Zaniolo, Leao, Škrinjar, Milinković-Savić (AFP, Reuters)
Zaniolo, Leao, Škrinjar, Milinković-Savić (AFP, Reuters)

Buongiorno Italia: Leao, Škrinjar, Milinković-Savić i Zaniolo na životnim raskrsnicama

Vreme čitanja: 5min | čet. 29.09.22. | 13:21

Krčka se sudbina uzdanica milanskih velikana, odnosno ljutih rivala iz Rima

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Rafa Leao, Nikolo Zaniolo, Sergej Milinković-Savić i Milan Škrinjar su četvorica igrača kojima ističe ugovor sledećeg leta ili u junu 2024. godine. Osim što su ključn igrači za Milan, Romu, Lacio i Inter spaja ih i činjenica da su veoma traženi na fudbaskoj pijaci i da, zasada, ne potpisuju, čak i ne pregovaraju ozbiljno o produžetku ugovora. Četvoricu igrača povezuju i plate koje su mnogo manje od onih koje bi imali u klubovima koji su pokazali želju da ih angažuju.

Izabrane vesti

As Rosonera se nalazi u najkomplikovanijoj situaciji jer iznad njegove glave visi kao Damaklov mač dug od 19.000.000 evra koji mora da plati po slovu sudske presude Sportingu iz Lisabona.

Budući da se Leau već odbija svakog meseca petina njegove plate za namirivanje potraživanja portugalskog kluba, jasno je da napadač Milana želi da reši pitanje sa Sportingom pre nego što se dogovori oko plate koji bi mu garantovao novi ugovor.

Milan se nalazi pred veoma teškim izborom. Produžetak ugovora podrazumeva drastično povećanje plate, nepisano pravilo je da godišnja primanja iznose oko deset procenata od cene potencijalnog transfera, a to u slučau Rafe znači barem 10.000.000 evra, odnosno

Rafael Leao (Reuters)Rafael Leao (Reuters)

duplo od cifre koju je uprava kluba postavila kao plafon za godišnje plate. Gazeta piše da su menadžeri Leaa tražili petogodišnju platu od 7.000.000 evra, plus isplata duga Sportingu, što znači da bismo bili oko 10.000.000 evra po sezoni, budući da bi ugovor trajao pet godina.

S druge strane Milan, zasada, nije spreman da plati više od 6.000.000 evra po sezoni Leaa i ne bi platio više od polovine iznosa koji igrač duguje Sportingu. Dakle, čak i kada bi Leao prihvatio uslove Milana, a neće, koštao bi kase kluba između 65.000.000 I 70.000.000 evra.

Noćna mora Milana je da bi Leao mogao da se odluči da ide na istek ugovora i da onda po ugledu na Kilijana Mbapea traži novac od kluba koji želi da ga angažuje na dan potpisa (najmanje 20 miliona evra kako bi nadoknadio ono što je platio Sportingu i ono što mu još duguje) plus godišnja plata koja, osim što bi bila astronomska, ne bi bila opterećena odbijanjem petine zbog potraživanja Sportinga.

MILINKOVIĆ I LACIO, PRIČA SA HEPIENDOM

Za razliku od Leaa, i pogotovo njegovog menadžera Žorža Mendeša, Sergej Milinković-Savić i Mateja Kežman imaju mnogo čistiju situaciju, ali i džentlmenski dogovor: u slučaju da Lacio dobije zadovoljavajuću ponudu iz nekog od klubova koji su po volji Sergeja, Klaudio Lotito neće praviti probleme.

Srpski reprezentativac se nalazi u veoma povoljnoj poziciji. Mundijal u Kataru bi mogao da bude njegov veliki saveznik i odlična vetrina da se predstavi na najznačajnijoj reprezentativnoj sceni.

Takođe, i vreme radi za SMS-a. Što bude bio bliži isteku ugovora broj zainteresovanih klubova će rasti, dok su Juventus i Inter spremni da iskoriste priliku, ako se ukaže, da ga angažuju bez obeštćenja za godinu i po dana.

Iz svih tih razloga Milinkoviću se ne žuri da pregovara sa Lacijom oko produžetka ugovora, ali i zato što je svestan da Lotito više od aktuelne plate sa bonusima (oko 4.000.000 evra) mu neće ponuditi.

Ipak, korektan odnos između srpskog reprezentativca i vlasnika kluba garantuje srećan kraj, u jednom ili u drugom smislu. Sergeju prijaju i Lacio i Večni grad i preseliće se se samo ako bude dobio značajno bolju ponodu i to od kluba koji ima veći prestiž od Nebeskoplavih.

ZANIOLO I ROMA , ILI JE NEMIR ILI JE STRAST

Odnos Nikoloa Zaniola i Rome bi se najbolje mogao opisati kroz stihove Džonija Štulića „Ili je nemir, ili je strast… ima tog ovdje i suviše“. Posle ljubavi na prvi pogled između kluba i igrača koji je došao u okviru transfera Najngolana u Inter i početnog gotivljenja sa Žozeom Murinjom, relacije između Zaniola i uprave kluba, uključujući i trenera, su toliko zahledneli da je Nikolo završio na trasnfer listi.

Da je neko imao ili želeo oda ponudi 50.000.000, a verovatno i 40.000.000 do 45.000.000 evra prošlog leta, Zaniolo bi podigao sidro iz Trigorije. Takav razvoj događaja je omogućio da Zaniolo dobije još jednu šansu od Žozea Murinja i on ju je iskoristio.

Međutim, Nikolo i njegovo okruženje su doživeli kao veliku nekorektnost što mu nije produžen ugovor pre početka pralaznog roka i data veća plata, praktično duplo, imajući u vidu da je Zaniolo tražio ista primanja kao kapiten Lorenco Pelegrini.

Nikolo Zaniolo (Reuters)Nikolo Zaniolo (Reuters)

Po završenom prelaznom roku uloge su se zamenile, sada Zaniolo odogovlači sa otvaranjem preogovora o produžetku ugovora dok se Romi žuri, i u Trigoriji bi želeli da pre početka zimskog prelaznog roka potpišu produžetak saradnje sa Zaniolom, uz značajno povećanje plate, ali manje od cifre na koju pretenduje mladi napadač.

Naravno, sa svakim danom, pozicija Zaniola je sve jača jer se približava isticanje ugovora i snaga njegove pregovaračke pozicije. Zaniolo, kao i Milinković-Savić, ima seriju klubova koji bi ga želeli, ali ne bi da plate cifre koje traže rimski klubovi. Juventus je bio najzainteresovaniji tokm prethodnog leta i mogao bi da ponovo zakuca na vrata Zaniola sledećeg leta pošto je vrlo verovatno da Anhel Di Marija neće ostati više od jedne sezone u Kontinasi.

ŽANG BLINDIRA ŠKRINJARA

Predsednik Intera Stiven Žang je reagovao ovih dana kao nekadašnji vlasnici italijanskih klubova koji nisu bili samo čelni ljudi već i veliki navijači. Sin vlasnika sve klimavije poslovne imperije Suning je obznanio da će upumpati 100.000.000 evra od pozajmljenog novca od „Oaktree“, na ime dokapitalizacije Intera. Istovreemno je dao nalog generalnom direktoru da potpiše novi ugovor sa Milanom Škrinjarom. Štaviše, po pisanju italijanskih medija, čak i da Slovak ne produži ugovor, neće ga prodati u januaru i zadržaće ga do isteka ugoovra, po cenu da ode bez plaćenog evra obeštećenja.

Milan Škrinjar je u prošlosti demonstrirao veliku privrženost Interu definišući sebe ne samo kao igrača već i velikog navijača Nerazura. Njegovu vernost bojama milanskog kluba je stavio na tešku proveru PSŽ. Francuzi su ponudili Škrinjaru 9.000.000 sa bonusima što je gotovo tri puta više od onoga što trenutno zarađuje u Interu i za trećinu više od cifre (šest miliona) koju mu je ponudio italijanski vicešampion.

Naravno, mnogo toga zavisi u kakvoj situaciji će se naći Inter polovinom novembra: da li će biti u osmini finala Lige šampiona i da li će biti dovoljno blizu vrha tabele da može da gaji nada da se u uključi u trku za skudeto po nastavk prvenstva.

U svakom slučaju, u Apijano Đentileu žele da isteraju stvari na čistac sa Škrinjarom do kraja novembra. Podsetimo, čitavoj odbrani Intera, sem Alesandru Bastoniju, ističe ugovor sledećeg leta, od Škrinjara preko Frančeska Ačerbija i Danila D‘Ambrozija, do Stefana De Fraja. To donekle objašnjava zašto bi za Inter bilo fundamentalno važno da zadrži Slovaka.

Alternativa ostaje i prodaja Škrinjara u januaru, pominje se cifra od 25.000.000 - 30.000.000 miliona evra koju bi mogao da plati PSŽ, što bi omogućilo Nerazurima da ostvare tzv. plusvalencu koja bi relaksirala letnji prelazni rok jer klub ne bi morao da proda jednog top igrača do 30. juna.


tagovi

Buongiorno ItaliaNikolo ZanioloRafael LeaoSergej Milinković SavićMilan Škrinijar

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Roma
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara