. Iz Milanela je procurela priča da je rukovodstvo kluba privhatilo, kao olakšavajući okolnost, to što je Luka bio isprovociran i da njegov gest nije bio toliko nasilan koliko je defanzivac Monce odglumio, ali mu je stavljeno do znanja da više ne sme da nasedne na takve provokacije, odnosno da bi još jedan takav ispad značio i kraj saradnje.

Rosoneri su u Ren došli bez četvorice povređenih igrača: Kalabrije, Kalulua, Tomorija i Pobege.

MILAN 4-3-3: Menjan – Florenci, Kjaer, Gabija, Ernandez – Musa, Rejders, Benaseri – Pulišić, Jović, Leao


tagovi

Luka JovićBuongiorno ItaliaHviča KvarachelijaMile Svilar

Obaveštavaj me

Milan
Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara